Melancholická Svitava fotoaparátem Pentacon Six

Minulý týden v sobotu jsem se zúčastnil fotografického semináře a lektorka s sebou přinesla krásnou starou středoformátovou dvouokou zrcadlovku východoněmecké provenience Pentacon Six s objektivem MC Biometar 2,8/120, na němž demonstrovala základní principy fotografické techniky.

Jakkoli byla lektorka sličná, já jsem mohl oči nechat na tom krásném stroji. Nakonec jsem se osmělil a zeptal se jí, zda by mi byla ochotna fotoaparát na týden půjčit. K mé velké radosti souhlasila a ještě mi k němu dala dva prošlé filmy Ilford Delta 100.

Hned v neděli jsem do aparátu vložil film Fujicolor PRO 400H, protože byl deštivý den , a vyrazil jsem do brněnské čtvrti Obřany fotit řeku Svitavu a okolí. V této chvíli již čekají na vyvolání další tři filmy, včetně těch dvou Ilfordů, ale vzhledem k tematické jednotě se s Vámi nyní podělím o tu před týdnem focenou Svitavu. Všechny fotky jsou profesionálně naskenované a bez dalších úprav (kromě ořezu).

Z fotoaparátu jsem nefalšovaně nadšený, je to velký, těžký a impozantní stroj, a budu se s ním těžko loučit.

Pozn.: Pokud se vám obrázky nezobrazí, znamená to, že Flickr (na kterém jsou hostovány) má výpadek; občas se to stane a obvykle je to jen cca na minutu. Jednou za čas je Flickr vypnut kvůli údržbě, tuto skutečnost pak hlásí na hlavní stránce.

Jez na Svitavě

Opuštěná textilka E. E. Essler

Svitava 1

Svitava 2 (zaostření na blízko je chyba, ne záměr, ale má to i tak své kouzlo)

Železniční most

Rybář 1

Rybář 2

Rybář 3

 

Tyto fotografie, stejně jako ostatní díla zveřejněná na mém účtu na Flickru, mohou být v nezměněné podobě a s uvedením autora použity k nekomerčním účelům (tj. můžete je použít v rámci článku na blogu či na stránkách, jež nic neprodávají). V ostatních případech je třeba se na mě obrátit. Co se street-fotografií týče, pakliže jsou na nich rozpoznatelní konkrétní lidé, ty na prodej nejsou a nebudou.

Protože počet fotek na mém Flickr účtu se již přesáhl 3000, udělal jsem vlastní průběžně proškrtávaný (před)výběr fotek, které osobně pokládám za ty lepší. Takže pokud se nechcete probírat vším, můžete se mrknout SEM.

Vytvořil jsem také výběr toho nejlepšího z roku 2013 (140 fotek).

Autor: Jaroslav POLÁK | neděle 25.5.2014 16:21 | karma článku: 13,43 | přečteno: 779x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62