Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Začátky bez píky

Opravdu už uplynulo 52 let od onoho šestého prosince, kdy Mikuláš rozdával dárky, a mne nadělil Kanadě? Kdy jsem byla mladá a krásná, a teď už jsem jenom krásná? Kdy anděl byl bílej, čert černej, a nikomu to nevadilo?

Toho dne přistálo v Torontu letadlo z Paříže, v němž jsem se cestou přes oceán nořila do neutěšených myšlenek. Moje snaha stočit se do klubíčka a v klidu se děsit toho, co bude dál, byla naneštěstí rušena dobře mínícími letuškami. Při pohledu na mou brčálově zelenou barvu se donekonečna ptaly, zda jsem OK, cpaly mi pod hlavu polštář, nebo nabízely něco k jídlu.

Na prvním kroku do neznáma mě napadlo, že se pilot spletl, a místo v Torontu přistál v Jakutsku. Ve vzduchu laškovaly sněhové vločky, fičel ledový vítr, a muselo být přinejmenším třicet pod nulou - zkrátka Sibiř hadr. "No nazdar," říkala jsem si tiše, "co jsem to zas udělala za blbost?" V tom okamžiku se mi chtělo ulehnout na letištní plochu a oddat se bezstarostnému spánku, z něhož se už nikdy neprobudím. 

Krátce poté dorazilo letadlo plné Čechoslováků, posbíraných z evropských uprchlických táborů. Všichni jsme svorně absolvovali přijímací proces, a pak nás - po neuvěřitelně široké dálnici, kde svištěla neuvěřitelně ohromná auta - odlifrovali do hotelu nevalné pověsti v pochybné části města. Opravdu nemohu říct, že by mi to nějak vadilo. Moje fata morgána měla v tu dobu formu postele; jakékoliv, a kdekoliv.

Ačkoliv druhého dne byla sobota, dveře emigračního úřadu se otevřely specielně pro naši zásilku. Přívětivě se tvářící úředníci a úřednice nám mrknutím oka nedali najevo, že jsme jim nabořili víkend. Všem rychle našli ubytování, a dali nám něco peněz, abychom jim tam hned první týden neumřeli hlady. O šestiměsíční kurs angličtiny jsme s manželem ani nemuseli žádat; do toho nás bez řečí zapsali sami. Zřejmě proto, že on se s emigračním úředníkem tvrdošíjně snažil domlouvat francouzsky, zatímco já kolem sebe nechápavě koukala jako kdybych právě spadla z višně.

Odhalovat taje města, které nás adoptovalo, jsme začali bez zbytečných průtahů, a překvapení nebrala konce:

* V našem novém domově se nechodí se džbánkem pro pivo. To je dobré, a nejenom proto, že se u něj tak nemůže utrhnout ucho. Jelikož kdyby se chodit mohlo, bylo by nám velmi smutno. Pivo jsme si totiž, ani při nejlepší vůli, dovolit nemohli.

* Velikost Toronta je nad naše představy; co na mapě vypadá jako slabá půlhodinka chůze, je ve skutečnosti zatraceně studený výlet na celé odpoledne. Naše diskuze, zda volit promrzlé údy a rampouchy u nosu, nebo jízdu tramvají (na kterou jsme také neměli), občas dosáhly značného počtu decibelů.

* Do Skalistých hor to je bratru kolem tří tisíc kilometrů, tedy o malý kousek dál, než z Prahy do Krkonoš. Takže na víkendy tam jezdit nebudem, jak jsem si ve svých naivních snech představovala.

* Jezero Ontário nezamrzá, a nedá se na něm tudíž bruslit. Další sen, který vzal rychle zasvé...

* Lidé si tu z nějakých důvodů zdobí domy barevnými světýlky. Nechápali jsme, proč vyhazují tolik peněz za elektřinu, ale prý to patří k Vánocům a vánoční atmosféře. Nám v současné situaci vyhovovala spíš tradice Štědrého dne: Drž půst, a večer uvidíš zlaté prasátko.

* Heslo "bez peněz do hospody nelez" asi platí všude, ale tady je k němu přifařena malá podmínka: I sebebohatší dámy bez pánského doprovodu mohou vstoupit dovnitř pouze zvláštním, pro ně vyhraženým vchodem. S tímto nařízením jsem měla problém především po stránce mentální.

* Naše paní domácí nemá ráda vůni česneku, což mi naznačila při jednom z mých alchymických pokusů, také zvaných vaření. V hloubi domu se náhle ozval sípavý kašel, já znepokojeně vyběhla na chodbu - a můj nevěřící zrak padnul na Sochu svobody. Akorát tahle netřímala ve vztyčené pravici pochodeň, ale aerosolový sprej, a snažila se přebít nelibý zápach vůní hřbitovního kvítí.

Tady musím dodat, že naši domácí byli docela milí lidé. Jako dárek do nových začátků jsme od nich dostali místo píky kastról, a jednou nás i pozvali na televizi. Tak jsem se seznámila s fenoménem, zvaným reklama, jenž pro nás byl také novinkou.

Za to půl století, které uteklo jako voda v Jordánu, se něco změnilo a něco zůstalo stejné. Skalisté hory mám teď téměř za rohem (pouhých 950 kilometrů), a s potěšením kvituji, že do hospody smím lézt stejným vchodem, jako muži. Jezero Ontário však nezamrzá ani dnes, otravné televizní reklamy přerušují pořady i nadále, a Vánoce bez barevných světýlek? To by prostě nebyly Vánoce.

Tak si je hezky užijte, ať už se světýlky, nebo bez nich. Hlavně aby byly šťastné, a veselé!

Obrázek: https://pixabay.com/photos/face-mask-tree-ornament-lights-5819709/  

Autor: Jarka Jarvis | čtvrtek 17.12.2020 14:45 | karma článku: 26,43 | přečteno: 593x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik