Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ta Vaše radost, nad Vámi údajně nalezeném rozporu v postojích BPI a IvČRN, se skutečností sbírky na Kurdy, mi připomíná občas viděnou radost studenta nenávidějícího matematiku při první přednášce matematické analýzy, kdy nabude dojmu, že mu nenáviděný učitel ze ZŠ či SŠ, případně oba, lhali. Samozřejmě je zcela mimo, tak jako Vy.

0 0
možnosti
JA

J94a75n 94A79u63e35r

13. 7. 2015 18:53

bylo by dobré si zopakovat dějepis ,proč byli Kurdové likvidováni Islámem      -------- http://www.mrctv.org/videos/bill-warner-1400-years-fear-czech-titles

1 0
možnosti
JA

J78a28n 55A54u42e62r

13. 7. 2015 18:50

pan Polák než něco napíše by si měl něco zjistit o původu náboženství v Kurdistánu a poměry proč se pod roušku islámu musí přetvářet z důvodu likvidace Zoroastrianismu jako jediné pravé náboženství Kurdů islámem. Odkdy jsou všichni Kurdové muslimy??? 1/3 jsou jiného vyznání a mnoho Kurdů je muslimy z donucení, zjistěte si něco o Zoroastrianismu jediné pravé náboženství Kurdů, které je starší jak křesťanství -------------http://kurdove.ecn.cz/nabozenstvi.shtml

1 0
možnosti
Foto

Ale to já přece vím. Stejně tak původní náboženství Slovanů nebylo křesťanství a naši předkové se povětšinou stali křesťany z donucení. Ale to neznamená, že současný český křesťan je křesťanem z donucení.

1 0
možnosti
JN

Sem si všiml že házíte všechny Kurdy do jednoho pytle s muslimy, kdo je xenofob nyní ? ;-D

2 0
možnosti
Foto

Patrně jste si nevšiml toho rozsáhlého odstavce, kde vyjmenovávám všechny kurdské náboženské menšiny plus nevěřící. Čtěte pozorně, nebo nekomentujte.

1 0
možnosti
JN

A je to strašně vtipný. Sunnité(nacisté) bojují proti Šítům(teroristé), prostě neučte se je pochopit, oni nechápou ani sami sebe a tak mezi sebou bojují z náboženských důvodů už stovky let.

1 0
možnosti
JN

To je jako Nacisti a komunisti ta samá ideologie a přitom taková nevraživost.

2 0
možnosti
JN

"vycvičeni v orwellovském doublethinku a na rozdíl od myslících lidí je nějaký ten paradox nemůže rozhodit"

Tihle lidé jsou mými nejčastějšími oponenty, než se dostanou do smyčky svých argumentů(žvástů a  neinformovanosti).

Co se týče Islámu je to zhoubná ideologie, protože k poruzumění koránu je potřeba znalost 50 000 slov. Arabáči mají povětšinu znalost 3000 slov. 

To je jako Main Kampf, někdo si to tehdy vyložil jako svobodu národům a někdo si to zase vyložil že je třeba zbavit se ostatních národů, aby ten náš byl svobodný. No prostě zhoubné je vše co je chápáno diametrálně odlišně a vytváří to nenávist.

1 0
možnosti
Foto

Nezlobte se, ale pokud někdo použije ve svém příspěvku slovo "Arabáči", jaksi sám sebe diskvalifikuje ze slušné diskuse.

2 0
možnosti
MK

S Kurdy se to má trochu jinak. Pro Kurdy je islám symbolem útlaku a většinou jsou muslimy jen ze zvyku. Navíc v poslední době v souvislosti s ISIS dochází u Kurdů k docela masivní konverzi ke křesťanství. Další věcí je to,že islám pro Kurdy nebyl nikdy něčím co by je stmelovalo s ostatnímu muslimy  a tak nebylo a není neobvyklé, že křesťanský muslim si vzal za ženu muslimku, což je v islámské světě nejen neobvyklé, ale podle islámského práva i zakázané. Říci o Kurdech, že jsou muslimové má stejnou vypovídající hodnotu, jako říci, že Češi jsou křesťané. Navíc u Kurdu existuje jistá rovnoprávnost žen a mužů a to nejen v poslední době a za poslední to, že Kurdové se identifikují se svou národností, která tak často potlačovaná Araby, Turky Íránci, Iráčany , jim umožnilo, aby vedle sebe žili muslimové, křesťané a Jezídové a to v zájemné toleranci, protože je spojoval právě ten národnostní útlak od ostatních národů kolem a možná i proto z jejich národa vzešel Saladin. Jehož tolerance sice končila u jemu rovných, ale to mu nebránilo, aby na přímluvu křesťanských šlechticů ušetřil i obyčejné křesťany. Byť si za to nechal zaplatit, ale to v té době bylo normální

4 1
možnosti
Foto

Z toho, co píšete, vyplývá, že připouštíte existenci umírněného islámu. Já v článku polemizuji s těmi, kdo existenci umírněného islámu nepřipouštějí. Takže pokud mám pravdu a existenci umírněných muslimů připouštíte, článek se vás netýká.

