Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oči jako rys

Oči jsou prý okna do duše. Nebo jako studánky - jen do nich plivnout, říkali chuligáni za mých mladých let. Ovšem časy se mění; křišťálové studánky, které si pamatuji, stačily od té doby vyschnout, a chuligáni?

Ti už také neexistují. Tedy, ne že by vymřeli, jenže slovo "chuligán" je nejenom zastaralé, ale i urážlivé, a tudíž politicky nekorektní; dnes se těmto individuím říká aktivisté za lidská práva, svobodu projevu, záchranu zeměkoule, a čert ví čeho ještě. Ale promiňte, to jsem nějak odbočila, a nechtěně se nechala unést pohledem na obrázek z poslední demonstrace proti klimatickým změnám. Proto se raději vrátím k původně zamýšlenému tématu, a sice k těm oknům do duše.

Když si naše tělo usmyslí, že toho má dost a začne se rozpadat, nikdy nevíme, co přijde na řadu první. Dříve nebo později však dojde i na zrak - přesto, že jsme v dětství poslouchali maminku, a poslušně papali špenát a mrkvičku. Zpočátku pomohou brýle, pak už ani ty ne, a nakonec skončíme s okny zakalenými natolik, že skrz ně přestane být vidět. Což je pro leckoho dobrá zpráva, ale na druhou stranu to má kupu nevýhod. 

I já jsem do této fáze chca nechca dospěla. Prvním varováním byla neustále se zmenšující vzdálenost mezi mým nosem a monitorem počítače, ale že je něco silně v nepořádku mi došlo teprve až poté, co jsem na ulici potkala sousedku, a nepoznala ji. Zato vidina oftalmologa, jenž ze mne čury mury fuk udělá Bystrozrakého, se začínala v dálce rýsovat až příliš zřetelně (z Dlouhého na Širokého jsem se přeformovala už dávno).

Nemýlila jsem se, a v den Dé-jedna to v nemocnici frčelo jak na běžícím páse: Kapky do oka - odvoz na sál - lepkavé prostěradlo přes obličej - 10 minut všelijakých zvuků a míhavých světýlek - děkujeme - další, prosím - doma za dvě hodiny.

Po operaci prvního kukadla jsem si připadala jaksi nevyvážená. Tím levým jsem dohlédla až do Moskvy (no, skoro), pravým si neviděla na špičku nosu, a na schody bez zábradlí jsem se neodvážila vkročit. K tomu všemu jsem trpěla abstinenčním příznakem z nedostatku informací o nejnovějších událostech. Drobná, a navíc ostře rozmazaná písmenka v novinách mi bránila se dozvědět, co se děje ve světě (e.g. kde kdo koho zase zabil, nebo co vyhodil do povětří), a jelikož číst jsem mohla pouze "neopraveným" okem, opět hrozilo nebezpečí kolize mého nosu s monitorem.

Pokusila jsem se tedy tuhle zapeklitou situaci vyřešit. Z černého igelitového pytlíku, výrobcem určeného k přepravě sebraných psích výkalů jsem ustřihla pásek, a omotala jím levou stranu mých starých, nyní už nepotřebných brýlí. Nápad za dvě, snaha za jedna, výsledek za pět, a zpátky k zakrývání levého oka dlaní.

Další kámen úrazu byla postoperační "údržba." Tu jsem prováděla systémem pokus-chyba, neboť způsob, jak se úspěšně trefit kapkou do oka, jsem doposud nenašla. Naštěstí v tomto případě stačila dostatečná zásoba papírových ubrousků, a o vylepšení nálady se postaralo vědomí, že kam se tohle hrabe na přípravu ke kolonoskopii.

Po dvou týdnech se stejným způsobem odehrál den Dé číslo dvě, a moje okna do duše se čistotou opět jen blýskají. Potíž je akorát v tom, že - ačkoliv teď vidím ještě dál, než do Moskvy, bez brýlí nic nepřečtu.

Jenže (jak tvrdí pan Murphy), každé řešení přináší nové problémy, a upatlané brýle, které používám v kuchyni, jsou pouze jedním z důkazů.

Autor: Jarka Jarvis | pondělí 21.10.2019 21:56 | karma článku: 7,72 | přečteno: 218x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Orgán zvaný žaludek

Já nestačím žasnout, co všechno se tady na blogu nedozvím! I když ta poslední informační kapka mě trochu znepokojila; zjistila jsem totiž, že k visícím částem mého těla se přidal i žaludek.

13.3.2023 v 21:15 | Karma: 14,07 | Přečteno: 379x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Kolik přátel máš, tolikrát jsi člověkem

No, já vím že autor to řekl trochu jinak, ale to bylo v dobách, kdy ještě nevynalezli Facebook. Nehledě k tomu, že znalost jazyků dnes už není důležitá. Od čeho přece máme kompjútery?

28.1.2023 v 21:30 | Karma: 12,03 | Přečteno: 263x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Začátek konce světa

Mnoho pesimistů hlásá, že jsme zdárně nastoupili cestu ke konci světa. Dokonce i klimatická Gréta si uvědomila že to, co dělá pro záchranu zeměkoule zdaleka nestačí, a promptně nasadila vyšší obrátky.

8.12.2022 v 22:10 | Karma: 16,33 | Přečteno: 419x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Sysel a jeho pytel

Veřejně přiznávám, že jsem sysel. Tedy ne ten, co se v létě nacpe, pak zmizí někam do tmy, a tam (šťastné to zvíře) tiše prospí celou zimu. Já jsem druh sysla, pro něhož něco vyhodit představuje větší trauma, než návštěva zubaře.

9.10.2022 v 20:05 | Karma: 16,98 | Přečteno: 351x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Šťastnou cestu! (2)

Revelstoke, 28. 12. 2007: Zatím co nám v jídelně servírovali oběd, vepředu v kabině se měnili mašinfírové. A jelikož panu Murphymu už nestačilo pouze vybíjet baterie či kazit počasí, křeslo hlavního strojvůdce obsadil on.

15.9.2022 v 5:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 223x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik