Televize cenzurují Simpsonovy kvůli japonské Fukušimě

Jaderná hysterie, která v posledních dnech řádí ve sdělovacích prostřecích, lokální politice i na internetu, již překročila práh seriálové cenzury. Dle mého názoru zcela zbytečně. Jde o oblíbené Simpsonovy a díly, které si střílí ze zabezpečení jaderné elektrárny ve Springfieldu. Některé televizní stanice například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se je rozhodly dočasně stáhnout z vysílání. Proč?

Kvůli reakci na současnou situaci v japonské jaderné elektrárně Fukušima. První se rozhodla některé díly dočasně stáhnout německá Pro 7. Následovala ji rakouská ORF, kde dokonce zakázali vysílat osm epizod s platností do konce dubna. Poté se přidala ještě švýcarská SF. Znovu jsem se na některé „jaderné“ vtípky ze Simpsonových podíval a nezhledávám na nich ani ve stávajícím kontextu nic závadného. Ostatně posuďte sami.

 

 

Upřímně nechápu, jak lidem v Japonsku postiženým jadernou havárií ve Fukušimě pomůže nebo prospěje, když v Evropě nebudou některé stanice měsíc vysílat pár dílů komediálního seriálu. Proto to považuji za další prázdné gesto motivované zavrženíhodnou hyenoidní snahou přiživit se trochu na aktuálně velmi propírané tragédii. Takové prohlášení totiž rychle převezmou další média, což poskytne zadarmo rozsáhlou reklamu programu daných televizních stanic. Absurdnost tohoto kroku dokazující, že tak, jak je prezentován, snad ani nemohl být myšlen vážně, nejvíce podtrhuje fakt, že Simpsonovi si z jaderné bezpečnosti utahují již v úvodní znělce, kdy si Homer odnese z elektrárny za košilí palivový článek, který následně vyhodí oknem z auta.

 

Takže pokud zmíněné televizní stanice nechtěji vysílat Simpsonovy bez znělky, což by byl ještě stupidnější nápad, vtípkům o jaderné bezpečnosti se stejně nevyhnou. Pár přecitlivělých nynější protijadernou hysterií náležitě rozpumpovaných srdcí se jim však třeba rozechvět podaří a to byl patrně účel. Ještě štěstí, že se u nás (alespoň dle vyjádření Primy) žádné podobné tanečky nechystají.

Někdo by sice mohl namítnout, že dělat si srandu z jaderného nebezpečí, když hrozí reálná havárie je nevkusné. Na tom by něco bylo, kdyby takové scénky nepohoršovaly spíše lidi, kterým žádné reálné nebezpečí nehrozí, jelikož mám pádné důvody se domnívat, že Japonce momentálně mnohem více zajímá ta havárie. Navíc, když se podíváte na vtipy v Simpsonových pozorněji, tak si patrně všimnete, že si nestřílí z utrpení ale především z lidské hlouposti, což je prospěšná činnost, na které není nic nevkusného. A co se „jaderných“ vtípků týče, tak ty se prakticky všechny týkají zanedbávání bezpečnosti, což je hlavní důvod většiny havárií i nejpádnější argument kritiků tohoto typu elektráren, takže zase nejde o nic, co by mohlo urazit nějakého protijaderného aktivistu nebo nemělo být vysíláno v době havárie.

Nezbývá mi tedy než se rozloučit další povedenou ukázkou na dané téma (která bohužel pobaví jen diváky znalé angličtiny) a doufat, že se lidé na odporný trik několika televizních stanic nechytí a podobné pitomé nápady se neujmou.

Autor: Benešjan Beneš | pondělí 4.4.2011 18:00 | karma článku: 16,27 | přečteno: 1170x