Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Viděl jsem titulek tohoto článku v jedné skupině na Facebooku. Vedle jména J.A.Polák bylo napsáno autor MAFRA a.s. Jestliže si majitel webu usurpuje autorství všech článků, které jsou na něm umístěné, tak už to samo o svobodě naší společnosti něco dost zásadního vypovídá.

0 0
možnosti
Foto

Tak v tomto bych byl shovívavý. Každému je jasné, že Mafra není spoluautor, jen tím dává najevo, že text byl zveřejněn na jejím písečku. Což má své výhody pro autora - možnost oslovit víc čtenářů než na soukromém blogu - ale i nevýhody - nutnost respektování pravidel vlastníka a smíření se s faktem, že pro Mafru zdarma vytváří obsah webu. Nemám problém na kontrakt tohoto druhu přistoupit.

0 0
možnosti
Foto

Já pozoruji podobnou metamorfózu: Přesun "společenských procesů" ze sféry veřejné do sféry privátní. Něco jako návrat středověku, čili konec dvou století experimentování s osvícenectvím. Středověk se totiž od novověku lišil hlavně tím, že v něm bylo všechno v soukromém vlastnictví včetně samotných lidí. Potom přišli osvícenci změnili to. Nyní se mi však zdá, že slepá evoluce nás vrací zpátky do středověku, že to byla jen dočasná výchylka. Nemyslím tím technologický úpadek, ale myslím tím celkovou změnu společenského paradigmatu.

Možná, že naše dvě století (19. a 20.) osvícenectví byly jen takové experimentování se socialismem a s demokracií, které nám postupně končí a z pohledu celých lidských dějin to bude jen "krátký okamžik ve slepé uličce". Slovo "socialismus" je dnes už jen sprosté slovo a synonymum pro "okrádání a ovládání jedince státem". Asi zaslouženě, protože sovětští komunisté i němečtí nacisté měli socialismu plnou hubu a tím přispěli k posunutí původního "osvíceneckého" významu socialismu. Podobně se posunuje slovo "demokracie": Pro islámské fanatiky to je synonymum pro: "mravní zkaženost Západu", "vojska NATO" a "nepřátelé Arabů a Alláha". Podobné tendence jsou také v dnešním Rusku, kde "demokracie" je synonymem také pro "mravní zkaženost Západu", "hospodářský úpadek Ruska" a "nepřátelé Slovanů a svatého Pravoslaví". Dnes to jsou jen muslimové a Rusové, kteří se shodují na "aktualizovaném pohledu" na demokracii, ale co když se tento názor rozšíří po celém světě?

Myslím si, že ve vývoji lidstva jsou jistá krátká (asi 200 let) období, kdy se něco objeví, ale pak skončí a původní myšlenka ve své originální podobě zaniká. 

Co když je i osvícenecké období "lidských práv", které začalo Francouzskou revolucí a vznikem USA, jen něco podobného? Co když nás teď znovu čeká "návrat do normálu" a budeme jen ze setrvačnosti dál mluvit o svobodě a demokracii? Naše dnešní společnost není svobodná a demokratická podle originálního obsahu těchto pojmů.

0 0
možnosti
Foto

Samozřejmě gratuluju autorovi, je to vynikající práce. Promiň, Kojote, tolik jsem hlídal počet znaků, že na poděkování místo nezbylo :-)

0 0
možnosti
JK

Já myslím, že o svobodě lze mluvit hlavně v kontextu vládnoucího establishmentu, tudíž nelze mluvit o jakýchsi přesunech nesvobody do privátní sféry. Stejná "nesvoboda" byla v privátní sféře vždy. V každé době a za všech okolností to bylo v privátní sféře o míře ekonomické svobody a ve veřejné sféře o míře osobní svobody.

0 0
možnosti
Foto

To jste napsal dobře - v kontextu vládnoucího establishmentu tomu tak skutečně je. Ale vládnoucí establishment (jakýkoli) nelze účinně kritizovat v jeho kontextu. O přesunu nesvobody hovořím v metakontextu změny režimu (tedy přechodu od jednoho establishmentu k jinému) a takovou změnu vůbec není možné smysluplně popsat v kontextu partikulární ideologie.

1 0
možnosti
Foto

Žijeme ve svobodné společnosti, pokud pojem svoboda omezíme na svobodu slova. A to ještě ne na 100%. Pořád máme zákony trestající "společensky nebezpečné" názory. Co se týče vlivu státu a společnosti na osobní život jedince, nežijeme ve svobodné společnosti ani náhodou.

5 1
možnosti
Foto

Ukázka bezmoci a zbytečnosti filosofie, zvlášť pokud se sama spoutává lpěním na komunismu a křesťanství, systémech z principu nesvobodných. Aneb jak vypadá filosofování nesvobodného ducha na téma svoboda. 

 Na druhou stranu evidentní důkaz toho, že svoboda slova funguje v plném rozsahu, že psát si můźe kdo chce co chce. 

 Autor aspoň dodatečně povolil diskusi. Před tím tento text působil nechtěně docela sebeironicky :-).

2 0
možnosti
Foto

Jen technická: Autor povolil diskusi od počátku, došlo k technickému problému na straně iDnes.

0 0
možnosti
Foto

Nežijeme, protože jsou zde porušovaná vlastnická práva.

1 0
možnosti
MT

Skutecná a nefalšovaná svoboda slova a vyjadřováni je jen na blogu iDnes.;-O

0 0
možnosti
Foto

Na blozích iDnes je opravdu hodně velká svoboda slova, i když ne úplná.

0 0
možnosti

Obvykle si největší nesvobodu dokážeme vytvořit ve své vlastní hlavě. Jestliže se upneme k nějakému proudu (jako třeba levici či marxismu), začneme přebírat názory tohoto proudu a bereme je za své. Často už automaticky hájíme tuto pozici a nedokážeme skutečně svobodně se podívat na jiné směry.

1 0
možnosti
Foto

A to je zrovna tento případ.

0 1
možnosti
OP

Díky, skvělý článek R^

0 0
možnosti
Foto

Jsem svobodný člověk a žiji ve svobodné společnosti. Je mi líto těch, kteří pro své škarohlídství neumějí nebo nechtějí vidět, jak fajn místo pro život Česká republika i se všemi neduhy velmi mladé demokracie je.

9 4
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články