Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J42a73n 93S95m40í44š57e46k

8. 3. 2013 14:08

Jen detail - moc se mi nechce věřit tomu, že ve vězení je podíl lidí s některou z poruch osobnosti stejný jako v běžné populaci. Já bych od boku tipoval prevalenci poruch os. ve vězení tak na 30%.

Jednak by záleželo v jaké civilizaci by probíhala diagnostika - v USA by samotný pobyt ve vězení byl podstatným (nikoliv dostačujícím) kritériem k dg. antisociální por. os. a v diagnostice dle evropské tradice  bych tam hledal obecně vyšší procento emočně nestabilních, disociálních, narcistických. 

Opravdu by mě zajímalo, jak vypadá řešení nemoc (léčím) vs zločin (trestám) včetně prolínání obého ve východních kulturách.

0 0
možnosti

Já jsem proti trestu smrti, ale zastávám názor, že by se pobyt ve vězení měl změnit z v "podstatě snesitelného" na "silně nepříjemný". Tedy např. nucená práce ve výkonu trestu.... řeči o tom, že je to nerealizovatelné jsou jen řeči.

0 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavý cyklus R^

1 0
možnosti

Trest smrti je v první řadě nadbytečný. Doživotí je daleko horší trest. Smrt je ve srovnání s ním milosrdná.

1 1
možnosti

Horší pro koho? Pro daňového poplatníka který musí tomu zločinci pak platit 40 let vězení kde má 3x denně jídlo, teplo a postel... a ani se nevyplatí ho posílat někam pracovat protože taková činnost by s nutným placením bezpečnostních opatření stála ještě víc než nenechat ho dělat nic?

Trest smrti je jenom utracení vzteklého psa u nějž není naprosto žádná šance že by svou činností kdykoli vrátil byť jenom zdroje nutné na jeho "nápravu" pokud je vůbec možná.

Trest doživotí je naprosto k ničemu. Žádný nápravný efekt z principu mít nemůže, jenom vysává zdroje (které teď stejně nemáme když jedeme na dluh). Krom toho riskujete útěk...

Vězení, v jakékoli podobě, by mělo být naprosto vyjímečnou formou trestu. A především by jejich měl být placen výhradně z majetku odsouzených.

1 0
možnosti
Foto

Společnost se chová pokrytecky - trest smrti, po odsouzení řádným soudem odmítá, avšak zabíjení bez soudu, např. bombardováním bezpilotními letadly - např. v Libyi považuje za přípustné. Stejně tak rozmís´tuje ostřelovače při státních návštěvách, policisté mohou po splnění určitých regulí střílet na člověka a podobně. Na tom je vidět, že trest smrti je jen fetiš, s kterým kdosi začal mávat a dosud , zdá se, ještě nepřestal.

0 3
možnosti
Foto

Odstřelovač při státní návštěvě je pro případ nutné obrany. To je dobré rozlišit. Právo na nutnou obranu nelze zpochybňovat.

1 0
možnosti

no pokud někoho popravíte někde ve vězení daleko od všeho tak skutečně instinktivní odrazení nemá smysl.

Valná většina životních forem na této planetě má základní instinkt vyhýbat se místům a vykonávat činnosti kde příslušníci jejich druhu umírají. I mravenci mají instinktivní pud zbavit se svých mrtvých a vynést je z mraveniště. Chrání se tím- odstraňují zdroj nemoci, plísní, nevstupují do chodem v nichž se jiní mravenci udusí.

"Trest" smrti má odstrašující efekt v podstatě jenom pokud je vykonán veřejně na náměstí a všichni ho vidí, a především všem je oznámeno za co ten člověk je popraven. Popravuje se za nějaký čin nevhodný pro fungování společnosti.

A co se způsobování utrpení týká... Trest má působit utrpení- jinak to dle mne není trest- a to jak fyzické tak psychické. Bolest je základním nástrojem evoluce  který tělo varuje že jeho činnost není vhodná pro jeho další přežití. Miliarda let to zdokonalila.

neposílat zloděje na 2 roky do vězení... bezdomovec se tam bude mít 10X líp než venku- to pro něj není trest... dejte mu na námětí 5 ran bičem přes záda za krádež veřejně a pak ho nechte být... a pokud bude krást znovu postup opakovat.

3 0
možnosti
Foto

Nu, takto se to praktikuje třeba v některých muslimských zemích, a nejsem si jist, jestli to má požadovaný účinek, nicméně to asi nikdo v tomto smyslu nestudoval. Otázka zní: Nepošlapali bychom tím vše, čeho jsme v rámci naší kultury dosáhli a na co jsme hrdí? Já si myslím, že ano.

1 2
možnosti
Foto

Dobře se to četlo :-) R^ Ale jinak za mne...ve výjimečných případech trest smrti ano ...

2 1
možnosti

víte kolik se ušetří peněz  když se neživí nějaký lump 30 - 40 let v kriminále? To injekce nebo kus špagátu nestojí skoro nic.Na podrobné čtení je váš článek skutečně moc dlouhý. Chtělo to rozdělit.

3 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články