Komu slouží "mediální rasismus"?

Rasismus neboli rasová nesnášenlivost je jeden z nejnebezpečnějších projevů netolerance.Vychází z dělby lidí na lepší a horší podle rasy. Rasisté tvrdí, že někteří lidé jsou nadřazení a jiní méněcenní z důvodu příslušnosti k určité rase.

V našich médiích se  stal z tohoto pojmu zneužívaný pojem.Tři příklady z poslední doby:

1.Známá postava slovenské politiky Ján Slota rozvěsil po Slovensku předvolební bilboardy, které byly v našem tisku ihned označeny za rasistické.Je na nich muž tmavší pleti a nápis : Abychom nekrmili ty, co nechtějí pracovat. Určitě heslo, s kterým lze jen souhlasit. Nebo s ním snad nesouhlasí novináři, kteří nás krmí podobnými články?
2.Je podle mne naprosto normální, když šestnáctiletá dcera fotbalisty Řepky napíše, že nenávidí tu jeho "cikánskou nádheru", která jim rozbila rodinu.V médiích je samozřejmě označena za rasistku.
3.Při  fotbalovém utkání se dostanou do potyčky protihráči, z nichž jeden je tmavé barvy pleti a vzápětí se pitvají výroky, jestli byly nebo nebyly rasistické. Kdyby byli oba bílí a nadávali si ještě horšími výrazy, nikdo by to neřešil.
Články zabývající se problematikou cikánské menšiny nemají vůbec otevřenou diskusi, nebo jen velmi krátce. O názory čtenářů zřejmě nikdo nestojí.
A tak téměř každý den místo vyvážených a konstruktivních článků o dané problematice se dovídáme o nových případech "rasismu".
Na druhou stranu toto také vychází v našem tisku:
Skinhead, cikán a žid chytí zlatou rybku a ta říká: „Každému z vás splním jedno přání.“ Cikán: „Chci, aby žid zdechnul.“ Žid: „Chci, aby cikán zdechnul.“ Skinhead: „Tak to já v tom případě už jenom kávičku.“
Tímto přístupem se podle mne jen zhoršuje nálada ve společnosti a určitě se nepřispívá k zlepšení už tak špatných vztahů mezi "většinou a menšinou".  
Pokud je požadavek na rovnoprávné prosazování PRÁV a POVINNOSTÍ všech občanů tohoto státu rasismus - jsem rasistka.
Jedno staré moudro praví: Trpělivost je kladivo, které po kapkách vody i skálu rozbije.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Javorková | čtvrtek 9.2.2012 10:06 | karma článku: 27,49 | přečteno: 1350x
  • Další články autora

Jana Javorková

Když dva dělají totéž...

21.3.2012 v 7:52 | Karma: 19,16

Jana Javorková

Ano, jsem "Eurofobka"

18.2.2012 v 11:46 | Karma: 35,46

Jana Javorková

Halíkovi "Eurohujeři"

16.2.2012 v 6:59 | Karma: 43,98