Co by se měl Milion chvilek pro demokracii naučit od Lenina

Musím říci, že hnutí Milion chvilek chápu. Také je mi protivné, že nám vládne trestně stíhaný oligarcha, který nepotřebuje žádný program, jen dobře zaplacené PR oddělení. A laciná hesla.

Oligarcha, v jehož případě beze zbytku platí Havlova slova, že přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatímco těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše.
Problém je, že tomuto hnutí nedávám mnoho šancí. Jsem už dost stár na to, abych si velmi dobře pamatoval, jak před dvaceti lety dopadlo hnutí Děkujeme, odejděte!
Hlavní problém těchto iniciativ je ono „proti“. Někdo se nám, oprávněně!, nelíbí, a tak vyjdeme do ulic a dáme to na vědomí. Ale to nestačí. Na prostém odporu proti něčemu či někomu se nedá stavět, protože, a zde přichází na scénu Lenin, „bez revoluční teorie nemůže být ani revoluční hnutí.“
Mysleme si o Leninovi co chceme, ale tohle je fakt hluboká pravda. Potvrzuje to smutný výsledek hnutí Děkujeme, odejděte! („Neděkujte, zůstáváme.“), potvrzují to antizemanovské prezidentské volby, v zahraničí pak vyšumění hnutí Occupy a v budoucnu takto zajdou na úbytě i Žluté vesty.
Bolševici neuspěli v roce 1917 jen proto, že měli zdroje a charismatické osobnosti. To by nestačilo. Měli revoluční teorii. Revoluční hnutí se neobejde ani bez zdrojů, ani bez osobností ani bez teorie.
Tím samozřejmě nechci říci, že by Milion chvilek měl snad přejímat revoluční teorii leninskou, chci říci, že pokud má uspět, nějakou mít musí. Zřetelně a pozitivně zformulovanou, dobře sdělitelnou, ale ne plytkou.
Nejsem v pozici, abych pro toto hnutí nějakou takovou teorii vytvářel. Ale jistě by, vzhledem k intencím jeho představitelů, měla být zaměřena na prohloubení demokracie, pojistky, proti jejímu zneužití (včetně zneužití soudní moci) atd. Nenechme se oklamat tím, že Babiš žádnou teorii nemá - on ji nepotřebuje. Jemu stačí zřetelné pozitivní sdělení, že „bude líp“. Teorii potřebuje ten, kdo je proti něčemu, aby nebyl jenom proti.
Kromě toho by představitelé Milionu chvilek rozhodně měli studovat příčiny vzestupu a pádu Berlusconiho, komunikační techniky zaměřené na oslovení i jiných skupin, než jsou vzdělané střední vrstvy (proč by měl Babiš trápit chudého Severočecha v exekuci?) atd.
Pouhé rozhořčení totiž opravdu nestačí.

Autor: Jaroslav POLÁK | pondělí 20.5.2019 9:00 | karma článku: 21,87 | přečteno: 1321x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62