Topolánek: Hulvát jako Zeman, neurotik jako Špidla

Byly časy, kdy se zdálo, že největší hulvát v české politice je Zeman, největší "cvok" Špidla a největší podvodník Gross. Miroslav Topolánek alias Mirek dělá všechno pro to, aby své předchůdce nejen dohonil, ale pokouší se o rekordy.

Když Zeman vyslovil urážlku, řekl ji s chladnou hlavou, cíleně a s vtipem. Když Topolánkovi ujedou ústa, je to buď v afektu anebo ještě hůř, prostě z blbosti. Jenom výjimečně tupý člověk nazve lidi, co ho hostí, tajtrlíky a to jen proto, že spěchá na golf. Byť by ti hositelé byli "jenom Vietnamci".

Nedělám si iluze-jsme všichni jen lidé a beze sporu i Gándhí si občas ulevil silnějším slovem.  Faktem ale je, že na tak vysoké pozici, jako je post premiéra očekáváme, že dotyčný umí ovládat sama sebe, neboť jak by pak mohl ovládat celý stát?

Topolánek je větší neurotik než špidla, chybí mu ovšem jeho idealismus a sebereflexe. Sprostý je jako Zeman ale nikdy nedosáhne jeho verbální virtuozity, o intelektu nemluvě. Pokud jde o srovnání s Grosem, tam Gross pokulhává. Topolánek se svými kumpány prokazatelně okradl tři banky minimálně o 24 milionů a celá léta z pozice šéfa senátního výboru pro průmysl a energetiku loboval za kšefty v energetice pro své a spřízněné firmy. 

Musím říct, že byly časy, kdy přátelé z ODS se ode mne distancovali - měli pocit, že kritikou Topolánka poškozuju ODS. Byť první byl Klaus a jeho slavná sms "Falešný a prázdný Topol".

Dnes už nejen, že se vzájemně nevyhýbáme, ale stále větší část straníků přichází na to, že ODS nepoškozuje kritikaTopolánka aleTopolánek.

A je to tak doopravdy. Rostoucí preference ČSSD jistě nikdo nebude přičítat skvélé práci Jiřího Paroubka - ten je mistr v ničení svého i stranického image. 

Socialisté se ovšem vezou na vlně protestních hlasů. Topolánek a jeho tým lidi tak nadzvedává (pravý výraz je nepublikovatelný), že raději dávají preferenční hlasy Paroubkovi.

Topolánek se kdysi stal předsedou z nouze - ODS byla rozdělená na několik frakcí a žádná z nich nechtěla připustit, aby ODS vedl některý z jejich lídrů. Vlastimil Tlustý nebo Jan Zahradil byly příliš silné osobnosti na to, aby je konkurenti pustili k moci. 

Vybrali si Topolánka. Ne proto, že by byl nejlepší. Právě naopak. "Falešný a prázdný Topol" tehdy vyhovoval, protože nikoho zdánlivě neohrožoval. Zapomněli na to,že prázdný sud nejvíce duní. Teď tím trpí celá ODS a beze sporu i nemalá část obyvatel této země.

Jen na okraj -právě ČT vysílá zprávu, že odboráři opustili jednání po ostré kritice premiéra Topolánka. Proč ČT lže a mlží? Odboráři se urazili, protože jim Topolánek bezdůvodně před jednáním začal sprostě nadávat, kvůli stravenkám. Nic víc nic míň. Mimochodem - jde o ten zákon, za jehož prosazení dostala 2,5 milionu firma blízká Topolánkovu kamarádovi Dalíkovi.

Autor: Jaroslav Novák | pátek 28.3.2008 13:38 | karma článku: 31,38 | přečteno: 2685x