Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slyš, čeká nás tvrdé dobrodružství

Zdálo se to jako perfektní únik z ruchu velkoměsta. Lákavě vyvedený prospekt sliboval romantický pobyt v chatě uprostřed panenské přírody, křišťálově čisté jezero plné ryb, pohodu a ticho... Joj, to bude něco! 

A bylo.

V Sioux Lookout (Ontario, Kanada) jsme se, spolu s pilotem a zavazadly vtěsnali do malé Cessny, a za necelou půlhodinku jsme přistáli na klidné hladině jezera Wapesi. Pilot se zručně vyhnul troskám jakési poloutopené konstrukce, a překvapeně pronesl: "No nazdar. Ta poslední bouřka tu natropila pěknou paseku!" V tom mohl mít pravdu, pokud ovšem bouřila během druhé světové války. Přít jsem se s ním ale nemínila; bála jsem se, že by pro nás příští týden třeba nepřiletěl.

Po vyložení zavazadel, obsahujících základní potřeby pro život v pustině, se s námi pilot kvapně rozloučil. Popřál nám hezkou dovolenou a rychle odstartoval, jako by se obával, že projevíme touhu vrátit se s ním zpátky do civilizace. Tedy, ne že by nás to nenapadlo. Ale kdo zaváhá, neletí, a teď už bylo pozdě.

První dojem z našeho soukromého království nebyl zrovna povzbudivý. Na břehu se povalovalo několik člunů plných vody, což nám dodalo aspoň trochu naděje; to totiž znamenalo, že nejsou děravé.

Ani podezřele vypadající chýše naše očekávání nezklamala.

Uvnitř nás přivítal rozviklaný stůl, kupy odpadků a dřevěné kavalce se špinavými slamníky - tak tady se, vážení, žádná romantika konat nebude! Na sporáku, stojícím vedle nefungující lednice, projevil známky života jen jeden hořák ze čtyř, asi proto, abychom nespotřebovali moc propanu. Kolik ho zbývá jsme netušili, ale když to nebudeme přehánět s vařením, snad s ním vystačíme.

Zatím co jsem odklízela odpadky, smetávala myší hovínka a přemýšlela, co ještě náš pobyt zpestří, Ted vyléval z nejlépe vypadajícího člunu vodu.

Jeho počínání vzbudilo zájem obyvatelů křišťálového jezera, a v těsné blízkosti břehu se objevilo rychle rostoucí hejno pijavic. Koupání tudíž také odpadá; mezi tuhle krvelačnou, mrskající se havěť by mě nedostali ani ve skafandru, natož v rouše Evině.

Našim sousedům z nedalekého bobřího hradu jsme (naštěstí) nestáli za pozornost, 

na rozdíl od výše zmíněných pijavek, a místního strážce pořádku. Ten přišel okouknout situaci, a zároveň zkontrolovat, jestli mu v revíru neděláme bordel. Inu, toužili jsme po divoké přírodě, a tak máme co jsme chtěli. Teď abych se navíc bála jít na latrínu.

I naše snaha chytit si k večeři rybu dlouho zůstávala pouhou snahou. Vodní řasy, ty braly, těch jsme nachytali tuny. Ale ryby zřejmě věděly, kdy je dobré zavřít hubu, a plavat s proudem. Neboť ta jediná, která ji otevřela když neměla, skončila na pekáči.

Čtvrtého dne začalo foukat od strnišť, dalo se do deště, do konce týdne lilo, a byla zima jak v morně. Kde se flákáš Antoníne, topiči elektrárenský? V noci před odjezdem se k lijáku přidalo hromobití a blesky, které patrně k smrti vyděsily Colemanovu lampu; nejdřív prskla, pak strachy spálila punčošku, a zhasla docela. Náhradní jsme nenašli (čemuž jsme se nedivili), a vzít s sebou svíčky nás nenapadlo. Seděli jsme tedy potmě u okna, bavili se podívanou na světelné klikyháky, křižující oblohu, a pozorovali vlnami nemilosrdně masírované plato, doposud držící pohromadě nejspíš silou vůle. Otázce, zda v tomhle psím počasí může na jezeře přistát letadlo, jsme se raději vyhýbali, a do spacáků jsme uléhali s přesvědčením, že teď už se určitě nic horšího stát nemůže.

Chyba lávky. V noci mě probudila nejenom myš, krátící si cestu odněkud někam přes můj obličej, ale i studená sprcha; vítr právě urval ze střechy nad ložnicí kus krytiny.

Jak to nakonec všecko dopadlo? Tak jako v pohádkách. Chajda vydržela nápor elementů a nespadla, bouřce došel včas dech, letadlo přistálo pouze s malým zpožděním, a my dali navždy sbohem útulné rekreační chatě v srdci kanadské divočiny.

Jo jo, ne nadarmo se říká: "Buď opatrný, co si přeješ. Mohlo by se to splnit."

(fotografie: JarJar, srpen 1978)

Autor: Jarka Jarvis | pátek 12.6.2020 21:50 | karma článku: 17,61 | přečteno: 454x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 404x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 350x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 282x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik