Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ivo Vašíček

4. 5. 2012 8:31
Pěkné zamyšlení

Z vyššího nadhledu je lidská svoboda pouze prostředkem autonomního chování dedikovaných subjektů celku. Celek (Vesmír) takto řeší svou vlastní existenci. Přijmout roli "dílčí buňky" je však pro člověka obtížně akceptovatelné. Asi to tak má být.

0 0
možnosti

La Chat quatorze

4. 5. 2012 1:56
Teda brácho, to je fanklub

;-D;-D;-D Díky za pěknej večer a tady máš ten eko s vodou ;-)

http://i.nahraj.to/f/8Zg.jpg

0 0
možnosti

Cynyc_

3. 5. 2012 21:25
Blábol.

Extrémní množství odkazů a odborné terminologie zakrývá to, že článek nemá vůbec žádný smysl. O svobodné vůli těžko můžeme hovořit, aniž bychom se tento pojem vůbec pokusili vymezit, a považovat ji za projev entity, jejíž existence je striktně subjektivní, je zjevně nekorektní. Kromě těchto inherentních problémů obsahuje i faktické chyby - Kant těžko mohl ukázat, že z pohledu přírodovědce je (vždy) determinováno vše, když to pro moderní kvantovou fyziku zjevně neplatí.

0 0
možnosti

Kojot

4. 5. 2012 1:59
Re: Blábol.

Ad kvantovka: Z hlediska problému svobodné vůle je ta či ona interpretace kvantové mechaniky irelevantní. Buď se na našem rozhodování kvantové jevy nepodílejí (k tomu se přikláním), nebo, pokud se podílejí, nic to nevysvětluje - o to se snažil už Epikúros se svou teorií parenklize, ale pokud se rozhodujeme indeterministicky na základě kvantových jevů, jsme asi tako svobodní, jako kdybychom se rozhodovali na základě hodu mincí.

-

Boha nechápu jako entitu, ale jako transcendenci v nás, v této rovině je moje úvaha metaforická, nikoli vědecká.

-

Pakliže máte s použitými termíny problém, je to jen a pouze váš problém.

0 0
možnosti

vavil

3. 5. 2012 21:10
Přesto si

myslím, že mám výběr.Někdy jsem ve světě,který znám jen já.

A pokud dokáži potlačit pud sebezáchovy, mám další výběr.

0 0
možnosti

Kojot

4. 5. 2012 2:01
Re: Přesto si

Není mi úplně jasné, co tím máte na mysli. Jaký typ situace. Přibližte prosím.

0 0
možnosti

ror

3. 5. 2012 17:47
Svobodná vůle je prožitek - pokr.

Bohužel kauzalita a aristotelská dvouhodnotová logika patří do mechanistického newtonovského pohledu na svět a kvantová mechanika nás učí, že je to trochu jinak (př.: dva atomy A a B látky s poločasem rozpadu hodina -za hodinu zbude jen jeden z nich a nelze vystopovat kauzalitu, který to bude). A hranice vědy? Moderní fyzika zjišťuje, že nelze používat existenční kvantiikátor v identifikačním smyslu - věda se může vyjadřovat jen k tomu, co lze změřit, zaznamenat, pozorovat. Ve Physics Today vycházejí články typu "Is the Moon There When Nobody Looks?" Věda nemůže říci, že foton je částice, ani že foton je vlnění - věda může pouze říci, že za určitého experimentálního uspořádání se chová jako částice a za jiného se chová jako vlnění. Věda se nemůže vyjadřovat k tomu co JE - tím méně ke svobodné vůli.

0 0
možnosti

Cynyc_

3. 5. 2012 22:13
Re: Svobodná vůle je prožitek - pokr.

Věda se pochopitelně nemůže vyjádřit k tomu, co existuje, a s moderní fyzikou to vůbec nesouvisí - jde totiž o arbitrární definici.

0 0
možnosti

ror

3. 5. 2012 17:46
Svobodná vůle je prožitek

Je to trochu složitější a zároveň jednodušší. Svobodná vůle je prožitek stejného druhu jako prožitek vlastní existence - a je to možnost volby (I choose to). Btw Descartes se mýlil - bytí je prvotní. Nejprve musím být, abych mohl myslet. Bytí je prvotní prožitek, stejně tak jako svobodná vůle - tedy nikoliv anomálie, ale základní charakteristika mé existence. To, zda zvednu pravou ruku nebo levou, zda mrknu jednou či dvakrát - to je moje rozhodnutí, volba. Samozřejmě, když budu mít žízeň a uvidím sklenici vody, je vysoká pravděpodobnost, že se napiju - ale stále je možnost, že to třeba z nějakého důvodu odložím - prostě, já si musím zvolit, že poslechnu svou žízeň - a tato možnost volby je právě svobodná vůle. To be cont.

1 0
možnosti

Kojot

3. 5. 2012 17:55
Re: Svobodná vůle je prožitek

Jenže ten klasický prožitek může být iluzorní, pouhý epifenomén. A asi i je.

Viz zde: http://massive-error.blogspot.com/2011/10/taking-aim-at-free-will.html

(a všechny tam uvedené odkazy).

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články