Děkujeme za pochopení.
Ježikača
děkuji, že se nepřidáváte
k předpo_raným českým střílečům o vlastních řad. je ale fakt, že kvalita piva se změnila. už jen to, že plzeň vývozní, v tancích a lahvová se nedá srovnat. nemluvím už vůbec o tom, že nějaký mudrc zcela zbytečně zrušil klasickou plzeňskou desítku. já vím, že je gambrinus, ale to není totéž. ale jak říkáte, jedná se o obchodní politiku, ne o to, že bychom neuměli. což je ale možná ještě horší
cúňa
Chuťový charakter piv se změnil. K horšímu
Hned v úvodu čtu, že se "stabilizovala jeho (českého piva) chuť". Což mě zaráží u autora, který zpochybňuje úroveň novinářek, píšících o pivě. Tuhle větu bych čekal od nich... Jestli se v pivovarnictví něco stabilizovalo, pak "technická" kvalita (díky nové technice všichni vyhoví záručním lhůtám).
Chuťový charakter piv se ale po vstupu nadnárodních korpoprací do českých pivovarů zásadně změnil. Bohužel k horšímu, směrem k unylým europivům. Tak jak tyhle firmy začaly šetřit na surovinách a zkracovat výrobní lhůty.
Příklady? Kdo pil třeba Krušovice dříve a nyní, ví o čem je řeč. Stejné platí o Prazdroji a jeho klesající hořkosti Gambrinus? To je příklad chuťového úpadku. Teď se zdá, že stejný směr nabral Staropramen a "petková" piva Heinekenu.
Jestli tedy některý pivovar skutečně stabilizoval chuť, pak Budějovický Budvar. Suroviny a postupy jsou stále tradiční a doba vaření se nemění. Proto je také zárukou kvality a chuťové stálosti, A samozřejmě bych si přál, aby nebyl sám.
Rob J.H.
...
Mám trochu pocit, že my často o "českém pivu" strašně kecáme, něco jako Francouzi o jídle - máme skvělej spodně kvašenej ležák, když ho uděláme poctivě, ale řekl bych, že je to tak všechno, a to je ve světě píva tak trochu málo... :/ Byl jsem teď v Belgii, to byly naopak hotový orgie :))
jita
cizorové látky v pivě
No my si brali domů světlé a černé pivo. Poslední dobou máme trochu problém, vybrat, protože mnoho pivovarů do černého piva dává umělá sladidla jako je např. aspartam. Ta chuť, když někdo skladoval v teple fuj... Jako když pijete kolu bez cukru. Ta samá pachuť.
Lemuz ze Sudet
Jeste mi, prosim, reknete ......
kde v te US-Americe cepuji to "uslechtile a unikatni" americke pivo? Ziju na severoamerickem kontinente 36 roku ale takovou raritu americkych "pivovaru" jsem jeste nepil. "Unikatni" mozna. Ale "uslechtile"? Hm.
vecernicek
Re: Jeste mi, prosim, reknete ......
Ušlechtilá piva vaří například Jim Koch v pivovaru Boston Beer company viz
http://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Adams_(beer)
je to např. ročníková řada cuvéé Triple Bock 1995, 1997 nebo Sam Adams Utopias 2002 až 2009. Jsou to cuvéé směsi z cca 10 až 20ti letých piv které dozrávají v láhvi. Jsou to limitované edice, láhve nejsou v běžném prodeji a jedna stojí až 500 dolarů. Další pivovary s unikátními pivy - Dog fisch, Russian river atp. Láhve ušlechtilých piv jsou cca od 10 do stovek dolarů. Koupit je lze např na ebay.com.
richardhorak
Já nahlas ...
... souhlasím !!!!
Málo kde dnes natočí pořádné pivo ...
glumik
Jo Svijánky...
to je pivko... A Rohozec, ten je taky vynikající... Možná momentálně i o něco lepší, než Svijany, páč nemusí vařit pro celou republiku, takže je to poctivka...
Yesname
Z Moravy, že?
Ještě napište, že se má točit z výšky aspoň půl metru, aby té pěny byla plná sklenice. Od té doby, co se naučili vařit pivo i jinde (a docela slušné, jinak by jim ho nikdo nepil), než v Plzni, si myslí, že ho umí i čepovat. Tak si to myslete dál. A hlavně si nechávejte zarůst trubky plísní. Ta dodává pivu obzvláštní šmak.
Profík
Správně Jardo!
Jen jim dejte, diletantům novinářským i hostinským!
- Počet článků 130
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 4122x