Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

jorokw

19. 3. 2012 13:12
Manipulace z druhé strany

No, faktem je, že v minulých dobách (raném / nedokonalém socialismu) nebyl takový problém s těmi kteří se vezli - ti to tož bylo trestaní a stíhání - jako spíš s těmi, kteří měli vést - podle analogie článku s jedničkáři. Nebyly "úspěchy socialismu" ale spíše úspěchy navzdory socialismu. Puzení po nprůměrnosti totiž bylo vskutku obrovské!

0 0
možnosti

jorokw

19. 3. 2012 13:18
Re: Manipulace z druhé strany

Můj otec v dobách minulých byl konstruktérem, který se odvažoval zpochybňovat sovětské řešení, a proto byl odkázaný do patřičných mezí. Drž hubu a krok - to bylo heslo uplatňované jak ve společnosti, tak armádě, kultuře i průmyslu.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

19. 3. 2012 9:49
Víte ono na aplikaci té bajky do ekonomiky je třeba jedna...

další věc... na výsledku té písemky v podstatě nezávisí přežití té skupiny...

Ovšem kdyby na vašem výsledku záleželo to jestli se zítra najíte budou výsledky poněkud jiné... ale asi ne o moc.

řekněme že mezi písemkami bude vždy cca měsíc. Za první písemku smění lidi své výsledky za dostatek jídla nadalší měsíc a půl. A všechno vypadá bezpečně a že kolektivní snaha bude stačit na udržení standartu, všichni mimo malé skupiny která si říká že to mohlo být jen jednorázové si bude užívat luxusu půlměsíční rezervy.

Další písemka dopadne hůř, někdo se bude snažit protože bude povžovat vlastní schopnosti za důležité, ale většině bude stačit známka, tak se moc individuálně nepřetrhne když stejně výsledek závisí na ostatních. Druhá písemka pořád bude stačit, ale už nedostanou žádnou rezervu. ale pořád ukolébáni v společné deziluzi bezpečí že na vlastních výsledcích v podstatě nezáleží.

Třetí písemka bude katastrofa. Ono je to spíš popis stádního myšlení než ekonomiky...

1 0
možnosti

Paeris Kiran

19. 3. 2012 9:50
Re: Víte ono na aplikaci té bajky do ekonomiky je třeba jedna...

Ekonomická katastrofa je jenom následek stádního chování.

1 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

19. 3. 2012 7:32
hele, rozmitale ...

ty jeden nevlastni breznevuv synu, on ten trh funguje i bez penez ... nekdo bude treba chovat prasata, jiny vyrabet cihly a treti treba varit pivo, pak se domluvi, ze pulka prasete bude za sud piva, a sud piva bude za valnik cihel, a pekne si to mezi sebou vymeni ... a ti, co neumi ani chovat prasata, ani delat cihly, ani vyrobit pivo, a neumi ani nic jineho, co by s nimi byl ochoten nekdo vymenit, proste a jednoduse chcipnou hlady ... a oproti dnesnimu stavu chcipnou RADOVE rychleji, nebot bez penez nebudou zadne davky, pridavky a prispevky ... jenom bida a hlad pro takove, jako jses ty.

1 0
možnosti

tymak

19. 3. 2012 8:26
Re: hele, rozmitale ...

Možná by trh mohl fungovat bez peněz v současné podobě, ale nedovedu si představit, že by trh v dnešní době mohl fungovat čistě na směně zboží za zboží. Kdyby jakýsi "osvícený" komunista zrušil pro blaho národa peníze, nejspíš by se se zavedli jakési alternativní měny, které by už jen nebyli pod kontrolou státu. Třeba mezi ajtáky již dnes příležitostně využívané bitcoiny.

0 0
možnosti

kaktusak

18. 3. 2012 17:58
Dobře popsáno.

Otázkou zůstává, jestli autor té báchorky neví co je socialismus, anebo to ví moc dobře a svými absurdními příklady dezinformuje ostatní. V případě Američanů bych skoro sázel na prostou neznalost.

0 0
možnosti

Kojot

18. 3. 2012 19:47
Re: Dobře popsáno.

No, pokud pokládá za socialismus Obamovy nesmělé návrhy na reformu zdravotnictví... ;-)

Mně ovšem nejvíc fascinuje, jakou popularitu to získalo u nás.

0 0
možnosti

Martin Procházka

18. 3. 2012 16:27
To by mě zajímalo, s kým jste se srazil...

Opravdu jediné zajímavé na vašem "rozboru" je míra vzteku, která z vás tryská. Bajka srozumitelně s jistou mírou zjednodušení ukazuje principy fungování společnosti, které jsou tak drsné, že v nich žádný socialismus, komunismus nebo podobné ráje na zemi nefungovaly a fungovat nebudou.

Ale kapitalismus je zlatý v tom, že souběžně s ním si můžete zřídit svůj socialismus (na rozdíl od vámi preferovaných společenských zřízení, která jiné rozhodnutí nestrpí). Dejte dohromady lidi, založte si družstvo či jinou formu organizace, podnikejte, dejte lidem to, co chtějí a potřebují, zaměstnance odměňujte podle svých libovolných pravidel. V tom máte úplnou svobodu. Můžete empiricky prokázat funkčnost všech těch socialistických kydů, nemusíte o tom sepisovat bajky. Podaří-li se vám to, až k zemi se vám pokloním.

Do té doby ovšem budu mít ten úšklebek na rtech. Děkuji za pobavení.

;-D

7 0
možnosti

Lev-__z--_Rožmitálu

18. 3. 2012 16:30
Re: To by mě zajímalo, s kým jste se srazil...

socialismus je forma kapitalismu

takže hloupě plácáš a ještě sis pod své hloup slinty vložil vysmátý smajlík - asi na něčem jedeš:-P

0 0
možnosti

strycek-Joe spol. s r.o.

18. 3. 2012 15:15
Není třeba se tou úsměvnou báchorkou zabývat

myslím, že to, jak funguje školství v tomto režimu, ukázala názorně situace ne plzeňských právech. Proti tomu je ještě škola, popsaná v bajce velice kvalitní. A to nemluvím o socialistickém školství, to je, při všech záporech, pro nás dnes naprosto nedostižné.

0 0
možnosti

vášnivý diskutér

18. 3. 2012 15:20
Re: Není třeba se tou úsměvnou báchorkou zabývat

Jistěže, když s někde názorně ukáže že socialismus nefunguje, tak to soudruzi jako vy prostě ignorujete a dál sníte svůj rudý sen....;-€Rv

1 0
možnosti

vášnivý diskutér

18. 3. 2012 14:59
Socialistický regres - ztrátový ekonomický systém

Dělník pracuje u kapitalisty proto aby si vydělal peníze, kapitalista založil firmu- půjčil si od banky a podstoupil risk proto , aby vydělal peníze, bankéř založil banku proto, aby vydělal peníze-půjčuje a podstupuje risk, bankéř vybral peníze od občanů jako vklady protože občané chtěli vydělat peníze (úrok) a podstoupili risk. Na tomto základě vznikne, pracovní místo pro dělníka, výrobní firma a banka pro občany. V socialismu nikdo nesmí vydělat (velké) peníze (fuj) tudíž nesmí ani založit banku pro občany, následně si kapitalista nemá kde půjčit na založení firmy a dělník nemá tudíž práci. Moudrý tatíček (socialistický) stát tento problém vyřeší tak, že vše založí sám, ale nikdo to vlastně nedělá protože chce vydělat peníze, ale proto, že musí. Nikdo tak není motivován ziskem zato všichni nesou risk. A tak se stává, že motivace, aby něco fungovalo je nulová (všichni mají plat prakticky zajištěn) a ani nemají strach o své investice, neboť risk nesou všichni.

4 0
možnosti

kaktusak

18. 3. 2012 18:10
Re: Socialistický regres - ztrátový ekonomický systém

Proč se tedy ČR v mezinárodním srovnání ekonomicky nepropadala za socialismu, ale po nastolení buržoazního systému?

1 0
možnosti

MacX

18. 3. 2012 14:05
Přerozdělování funguje

Není třeba vracet poměry někam do roku 1989.

Ve světě jsou státy, kterým se daří slušně, a přitom tam není kapitalismus 19. století, k jakému krok za krokem směřuje naše vláda.

Země, jako Norsko, Dánsko nebo Švédsko to dokázaly a dokazují.

0 0
možnosti

Lev-__z--_Rožmitálu

18. 3. 2012 14:07
Re: Přerozdělování funguje

přrozděluje se ale málo

tedy nejsou zdanováni ti kteří by zdanováni být měli protože vydělávají nejvíc

před rok 1989 by byla hloupost se vracet je třeba jít kupředu

0 0
možnosti

vášnivý diskutér

18. 3. 2012 13:58
Lev z Rožmitálu se měl jmenovat spíš

Rudý Khmer z Rožmitálu.... Je to naprostý fanatik. Nyní má nezaměstnanost a chtěl by lidem pomoci tím, že některé nechá chcípnout hlady nebo rozdělit svět na zóny. V čem spočívá pak na kvalitativnější změna SVĚTA mi nějak uniká.... ;-D

3 0
možnosti

Lev-__z--_Rožmitálu

18. 3. 2012 14:00
Re: Lev z Rožmitálu se měl jmenovat spíš

zkus místo vymýšlení hloupých nálepek vyvracet moje příspěvky děkuji:-P

1 0
možnosti

lord Acton

18. 3. 2012 13:49
Problém socialismu

socialismus (nebo nedejbože komunismus) jsou ideologie lidskému naturelu cizí. Pokud máme hledat lepší uspořádání světa, tak bych prosil něco na míru člověka jaký je a ne vytvářet ideálního člověka a pak pod samopalem do této formy normálního člověka cpát, aby se mu lépe žilo. Je to jen taková historka, která má zdůraznit hlavně problém s motivací ve společnosti s vysokou mírou (násilného) přerozdělení statků od tvůrce bohatství k pouhému konzumentovi. Trochu jste mě zklamal opakováním hloupostí typy "každému podle zásluh" (kdo a jak to změří?) nebo "lidi budou dělat pro prestyž".. Ten systém toho vašeho "družstva" už se tady čtyřicet let zkoušel a výsledek? To snad každý rozumný viděl Rv

Marxismus se znemožnil ve všech podobách (a že jich měl), hledejme nové řešení, nebo se smiřme s demokratickým kapitalismem, ale nevytahujme stokrát překonané a stokrát znemožněné ideje.

2 0
možnosti

Lev-__z--_Rožmitálu

18. 3. 2012 13:50
Re: Problém socialismu

ideálního člověka není potřeba vytvářet

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články