Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

sluncevsobe

28. 3. 2008 12:52
Neříkám,

že to nahradí komplexně ETE, ale začít se musí. To by ovšem neteklo do stran. pokladen v rámci energ. byznysu nic a nic a nic.

0 0
možnosti

sluncevsobe

28. 3. 2008 12:48
Souhlas

Přidávám bod. Přesně stejný názor mám taky. Za miliardy na dostavbu ETE by formou dotací na nákup, poradenskou službu apod. vyrobu ekoenergie bylo solárek velmi, velmi! Pokrok nezastavíšR^R^. My však jen vyrábíme a vyrábíme..............Rv

0 0
možnosti

zdeseny obcan

21. 3. 2008 19:20
nechte mne hadat

Vy nejste inzenyr, ze ne?

0 0
možnosti

ak1975

20. 3. 2008 19:30
až ....

až otrávíme poslední řeku, vykácíme poslední strom, zjistíme že peníze nelze pozřít,,,,,     dávám hlas

0 0
možnosti

ozdoba

20. 3. 2008 8:31
ale co ty náklady..,???

autor opět otevírá pomyslnou Pandořinu skříňku a popisuje různé scifi- vize a možnosti tak, jak to dělával J. Verne a nebo A. Clark. Hezky se to čte, chtělo by to popíjet k tomu svařené víno a sedět v pohodlném fotelu. To je ale tak všechno. Stačí, když si začnete  takový projekt promýšlet trochu více do hloubky,  hlavně z hlediska nákladů!!

Pane autore, věřte že v našich končinách, je jedinou alternativou jaderná energetika!!! Zapomeňte na ty nesmysly s fotovoltaikou, nebo větrníky apod. Mimochodem víte o tom, že na to, aby byl fofrník trochu rentabilní, musely by se stavět vždy dva, proti sobě?? Jeden by jen foukal a druhý vyráběl proud. 

Takže rozum do hrsti a nebuďte, jako ti pomatení zelení ekoteroristé!!!

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

19. 3. 2008 23:59
trochu propagandistické

Vize je to jistě reálná, ale její současná nerealizace není výsledek žádného "spiknutí" energetických koncernů. PC, mobily, internet nevznikly a nerozšířili se proto, že se někdo rozhodl je "nadotovat". Ve chvíli, kdy někdo vytvoří skutečně reálné a efektivní řešení autonomního energtického zdroje najde se přetlak investorů do takto dobrého businessu a nikdo to nezastaví. Bohužel však dnes vychází pořád nejefektivněji "klasika" a proto investoři investují do ní. Efektivita je jediný důvod, nic jiného v tom nehledejte. Až to někdo vymyslí a ČEZ "zaspí" tak zkrachuje. Zatím však nikdo nic takového nevymyslel a jsou to ukřivděné plky.

0 0
možnosti

pavel 99

19. 3. 2008 23:05
Když pominu všechny "perly" článku

nemohu si odpustit jedno - má pan autor ona "dostupné technologie" instalované u sebe doma? A jestli ne, tak proč. Nebo mu také brání nějaká "lobby"?

0 0
možnosti

dolch

21. 3. 2008 19:36
Re: Když pominu všechny "perly" článku

Tak tímhle jste mě dostal :-) Jinak proti autorovi nic nemám, ale články o pivu mu šly přeci jenom trochu líp.

0 0
možnosti

Helena1

19. 3. 2008 19:25
Velmi hloupé

Prosím autora ať si něco přečte o současné energetice.

0 0
možnosti

pavel 99

19. 3. 2008 22:59
Re: Velmi hloupé

obávám se, že pokud autor nezná zákon zachování energie (kromě jiného) tak by mu to stejně mnoho nedalo.

0 0
možnosti

vecernicek

19. 3. 2008 16:59
diskuze potrvzuje obsah

Všechny nazlobené námitky svědčío jediném - mnozí prostě ne že neví ale nechtějí věřit,že by mohlo existovat něco jiného než uhelná elektrárna.

Pokud jde o zdroje je to zmíněná studie EU Faktor 4,ovšem na internetu není problém dohledat všechno o čem píšu.

Pokud jde o betonovou loby - začil jsemji jako novinář v deníku Práce -na podporu temelína vydávali miliony nejen ČEZ ale třeba Škoda Praha a další firmy spojené s tímto byznysem.

Podstatou textu je ale myšlenka A. C.Clarka energeticky soběstačné domácnosti. Taje samozřejmě naprosto rálné. Jen by musela být vůle.To je fakt se kterým ani nejde polemizovat. Takové domy stojí už i v ČR - jeden je tuším, byť experimentální i někde v Praze.

0 0
možnosti

Tomáš Fiala

19. 3. 2008 17:15
Re: diskuze potrvzuje obsah

No tak to je v poho. Zítra si jdu pro hypotéku na energeticky naprosto soběstačný dům. Je 100%-ní, že mi banka hypotéku dá, protože nebudu muset utrácet peníze za energie a o to pro mě bude bydlení levnější a splácení hypotéky jednodušší.

Má to jeden hák. Všechna ta energeticky "soběstačná" zařízení budou evidentně stát více, než kdybych stejné množství energie, které kdy ta zařízení navyrábí, prostě nakupoval. Neboli na výrobu těch zažízení musím nakoupit víc práce, než kolik jich ta zařízení nakonec dohromady vyrobí. Ona ta finanční bilance skutečně není nic jiného než poměr práce nakoupené na vznik zařízení a práce tím zařízením získané. Takže ta "soběstačnost" je opravdu v uvozovkách a v současné době je to ve stadiu základního výzkumu, o kterém nikdo neví, zda je to do budoucna reálné nebo je to jen slepá ulička.

0 0
možnosti

Killingworth

19. 3. 2008 16:45
Kdo by rad neveril.....

....takovym pohadkam a levnych, cistych a spolehlivych zdrojich energie sabotovanych "petrolejovou lobby"??! (Ja slychaval story o panovi v clunu na jezere v jiznich Cechach, kde nalil vodu z jezera do....a motor se rozjel.....za par dni pan zmizel........To b ylo nekdy v roce 1956 a slovo "lobby" se jeste neuzivalo.....);-(;-(;-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury