Porota rozhodla o nevině skina - odsoudila tak justici

Dnes večer v pořadu TV Barrandov Suďte je! bude nezávislá porota rozhodovat zda skin Vlastimil Pechanec skutečně zavraždil Roma Otu Absolona. 

V. Pechanec byl roku 2002 za údajnou vraždu odsouzen k výjimečnému trestu na 17 let do věznice se zvýšenou ostrahou a ve vězení je dodnes. Dodnes ovšem nikdo nevyvrátil pochyby o justiční zvůli, která jeho proces provázela. Soud nebral v úvahu svědky ani znalecké posudky svědčící o jejho nevinně. Naopak naprosto přehlížel všechny indicie ukazující na jiné nebo jiného pachatele. Četba rozsudku vrchního soudu je neuvěřitelná groteska - soudce se tu např. pokouší omluvit rozpory svědků, kteří neuměli popsat pachatele tak, aby popis odpovídal Pechancovi tím, že svědci prostě z dřívějška Pechance znali v jiné podobě - holohlavého a v černém, takže když viděli Pechance na místě činu, tahle vzpomínka přehlušila skutečnost že měl vlasy, vousy a byl v bílém.
V televizní obnově soudního přelíčení bude V. Pechance hájit spisovatel Martin Nezval - jeho úkolem je přesvědčit o nevinně svého mandanta porotu složenou z lidí, kteří případ dodsud neznali.
Pořad je předtočený a tak je možné prozradit, že porota po seznámení se všemi známými fakty, včetně skutečné soudní obžaloby a rozsudku, drtivou většinou osmi hlasů proti hlasu jediného porotce, vyslovila jednoznačné přesvědčení: Pechanec je nevinnen. Podotkněme že ten jediný porotce zdůvodnil svůj výrok tím že sice přímé důkazy nejsou ale Pechanec je několikrát trestaný skin a prot by to být mohl.
Tak přesně uvažovaly i soudy - Pechanec je skin a koneckonců to třeba doopravdy spáchal. Podle soudu je lépe odsoudit nevinného než náhodou pustit vinného. 
V reálném životě nemá rozhodnutí fiktivní poroty pro oběť justičního zločinu praktický význam. V. Pechanec bude i dál ve vězení. Výrok televizní poroty bezesporu neznamená, že Pechanec je opravdu nevinný. Výrok nezaujatých arbitrů ovšem svědčí o jediném prokazatelném faktu - Pechancův proces nebyl spravedlivý a byl zmanipulovaný.

Autor: Jaroslav Novák | středa 6.5.2009 11:16 | karma článku: 27,77 | přečteno: 2810x