Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZK

Z47d40e34n62a 97K61o60č13í

12. 2. 2013 17:21

Nějak jste zapomněl na maličkost, že majetek se vydává pouze pokud jej vlastní Pozemkový fond ČR, nebo Lesy ČR. Pokud stát stihl majetek převést na obce,  města, či soukromé subjekty ....., tak se nevrací nic. ;-D  takže se celkem zbytečně dojímáte ;-D

0 7
možnosti
Foto

Opravdu netuším, co přesně se mi svým komentářem snažíte sdělit. BJB měla dostat 228 mega a zřekla se toho. Bylo by to v penězích, ne v nemovitostech.

6 0
možnosti
Foto

Ano, strašidlo komunismu Evropou obchází a je dost kreativní. Čas od času změní háv a obalí se líbivými přívlastky. Pane Poláku, doba kádí měla svůj největší, ale také jepičí rozkvět v táborské komuně. To je tedy k tomu křesťanskému komunismu.

K církevnímu vyrovnání se státem: zjednodušeně řečeno, jsou jim vráceny jejich bývalé majetky, které jim byly v drtivé většině nějakou formou darovány a které jim zajišťovaly obživu. Tudíž, pokud na tyto majetky mají právní nárok, nechť jsou jim vydány a z výnosu platí své zaměstnance všeho druhu a zvelebují jej. To je stejné, jako by stát nejenže měl právo nakládat s cizím majetkem, ale měl platit majitele továrny dle své libovůle, dále rozvoj výroby, údržbu atd., tudíž i další úředníky, tedy byrokracii, která by toto všechno zajišťovala ač je právoplatný majitel, který by se o všechno staral sám a státu platil daně. Takže dnešní stav stát-církev je postavený právně i rozumově na hlavu.

Pokud nějaká církev se chce něčeho vzdát, no tak ať. Pokud je vám to sympatické, budiž, ale pohnutky této církve nemusí být jen čirým altruismem. Pokud si doposud dokázla hospodařit s tím, co má, nemá asi potíž to dělat i v budoucnu. Pak to může být spíše z nouze ctnost. Navíc, tato církev nemá ve své správě obrovské historické objekty, které stojí nemalé peníze. V tomto případě by se asi rozhodovala jinak.

2 5
možnosti
Foto

Peníze, peníze, peníze... Hlavně peníze. Abychom mohli dělat dobré věci. Spousta peněz. A majetku. Investování do finančních produktů. Co třeba komodity, tam se dobře točí peníze a pak bude víc peněz a konečně nasytíme hladové! peníze, peníze, peníze...

6 0
možnosti
Foto

Pohled zvnějšku... Pane Poláku, hlásíte se k ideologii komunismu, takže chápu, že se příliš nezajímáte o pro vás bezvýznamné křesťanské denominace. Pokud byste měl trochu vhled do této problematiky, pak byste věděl, že baptisté  vždy a všude trvali na oddělení své denominace od státních struktur - to praktikovali i v době vlády jedné strany u nás - tradičně si své budovy stavěli sami ze svých sbírek a rovněž své pastory platili z desátků (trochu v tom snad polevili jen v uplynulých letech). I v Sovětském svazu byli baptisté doslova přísloveční svým statečným odporem proti státní mašinerii a nejsou až dodnes dnes vůbec oblíbeni ani ze strany "státní" ruské pravoslavné církve.

3 0
možnosti
Foto

Ach, doufal jsem, že z mého článku vyplyne jak moc si postoje baptistů vážím. O úsilí o oddělení od státních struktur vím, ale vím také, že některé baptistické sbory u nás příspěvek od státu dostávají. Za což je ovšem nesoudím, ostatně - pokud vím - základní organizační jednotkou je právě sbor, BJB je, nemýlím-li se, něco na způsob federace autonomních sborů. 

Vzhledem k tomu, že se hlásím k myšlenkám křesťanského komunismu, je zjevné, že právě tento typ pojetí církve je mi logicky nejbližší a v článku dokonce vyzdvihuji takto fungující církve a to, co byly schopny pomocí desátků vykonat. Tudíž mám jisté podezření, že jste můj článek četl nedbale nebo ne celý. Rád bych vás proto požádal, chcete-li pokračovat v diskusi, abyste si článek přečetl znovu, předejdeme tím zbytečným nedorozuměním.

4 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1346x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články