Street-fotografie pořízené aparátem Praktica BC1

aneb Tady soudruzi z NDR chybu rozhodně neudělali ;-) ... Jsou lidé, kteří říkají, že fotografování na film je v éře digitálních fotoaparátů ztráta času. Myslím, že nemají pravdu. Zde je pátý článek ze série, v níž se chci se čtenáři podělit o pouliční fotografie pořízené na film různými aparáty, tentokrát legendární Praktikou.

Praktica je obchodní značka několika řad fotoaparátů, vyráběných od roku 1949 Drážďanskou firmou Pentacon, ale bylo by zbytečné se zde o Praktikách rozepisovat – doporučuji na toto téma vynikající články na serveru Paladix.cz (seriál „Krásné staré stroje“), článek přímo o BC1 je ZDE.

Praktiky byly ve své době skutečně na světové úrovni a i dnes jimi lze pořizovat „konkurenceschopné“ fotografie.

Pokud jde o mou osobní zkušenost, poměrně dlouho jsem se s Praktikou sžíval, zvláště pokud jde o rychlé manuální ostření, které je u streetfotek nezbytné (zaostřit manuálně na objekt, který není v pohybu a nehrozí u něj ztráta bezprostředního okamžiku, u tohoto stroje samozřejmě problém není). Na většině zde zveřejněných fotek je znát (zvláště při větším zobrazení), že by mohly být zaostřené precizněji - uvědomuji si to. Jistě by to šlo doladit v grafických programech (a možná, že tak v některých případech učním), ale zde chci prezentovat autentické fotky (jedná se tedy o scany z negativu bez dodatečných úprav). Fotky jsou řazeny chronologicky od starších k novějším.

Kupodivu se mi zpočátku dařily spíše noční fotky a fotky za špatného osvětlení snímané na filmy Ilford HP5 Plus a Kodak 400TX podexponované na ISO 1600 a dvakrát pushované (zkusil jsem i push 3 při podexpozici na ISO 3600, ale s výsledkem jsem moc spokojený nebyl).

Vzhledem k tomu, že tento fotoaparát i s kvalitním objektivem Prakticar 1:1,8 50mm je běžně k sehnání za povětšinou velmi lidové ceny (do pětistovky), rozhodně bych jej doporučil každému, který chce zkusit fotografování na film, ale neví, jestli mu to vydrží a nechce tudíž příliš utrácet.

Tradiční poznámka pro frustráty všeho druhu: Na rozdíl od vás se nepokládám za mistra světa a moc dobře vím, že je toho ještě hodně k naučení. Cílem tohoto článku je především představit Praktiku jako takovou a navnadit ostatní, aby si občas odpočinuli od digitálu a zkusili návrat ke kořenům. To, zda některé z prezentovaných fotografií mají nějakou hlubší hodnotu, se ukáže až časem, tento fakt ovšem neumenšuje radost z fotografování, kterou zažívám už teď.

Pozn.: Pokud se vám obrázky nezobrazí, znamená to, že Flickr (na kterém jsou hostovány) má výpadek; občas se to stane a obvykle je to jen cca na minutu. Jednou za čas je Flickr vypnut kvůli údržbě, tuto skutečnost pak hlásí na hlavní stránce.

 

**

 


Ilford Pan 400 (ISO 400)

 

*Hrdý metař

 

*Žena v tramvaji

 

**

 


Ilford HP5 Plus – ISO 400 exponováno na 1600 (push 2)

 

*Fotoduel ;-)

 

*Noční ulice

 

*Dívka studující jízdní řád

 

*Láska na tramvajové zastávce

 

**

 


Kodak 400TX – ISO 400 exponováno na 1600 (push 2)

 

*Starý soudruh

 

*Čtoucí žena čekající na tramvaj

 

*Charismatický muž v tramvaji

 

*Mladá žena v tramvaji

 

**

 


Fujifilm Superia X-TRA 400

 

*Před supermarketem

 

*Starý muž na zastávce

 

*Opraváři kanálů?

 

*Muž hýřící barvami

 

*Lidé nastupující do tramvaje

Tyto fotografie, stejně jako ostatní díla zveřejněná na mém účtu na Flickru, mohou být v nezměněné podobě a s uvedením autora použity k nekomerčním účelům (tj. můžete je použít v rámci článku na blogu či na stránkách, jež nic neprodávají). V ostatních případech je třeba se na mě obrátit, nicméně konkrétně street-fotografie, pakliže jsou na nich rozpoznatelní konkrétní lidé, na prodej nejsou a nebudou.

Protože počet fotek na mém Flickr účtu už přesáhl tisícovku, udělal jsem vlastní (před)výběr fotek, které osobně pokládám za ty lepší. Jedná se vlastně o první kolo výběru fotek pro budoucí výstavu. Takže pokud se nechcete probírat vším, můžete se mrknout SEM.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav POLÁK | neděle 15.12.2013 15:14 | karma článku: 12,38 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62