Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byl to frajer malovaný jak růža

A toho jsem si nejdřív vyvolila, pak uhonila, a nakonec pojala za muža. I když neměl (a doposud nemá) rád bramborový salát. Jenže to bych asi chtěla moc, a člověk přece nemůže mít všecko. 

První změna, které jsem si brzy všimla, byla ztráta několika českých přátel. Ale to jsem tak trochu očekávala. Zdvořilost totiž požadovala mluvit v naší společnosti anglicky, což někdy představovalo problém. Obzvláště na družných večírcích, kdy ve stavu podroušeném měla většina přítomných potíže i s rodným jazykem.

Jelikož kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem, zakoupila jsem tlustou knihu s nápisem "Čeština pro cizince." Můj pokus o výuku však bídně ztroskotal, neboť Tedovi zjevně stačilo zůstat člověkem jedním. Knihu zdvořile otevřel, nalistoval první lekci (Tady je stůl. Na stole je jídlo. Tady je maso a brambory. Tam je káva a houska. Nalevo je marmeláda, máslo a sýr. Napravo je citrón. Je to pivo? Ne, to je mléko)

- a se slovy "angličtina vládne světu" učební pomůcku znechuceně odhodil.

Přesto se mi podařilo vtlouct mu do hlavy pět základních slov, jejichž význam pochopil bez delšího vysvětlování. Inteligentně konverzovat se s nimi sice nedalo, ale se svým halasným pozdravem aHOJ pravidelně sklízel bouřlivý potlesk. A když pak ještě přidal k dobru prDELka, koZINČky nebo hoVINko, ovace nebraly konce. Vážené čtenáře bude jistě zajímat, že poslední uvedený výraz ovládal i v jadrnější formě. Vyslovoval ho se silným přízvukem na prvních třech písmenech, ale protože sprosťárny se na tomto blogu netrpí, bližší informace pro jistotu vynechám.

Nejvíce změn se událo v kuchyni. Toho, že skončila doba knedlíků, jsem celkem nelitovala; ty moje by pravděpodobně odmítla i zoologická zahrada v době největšího hladomoru.

S bramboráky to bylo o něco lepší, jenom s česnekem jsem se musela značně mírnit; on jaksi chuťově neladí s hnědým cukrem, který si na ně Ted v hojném množství sype. To prý dělali jeho němečtí předkové, a tradice je tradice.

Inu, když tradice, tak tradice. O Štědrém dni, kaprovi a bramborovém salátu jsem raději takticky pomlčela, ale na Boží hod jsem jednou hostům předložila místo krocana husu. Joj, to byl jekot! Leč odvážnému štěstí přeje, kdo se bojí, nesmí do lesa, a navzdory skeptickým předpovědím se po huse jen zaprášilo.

Jestli Ted považoval husu za jídlo příliš tučné, a tudíž nezdravé, při pohledu na škvařené sádlo téměř omdléval. Fuj, jíst něco tak eklhaftního! Copak nevím, že takhle brzy umřu? No co; musíme tam všichni, a já budu cestou křoupat škvarky.

Jedno staré moudrosloví praví, že láska prochází žaludkem. Po technické stránce se to sice ještě nikomu nepodařilo dokázat, ale proč to nevyzkoušet? A tak když můj drahoušek projevil přání, jestli bych mu z čerstvě nasbíraných borůvek neupekla pie, nadšeně jsem souhlasila. Obrněna upatlanou zástěrou, vyzbrojena vařečkou a vybavena českým receptem jsem se dala do práce, jen to svištělo. Uhňácané těsto jsem pečlivě rozmazala na plech, posypala plody lesa, pokryla štědrou vrstvou drobenky - a šup s tím výtvorem do trouby.

Výsledek mého počínání byl nejenom k zulíbání, ale přímo k sežrání. Že láska si tentokrát vybrala jinou cestu (a pochvaly se asi konat nebudou) mi prozradil teprve Tedův udivený výraz, pokleslá brada, a srdcervoucí výkřik: "Jéžišmarjá, to jsem se v tom zatraceným borůvčí plazil tři hodiny nadarmo?"

Ano, člověk nikdy není natolik starý, aby se nemohl přiučit něčemu novému. A k mým všeobecně užitečným vědomostem, jako že kočka není pes a včera není dnes, přibyl toho dne poznatek, že český koláč a americký pie není jedno a to samé.

Autor: Jarka Jarvis | úterý 23.3.2021 20:20 | karma článku: 22,35 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Sportem k lékaři

Kdysi dávno, v dobách mého útlého mládí nám příslušní orgánové tvrdili, že sportem se člověk dopídí ke zdraví. Tehdy jsem tomu věřila. Od těch časů však ve Vltavě uplynula spousta vody, a dnes už vím své.

12.4.2024 v 11:02 | Karma: 14,39 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Hop sem, hop tam: Zkamenělý les

Oblast, kde leží arizonský Petrified Forest, vznikla před více než 200 miliony let. Dovede si takhle dlouhou dobu vůbec někdo představit, když dnešní mladí si myslí, že bezmobiloví babyboomeři žili v hlubokém pravěku?

4.3.2024 v 14:00 | Karma: 10,36 | Přečteno: 195x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Letos to určitě splním!

Kolik lidí si tohle asi říká, poté, co po silvestrovském veselí (a s opicí na zádech) vklopýtá do nového roku? A kdo si na své bláhové záměry vzpomene, když ho přestane brnět hlava od petard a dělobuchů?

23.1.2024 v 15:30 | Karma: 8,90 | Přečteno: 205x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Mozek v kalhotách

Většina orgánů a součástek lidského těla má svoje místo, které mu konstruktér přiklepnul. Ale život není peříčko, a tak se občas stane, že nám vypadnou oči z důlků, spadne sanice na zem, nebo srdce do kalhot.

29.11.2023 v 21:55 | Karma: 12,30 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Má milá, nic se nebojíš?

S Olšanskými hřbitovy jsme už dlouho přátelé. A nejenom proto, že jsem na ně deset let koukala z okna, přes tehdy ještě nepočmáranou zeď.

20.10.2023 v 7:10 | Karma: 13,53 | Přečteno: 281x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik