Fotografie pořízené aparátem Flexaret 3a

K letošním vánocům mi bratr, kromě jiného, našel mezi „na někdy“ odloženými věcmi fotoaparát po tátovi – Flexaret 3a. S nadšením jsem se svého dědictví chopil a nafotil zatím dva filmy.

Stylizovaný portrét fotoaparátu Flexaret 3aJaroslav A. Polák

Fotografovat s touto zrcadlovkou je poněkud matoucí, protože v šachtě vidíte zrcadlově stranově převrácený obraz toho, co fotíte, a při sestavování kompozice to fotografa „táhne“ opačným směrem. Nicméně se na to dá zvyknout a focení je pak velmi příjemným a zajímavým zážitkem.

Smyslem tohoto článku je především podělit se o to, jak Flexaret fotí na různé filmy v různých situacích, nikoli prezentace uměleckých fotografií – k té bude moci dojít až když budu mít nafoceno více filmů a budu moci s odstupem vybírat snímky, jež mají nějakou podstatnější hodnotu. Přesto si myslím, že když se podělím již nyní, nic tím nezkazím.

Pozn.: Pokud se vám obrázky nezobrazí, znamená to, že Flickr (na kterém jsou hostovány) má výpadek; občas se to stane a obvykle je to jen cca na minutu i méně (většinou stačí prostě reload). Jednou za čas je Flickr vypnut kvůli údržbě, tuto skutečnost pak hlásí na hlavní stránce.

 

Pořízeno na film Fujicolor Pro 400:*Okna Moravské zemské knihovny

*Prázdné houpačky (park Lužánky)

*U stánku prodavače čepic

*Mladíci u Moravské zemské knihovny

*Lidé před Tescem

*Romští chlapci u kostela sv. Máří Magdalény (Brno)

*SMSkující žena

*

Pořízeno na prošlý (expirace 2004) diapozitivní film Kodak Ektachrome 100 plus:*Petrov

*Zapomenutý vagón

*Na zastávce trolejbusů

*Děti na houpačkách (park Lužánky)

*Krmítko

Tyto fotografie, stejně jako ostatní díla zveřejněná na mém účtu na Flickru, mohou být v nezměněné podobě a s uvedením autora použity k nekomerčním účelům (tj. můžete je použít v rámci článku na blogu či na stránkách, jež nic neprodávají). V ostatních případech je třeba se na mě obrátit. Co se street-fotografií týče, pakliže jsou na nich rozpoznatelní konkrétní lidé, ty na prodej nejsou a nebudou.

Protože počet fotek na mém Flickr účtu se již přesáhla 2000, udělal jsem vlastní průběžně proškrtávaný (před)výběr fotek, které osobně pokládám za ty lepší. Jedná se vlastně o první kolo výběru fotek pro budoucí výstavu. Takže pokud se nechcete probírat vším, můžete se mrknout SEM.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav POLÁK | neděle 9.2.2014 19:36 | karma článku: 12,43 | přečteno: 1222x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62