Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
S

Semper2

5. 9. 2008 22:16
karma se zpožděním

Váš text mi unikl, škoda, karmuji tedy až ted´.

R^

0 0
možnosti
JN

vecernicek

30. 3. 2008 11:28
Vycházím z udajů magistrátu

Pokud opravdu úvěr PMB splácela, tak jak tvrdíte,tak se panu Topolánkovi omluvím. Podívám se na to. Zatím vycházím z veřejných zdrojů - a tam je celá kauza popsaná jinak. Navíc jsem viděl zápis z jednání pražských zastupitelů -skutečně se tam konstatuje, že PMB od počátku neplnila své povinnosti a úvěr nesplácela a celý nesplatila. Vaši verzikesvéškodě nikde veřejně nezmínil ani pan Topolánek ani VAE.

Pochopitelně pak tu máme ještě dluhy v Moravia bance a v Komerční bance.

0 0
možnosti
RR

rezjir

26. 3. 2008 21:26
Moje verze událostí v Kroměříži je zde

http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=155769

Pokud to tam ještě je.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

26. 3. 2008 22:02
Re: Moje verze událostí v Kroměříži je zde

Díky za odkaz.

V článku není účelově celá pravda. VAE celkem splatilo včetně úroků a penále celkem přes 70 miliónů, jenže  to článek neuvádí a po jejich odečtu

autor dochází jen k 53 miliónům, aby v čtenáři vyvodil pocit, že VAE nesplatilo dluh celý. Čtenář má tak poicit, že VAE zaplatilo z 67 mil jen 53 a už netuší, že jen na těch úrocích a penálech zaplatilo VAE přes 20 milionů.  Je to nekorektně napsáno.

Celkově VAE i s úroky splatilo mezi 70 a 80 miliony.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

26. 3. 2008 20:49
Pár faktů ad VAE a Kroměříž - 6

VAE nebyla odpuštěna ani jediná koruna. Naproti tomu předluženým a nemocným Vítkovicím byly všechny dluhy státem uměle sníženy na 1/3. A jednalo se o mlilardy. Věřiteli, vyber si buď 1/3 nebo nic. A státní Vítkovice vesele jely dál. A nikomu to nevadilo.

Závěr: čísla jsou psány z hlavy, tak jak si je řádově pamatuji. Nsedí na milion přesně, ale řádově ano.

Policie musela při prošetřování zjistit zhruba to, co jsem zde napsal - tedy nemohla shledat podvodné jednání tam, kde nebylo, ve smyslu vylákání půjčky za účelem jejího nesplácení. A proto se nemohlo jednat o tretsný čin.

Pokud se někdo mohl soudit, pak by to bylo VAE, jež by se soudilo s úřady ČR za jejich bránění svobodnému podnikání. Soudit se mohlo o ušlý zisk z kroměřížské akvizice. Jenomže každý i průměrný právník Vám řekne, že by to nemělo cenu. jestli je něco u našich soudů nemožné prokázat a spočítat, pak je to výše tzv. ušlého zisku. vždy se dá totiž zpochybnit. Proto by do takového sporu, navíc se státem, nikdo nešel.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

26. 3. 2008 20:37
Pár faktů ad VAE a Kroměříž - 5

Jenže úroky z půjčky a pozdní výstavba byly smrtící a krvacející VAE muselo celou akvizici prodat - samozřejmě pod cenou!

Utržené peníze použilo na splácení dluhu.  Jenže  za  ten čas  se  dluh  díky  úrokům a hlavně penále z  úroků  vyhoupl přes 90 milionů z původních 60.  Celkem VAE splatilo z původně půjčených 60 okolo 76 mil. Tedy přes 100%.

VAE na projektu kvůli zvůle úřádů a špatné legislativy prodělalo majlant. Banka vydělala "jen" 16 mil.  Na penále měla dle sml dostat ještě dalších 17 mil. Ale copak banka také nedává úvěry s rizikem projektu? Proč má jedna strana riskovat vše a druhá nic? Co je na tom za podvod, že firma dělala prokazatelně co mohla, ale byly ji naházeny klacky pod nohy?

Jak to pane Večerníčku můžete nazývat podvodným jednáním?

Městská pražská mezitím zkrachovala (kvůli jiným naprosto nesplaceným úvěrům ve stamilionech). Pohledávky převzala konsolid. banka a tu od VAE prodala ELTODU. VAE se tím ale nezřeklo ani koruny z dluhu a nadále jej splácelo Eltodu.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

26. 3. 2008 20:25
Pár faktů ad VAE a Kroměříž - 4

Jenže VAE má čas. Než dostane povolení na 2. etapu, jede se na američanovu páru.

A v tu chvíli Američan přichází s posledním trumfem - kamikaze. Když už prohraje sám, tak ať to nepřežije ani soupeř a vyhlašuje sám nad sebou konkurs. Ruší ze dne na den provoz (v zimě před vánoci) - tedy výrobu páry. Plyn z kotle na 1. etapu sám město nevytopí a další 2 kotle se ještě nezačali stavět! Kroměřížští opět mrznou! VAE se ocitá v neřešitelbné situaci. Aby obyvatelé nemrzli dlouho, musí se urychleně postavit a zprovoznit další 2 plynové kotle. Ale st. povolení stále není! Staví se tedy bez něj - v šibeničním termínu, kdy se dělalo ve dne v noci, se nakonec obyvatelé Kroměříže dočkávají tepla.

