Diskuse

To svět se...

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Po druhé světové válce museli představitelé Wehrmachtu podepsat bezpodmínečnou kapitulaci. Poté bylo naprosto všechno, co mělo nějakou spojitost s nacismem, postaveno mimo zákon - všechny symboly, slovní spojení, funkce, knihy, vědecké práce, soudní principy atd. Prostě všechno. A z Německa se po válce stala jedna z nejbohatších zemí a zároveň příkladná demokracie.

Asi se Vám to nebude líbit, ale islám má k nacismu velmi blízko. Svědčí o tom naprosto masová popularita myšlenek nacismu i fašismu v islámských zemích, dokonale imperiální povaha raného islámu a také hluboce zakořeněný islámský antisemitismus.

Dnes není žádný problém přečíst si Korán, Sbírku výroků Proroka (z nichž vychází právo šaríja) i samotný Prorokův životopis. Není možné nevidět v těchto pramenech dokonale kauzální odraz toho, jak vypadá dnešní islámská společnost.

Například Šáhdžahán, císař Mughalské říše, nechal v 17. století postavit slavný Tádž Mahal - nádhernou mramorovou hrobku pro svou milovanou manželku Mumtáz. Na svém dvoře měl bohatý tým umělců, vědců, básníků, hudebníků... Byl to krutý panovník, ale nijak nevyčníval z řady jiných tehdejších absolutistických panovníků. Byl to sice muslimský panovník, ale vzhledem k povaze jeho královského dvora byl asi stejným muslimem jako někteří evropští králové. To se ale změnilo s nástupem jeho syna Aurangzéba. Ten byl naprosto oddán myšlenkám islámu. Svého otce i bratry označil za heretiky a buď je donutil k útěku nebo je popravil. Zavedl v Indii právo šaríja, všechny nemuslimy odstranil ze státní správy a zavedl pro nemuslimy daň z hlavy (v souladu s islámem). Zakázal hudbu, tanec, divadlo atd. Při stanovování těchto zákazů se opíral o Korán a výroky Proroka. Na konci jeho vlády byla země v troskách.

Zásadní otázky znějí: Jednal Aurangzéb v souladu s islámem? Jednají představitelé takzvaného Islámského státu v souladu s prameny islámu nebo jednají v rozporu s těmito prameny? Reprezentují skutečný islám spíše ti umírnění nebo ortodoxní muslimové?

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články