Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hajdom hajdom tydlidom

Navrhuji, aby se Evropská unie začala co nejdříve zabývat vánočními koledami, jež porušují práva lidí a zvířat, jsou rasistické, a do 21. století se tudíž nehodí. To je přece neméně důležité, než zakřivení okurek!

Je totiž k neuvěření, kolik písní, provázejících nás předvánočním shonem ať vlezeme kamkoliv, obsahuje znepokojující texty. Půjdem spolu do Betléma? Prosím vás, tam aby se člověk dnes bál vkročit. A vůbec, copak se dá věřit odtamtud přicházejícím zprávám? Jak víme, jestli jsou pravdivé či alternativní, popřípadě fixlované? Dujdaj dujdaj dujdajdá, do Betléma si jděte sami.

Na kaštany, pečené na otevřeném ohni, si také nechte zajít chuť. Takhle znečišťovat ovzduší, že se nestydíte. Zrovna tak nemístné je oblékat se jako Eskymáci (přesto, že je zima jak na Sibiři), a drze si tak osvojovat jejich kulturu a tradice.

Dále tu máme zvířátka, která si zaslouží lépe. Chudák Rudolf s červeným nosem; v práci musí trpět šikanu, jenom proto, že je viditelně tělesně postižený. Kde jsou členové spolků na ochranu zvířat, když je potřebujeme nejvíc? Ti by si měli, místo blokování kádí s kapry, vzít pod drobnohled pet shopy a přesvědčit se, zda neporušují zákony a neprodávají to, co nemají. Vždyť jak jinak může někdo schrastit koroptev na hrušni, plus dvě hrdličky, tři francouzské slepice, čtyři zpívající ptáky, šest sedících hus, a sedm plavajících labutí? Ditto pro hrocha; některé děti holt roupama neví, co všechno by nechtěly.

https://www.youtube.com/watch?v=49LAPkV9xJg  

Zde se přímo nabízí otázka, co s těmito neobvyklými dary budou příjemci dělat. Mají pro ten zvěřinec vhodné ubytovací prostory, a dostatek krmiva?

Ale abych se vrátila k příkladům použití nevhodné terminologie, a nesprávných pojmů. Malý bubeníček? Protestuji, genderově nekorektní!! A proč se všude, kam oko pohlédne a ucho nastaví, setkáme pouze se sněhulákem, a ne sněhulačkou? Specielně, když k nápravě tohoto sexistického přešlapu není třeba ani operačních zákroků, ani hormonové terapie; snowmanovi stačí nalepit na hruď dvě sněhové koule (velikost dle vkusu / priorit stavitele), a je po parádě.

Tím to ovšem nekončí. Poslouchejte křesťané? Bim bam a zvonící rolničky? To je, vážení, blatantní diskriminace sluchově znevýhodněných. Sníte o Vánocích bílých? I vy jeden rasisto! Santa Claus nás vidí, když spíme? Hned tři kriminální přestupky v jednom (voyeurismus, šmírování a stalking). Jo a maminka se s tím zvrhlíkem potají líbá? Rok natvrdo za vystavování svého nezletilého syna pornografii.

Je povzbuzující vidět, že několik progresivních rádiových stanic se výše zmíněným prohřeškům postavilo tváří v tvář, a provinilé skladby přesunulo na černý list. Jako jeden z prvních vzal zasvé duet "Baby, It's Cold Outside," jehož sugestivní text pohoršil několik posluchačů. Neboť (považte!!) muž v něm přemlouvá ženu, aby nikam nechodila a zůstala s ním, protože venku je zima. Ne, tohle není žádné nevinné flirtování; to je záludný sexuální útok. Že lavina hnutí #MeToo tyto nehoráznosti doposud nesmetla, a svět stále akceptuje nadřazenost mužů a jejich utlačování žen, je vskutku s podivem.

Nakonec se ještě zmíním o dalším vánočním zlozvyku, a sice koledování. Podobná žebrota, nehodná lidské důstojnosti, by se měla stát trestným činem. Nejenom proto, že budit panímámy, které si po tom zmatku potřebují kapku zdřímnout, je vrcholně necitlivé. Ale hlavně proto, že vyvolává představu o možnosti získat něco zadarmo. Zda by tento krok snížil, nebo naopak zvýšil nápor na úřady sociálního zabezpečení, by ukázala studie, fundovaná penězi daňových poplatníků.

A tak si říkám: Co kdybychom zrušili Vánoce sakumprásk? Ono už samo slovo má zdárně nakročeno do lexikonu neslušných výrazů, a lingvisté pro něj tudíž předem rezervovali místo mezi trouba ... ťululum, a vlezdobruselista ... vochechule. Nehledě k tomu, že pohotovostním lékařům by odpadla práce s vyprošťováním spolknutých rybích kostí, a zároveň by ubylo zlomenin (nesu nesu koledu, upad jsem s ní na ledu).

Ach jo; místo povznesené vánoční nálady se mě zmocňuje deprese. A proto vám raději povinšuju hezké svátky, a na melodii písně "Vertikálně hendikepovaná osoba, rytmicky poklepávající paličkami do rezonátoru pokrytého membránou z ekologicky vyhovujícího materiálu," si všichni svorně zazpívejme:

Svět se zbláznil, parapa pampam...

https://www.youtube.com/watch?v=72yxNER7Dhk    

Autor: Jarka Jarvis | čtvrtek 20.12.2018 15:00 | karma článku: 12,77 | přečteno: 440x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Koupíme si automobil?

Kam s ním pojedem, zde nebudu líčit, a jak daleko dojedem (bude-li elektrický), ponechám stranou už úplně. Místo kanystru s benzínem s sebou prostě vezmeme plechovku s elektřinou, a no probléma.

3.8.2021 v 0:10 | Karma: 29,70 | Přečteno: 681x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Jaromíre, hoď to na gril!

Poslušně hlásím, že se děje něco divného. Jak je možné, že dny už se opět krátí, když od jarní rovnodennosti a následující ukradené hodiny utekl sotva měsíc? V tomhle vězí nejaká konspirace, to mi věřte.

9.7.2021 v 6:20 | Karma: 14,03 | Přečteno: 302x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Noční rejdy

Navlékám neprůstřelnou vestu, modrou košili, kalhoty se žlutým lampasem, bundu s emblémem RCMP, na hlavu si nasazuji čepici. Píše se srpen 1995, venku leje, a já se připravuji na další službu lidu.

22.6.2021 v 15:00 | Karma: 15,14 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Montana

Tento stát mi je sympatický i proto, že hlavním městem je Helena. Po pravdě řečeno, já se divím, že ve vedlejší Jižní Dakotě doposud nepřešoupli sídlo státní vlády z Pierre do Rapid City!

27.5.2021 v 16:00 | Karma: 18,24 | Přečteno: 279x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Ej zelenými pláněmi

Kdysi se jimi táhla země sovětská - ta země mezi zeměmi, kde vládnul vší lid. Dnem nocí ji střežili ostří hoši, zvaní stalinští sokoli, kteří dbali na to, aby národ cestou do závodů a do polí náhodou nezabloudil.

2.5.2021 v 23:50 | Karma: 7,94 | Přečteno: 250x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik