iDnes vyloví pitomce mezi komentátory, čekají i obří blbce

To, že „čtenáři“ často komentují text, který jen zběžně prolétli (pokud vůbec), není žádným tajemstvím. Přesto však není úplně snadné je usvědčit, protože zvláště z obecných formulací je možné vykličkovat. Tentokrát však spadla klec!

Titulek „Rybáři vyloví táborský Jordán pomocí elektřiny, čekají i obří sumce“ mne zaujal. Je to skutečně dobře volený titulek, neboť přímo vybízí čtenáře, aby se podíval, oč se zde jedná. Článek jsem rozklikl a přečetl. Ukázalo se, že se na Táborsku nechystá hromadná vražda nevinných ryb, ale jejich šetrný přesun, aby ve zdraví přežily odbahnění legendárního rybníka. Už v té chvíli mi bylo jasné, že na tuhle návnadu se pár trollů přinejmenším několik pitomců určitě chytí. A skutečně! Debata pod článkem vypadala například takto: 

„matras38“ je přitom výjimka – snažil se z jasného důkazu, že komentoval článek, který nečetl, vykličkovat. Většina usvědčených komentátorů však vůbec nereagovala:

Do této chvíle bylo pod článkem „vyloveno“ 8 trollů "čtenářů", kteří článek nečetli. Kromě toho tam samozřejmě najdeme typické off topic výkřiky do tmy, ale to nechme být.
Co na to říci? Je už tak dost tragické, když se lidé vyjadřují k něčemu, čemu nerozumí, nicméně vyjadřují-li se k něčemu, co ani nečtou, to už je opravdu síla. Docela mne děsí, když si uvědomím, že takoví lidé mají kupříkladu volební právo.

Addendum: Také mě napadlo, že by nebylo od věci, kdyby existoval nějaký veřejně přístupný seznam takto usvědčených komentátorů a protože vím, že by to za mě nikdo neudělal, „spíchl“ jsem jej sám (odpusťte prosím primitivní formu té stránky, v tomto případě asi opravu nemá smysl párat se hodiny s navrhováním webu) a najdete jej na adrese http://pitomci.kvalitne.cz Věřím, že i s Vaší pomocí se bude postupně rozrůstat.

EDIT: Byl jsem v komentáři upozorněn, že v článku používám výraz "troll" nekorektně - a je to pravda. Provedl jsem proto opravu (původní text článku je přeškrtnutý). Obrázek nechávám, protože komentátoři, o nichž zde píši, se do jisté míry s trolly prolínají, a věta pod obrázkem je v této souvislosti zcela namístě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav POLÁK | sobota 4.8.2012 20:00 | karma článku: 15,91 | přečteno: 1879x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62