0 0
možnosti
LS

Kurdům jsem fandil odjakživa, s tím problém nemám. Mám problém s tím, když tu nechci wahabistický islám, reprezentovaný u nás UMO a různými dalšími pofiderními islámskými skupinami a někdo mne označí za rasistu nebo xenofoba. Vadí mně právě tito lidé, kteří obhajují počínání zdejších islamistů a hájí toto svinstvo svobodou vyznání. Nebo si někdo všiml, že by tu kázali v modlitebnách islám kurdští imámové nebo dokonce sůfisté?

0 0
možnosti
Foto

Článek výslovně polemizuje s tezemi „neexistuje umírněný islám tak, jako neexistuje umírněný nacismus“ a "islám je ve své nejvlastnější podstatě zhoubná ideologie". Pokud tyto teze nezastáváte, pak se ve vašem případě neexistuje žádný rozpor a článek se vás netýká.

0 0
možnosti
Foto

Hoch zřejmě nepochopil, že to že nechceme islám u nás neznamená, že nepomůžeme v boji proti hrdlořezům. Ostatně tolerantní muslim není muslim i kdyby to o sobě tvrdil protože nenásleduje příkladu "proroka".

4 0
možnosti
Foto

Aha, takže chcete říct, že Kurdové nejsou muslimové, protože jsou tolerantní? Uvědumujete si zacyklenost vaší definice? A také to, že z ní plyne, že naprosté většiny muslimů se není třeba obávat, protože dle vaší definice nejsou muslimové? Prost vaše víra je plná paradoxů a je mi jasné, že na to raději nemyslíte, protože kdybyste mylslet začali, uvědomili byste si, jaký slepenec protikladných představ vyznáváte.

0 1
možnosti
JS

Jenže skutečnost je mnohem méně jednoznačná, než jak ji prezentujete ve svém článku. Kromě toho, že boj Kurdů proti IS je vpodstatě válečnou realizací nepřátelství mezi sunnitskou a šíitskou verzí islámu, tak je nutné také uvést, že v případě Kurdů hraje důležitou roli i národnostní hledisko. Kurdové bojují nejen ve jménu sunnitského islámu, ale především ve jménu národně-osvobozeneckého boje, přičemž nepřáteli jsou v tomto pohledu Arabové. Cílem je dosáhnutí samostatnosti.

Mnoho různých komentátorů a pozorovatelů označuje postup Kurdů proti tzv. Islámskému státu za "vyhánění čerta ďáblem", což není daleko od pravdy. Přesto však u Kurdů hraje národnostní hledisko tak významnou roli, že vítězství Kurdů je prostě pro celou oblast daleko lepší varianta, než existence Islámského státu. Kurdům byl totiž islám v minulosti vnucen vojensky (podobně jako Peršanům, resp. Íráncům). S tím také souvisí poarabšťování. Například Íránci stále ještě nezapomněli na své slavné předislámské literární skvosty, především poezii, a významný vliv arabštiny čím dál více Íránců vnímá vyloženě negativně. Například ve školství se již poměrně masivně objevují protesty proti povinné recitaci arabských koránských veršů ještě před výukou mateřštiny (perštiny). Něco podobného prožívají Kurdové.

Na počátku druhé světové války považovalo mnoho západních politiků expanzi nacistického Německa za nástroj k potlačení bolševizace Evropy. Mnozí se tajně (ale i veřejně) těšili na zánik bolševického Ruska. Papež Pius XII. například jasně považoval komunismus za horší variantu než nacismus, a pouze na nátlak Spojenců změnil rétoriku ve stylu "pomoc ruskému lidu není podporou komunismu". Neříkám, že to je plně analogická situace, ale naprosto přesně na to  sedne výrok, že "nepřítel mého nepřítele je můj přítel". Vítězstvím Kurdů problémy neskončí, ale je to pořád lepší varianta, než šílenství Islámského státu. A navíc – Kurdové mají na základě své obnovené identity značnou šanci se od islámu postupně odpoutat.

4 0
možnosti
Foto

1) S národnostním hlediskem máte pravdu, to nepopírám a je to zjevné

2) "boj Kurdů proti IS je vpodstatě válečnou realizací nepřátelství mezi sunnitskou a šíitskou verzí islámu" - není. Ší'itských Kurdů je menšina

3) Vížtězsví Kurdů není lepší varianta, vítězství Kurdů je SKVĚLÁ varianta. Zvláště pak pokud by bylo spojeno s vytvořením samostatného Kurdistánu na progresivních marxistických základech.

4) Pak tam obšírně píšete věci, k nimž jsem se v článku nebo v komentářích již vyjádřil. Najděte si to.

0 1
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články