Se Staníkem byla také k smrti odsouzená svoboda slova a názoru

Bývalý vedoucí brněnské kriminálky a extajemník SPD byl odsouzen pro podezření, že v parlamentní hospodě na otázku jaké menšiny mu vadí, prý odpověděl: “cikání, buzeranti a židi do plynu". 

Na chvilku teď pomiňme, že proti němu svědčili pouze političtí konkurenti, které slovně napadal, pomiňme, že jejich svědectví si odporuje a pomiňme, že uvedené výroky naopak neslyšel nikdo další, včetně obsluhujíícího personálu.  Ten naopak potvrdil spolu s dalšími svědky, že taková ten večer vůbec nepadla (Četl jsem celý trestní spis)

 Pojďme se zamyslet nad zcela přelomovým rozsudkem. Rozsudek je skutečně revoluční a nevídaný. Poprvé po desetiletích byl odsouzený člověk za osobní názor, který vyslovil v hospodě, v soukromém neveřejném rozhovoru a dokonce v neveřejném baru, klubu, kam má vstup pouze taxativně vyjmenovaná sorta lidí.  Jakkoli  budu vždy nesouhlasit s mnohými odpornými názory a výroky, které denně slýchám v hospodě i na ulci, tak nikdy by mne nenapadlo ty, kdo je vysloví zavírat. Jednou z podstaty svobody a demokracie je pověstný Voltairův výrok: S vaším názorem nesouhlasím ale budu dělat vše proto, abyste ho mohl hlásat.  Osobně se mne dotýkají velmi časté antisemitské výroky, které tu tam ve svém okolí slyším. Vím ale, že lidé větišnou své výroky nemyslí jednak doslova a navíc netuší o čem mluví.  Proto mne neděsí, když opilec v hospodě řekne někdo do plynu, protože to dnes naštěstí skutečně nehrozí. Děsí mně, když někdo uloží trest vězení, byt podmíněný za slova, které ten  opilec řekne  v deset večer v soukromé putyce v soukromém rozhovoru.  Teď to je Staník a to jen proto, že pracoval pro Okamuru, kerého je potřeba zničit. Jenže džin z láhve je venku. Pokud tenhle donebevolajíc totalitní a odporný rozsudek potvrdí i další soudy, kde to skončí?Tisíckrát jsem doma v návalu zlosti řek:l děcka já vás přetrhnu, zabiju, uškrtím. V přízemí máme slávistickou hospody a ty urážky a výhrůžky sparťanům či jiným jsou na sto let nepodmíněně. Mám hospodu jejíž hosty bude potřeba taky pozavírat. To neni fikce - pokud skandální rozsudek projde, tak věřte nevěřte jednohodne někdo udá někoho dalšího za jiné nepřístojné řeči. Pak udají dalšího a dalšího. A protože budeme mít precedent, soud začne skutečně ty, kdo si otevřou nekorektně hubu posílat do vězení.  To neni cesta jak bojovat s nacismem. To je přímá cesta jak ho znovu vybudovat. Staník byl navíc  odsouzený navzdory svědectvím, že nic takového neřekl, médii byl odsouzený už dávno předem  a i rozsudek média vyhlásila dřív, než se o něm dozvěděl on sám To je svědectvím, že cestu k totalitě totožné s tou nacistickou jsme už nejen vykrožili ale že v ní už zčásti žijeme. Právě nacisté začínali dehonestací židů, mediálními štvanicemi proti svým skutečným nebo vymyšleným nepřátelům aby pak boj končil zavíráním a vražděním nevinných lidí nejen pro jejich původ ale také pro jejich názor. Změna je jen v tom, že novodobí nacisté se oháněji bojem s nacismem. Přesně tak, jak předpvěděl Winston Churchil uř v roce 1945. Připomenu ještě jeden výrok v souvislosti s fašimem. Když zavírali komunisty mlčel jsem, když zavírali socany mlčel jsem, když zavírali katolíky mlčel jsem. Když si přišli pro mne, už nebyl nikdo kdo by se mne zastal. To je hodně pádný důvod proč nemlčet k odpornému rozsudku nad Staníkem. Když projde za našeho souhlasu, tak příště u toho soudu může být odosuzený kdokoli z nás, kdo si dovolí vyslovit nějaký nepříjemný názor.            

Autor: Jaroslav Novák | středa 1.8.2018 16:16 | karma článku: 39,65 | přečteno: 1680x