Přichází další šok - stavební úřad nařizuje zbourání těchto kotlů jako černé stavby!!! Že vlastní obyvatele budou bez tepla je nezajimá - úkol zněl jasně - ostravská firma nesmí přežít! Nebyl čas dívat se na to kdo byl kdo.

0 0
možnosti
RR

rezjir

26. 3. 2008 20:38
Na závěr

Chybí vám tam jeden podstatný fakt: znalec shledal, že  ty měřáky tepla v teplárně byly  v pořádku. Doslova konstatoval, že byly vyhovující. Ten Topolánek tedy nezaplatil za odebrané teplo.  

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

26. 3. 2008 20:10
Pár faktu ad VAE a Kroměříž - 3

Lidé mrznou, zasahuje ministerstvo a nařizuje okamžitě otevřít kohouty s párou.

O faktuře rozhoduje později opět soud a opět dává za pravdu VAE (V té době to ale už nikoho nezajimá). Lidé si pamatují, že mrzli kvůli VAE, tak jak jim to nakukala média včetně veřejnoprávní TV.

To ale není všechno. Dalším rokem se má dostavět 2. etapa a po jejím ukončení by tedy neměla teplárna další odbyt a musela by definitivně zavřít a tak hraje američan vabank - opět stará písnička, opět pokusy o zdržení staveb. povolení na 2. etapu. Tentokrát to zkouší jednoduchou a krutou metodou: St. povolení tentokrát blokuje fyzická osoba - občan - zaměstnanec teplárny - samozřejmě není důvod se tím zabývat - není účastníkem st. řízení, ale st. úřad tvrdí, že se to musí prozkoumat a má na to ze zákona 30 dní.

30 dní tedy "zkoumá" a až pak odpoví, že občan není účastníkem. V tu chvíli podává protest další zaměstnanec američana a dalších 30 dní. Směšné a absurdní? Možná, ale účel to plní - povolení se nevydává.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

26. 3. 2008 19:57
Pár faktu ad VAE a Kroměříž - 2

... jenže banka nečeká. Aniž se koplo do země a aniž se z vlastní půjčky splatila jediná koruna, VAE muselo jen na úrocích z úvěrů za ty dva roky zaplatit cca 24 mil. (vlastní půjčka dělala řádově 60 mil).

Firma krvácí, ale bojuje. Po vybojování Stavebního povolení se začíná konečně stavět - s více než dvouletým zpožděním klíčová kotelna PK21 - je plánována celkem na 3 kotle. 1. et. počítá s 1 kotlem a snížením dodávky páry z teplárny asi na 1/2. Má být hotov na jaře 2001, jenže Američan bojuje a vypíná poprvé páru - pro nezaplacenou fakturu.

Jenže - VAE neuznalo výši faktury za páru (jednalo se řádově o několik mil.) a odmítlo ji zaplatit, neboť faktura byla cca dvojnásobná, než činil odběr. Tvrzení proti tvrzení resp. Měření proti Měření. Jenže dle smlouvy nesměl "američan" ani při  takových konfliktech zastavovat páru - šlo o teplo lidem. Jenže američan zavřel kohouty, média a kroměřížská radnice jsou na jeho straně - za vše může VAE a Kroměřížští poprvé mrznou.

 ......

0 0
možnosti
RR

rezjir

26. 3. 2008 20:50
Re: Pár faktu ad VAE a Kroměříž - 2

jo holt senátor nemá co podnikat, má sedět v Senátu, kde se může tvářit jako suveren. Viz vystupování Topolánka při projednávání energetického zákona.

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

26. 3. 2008 19:42
Pár faktu ad VAE a Kroměříž

VAE koncem 90. let kupuje od města Kroměříž jeho Tepelné hospodářství - to je všechny Výměníkové stanice a horkovodní potrubí. Na projekt plynofikace města Kroměříž si půjčuje od banky. Investiční záměr je postupně zrušit naprosto neekologický tepelný zdroj - zastaralou místní teplárnu na hnědé uhlí!, jež vytápí město parou.

Město nepochopitelně prodává ale i teplárnu - americké firmě. Je jasné, že do budoucna může teplárna přežít jen, když se nebude plynofikovat a tak americká firma (dodávající v té době do VS od VAE páru) začíná dělat vše proti plynofikaci. A tak blokuje protiprávně stavební povolení na výstavbu plynových kotelen. Stavební úřad (zkorumpovaný? Jak jinak si vysvětlit, že protiprávní jednání "Američana" akceptuje?) protiprávně nevydává stavební povolení na plynové kotelny, které chce stavět firma VAE a na které si půjčila s vysokým úrokem.

VAE se musí bránit soudně, to trvá 2 roky. Soud  rozhoduje, že bránění staveb. Povolení je protiprávní. VAE může stavět.  Jenže...

0 0
možnosti
RR

rezjir

26. 3. 2008 20:42
Re: Pár faktu ad VAE a Kroměříž

Proč si Topolánek nezkontroloval ty měřáky při přebírání toho tepelného hospodářství?

A za druhé těm Kroměřížanům dodával to teplo příliš draho a ti se začali odpojovat. To samozřejmě topolánkovi zlomilo vaz.

0 0
možnosti
RR

rezjir

26. 3. 2008 16:22
Zápomínáte

na řádění Vysokého Kim Ir-Sena v Kroměříži před televizní krizí. Kroměřížané mrzli, mrzli až někteří vymrzli.

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury