Nejlepší pivo ČR nikdy nebude nejlepší

Pivovarští odborníci vybrali nejlepší piva České republiky za rok 2007 v rámci akce Ceské pivo. Kdo čekal vítezství nějkých úžasných dobrot či speciálů byl asi zklamaný. Ten, kdo degustační soutěže zná, mohl výsledek dopředu odhadnout.

V kategorii výčepních piv degustátorům "nejvíc chutnal" Braník. Pivo je to standardní - v ničem nevybočující z průměru. Piju ho často při práci místo osmičky. JIstě je kvalitní a není špatné., byť to není žádná desítka - jehi stupňovitost je devět a něco. Gourmetský zážitek od něj rozhodně nečekejte.

Ani bych se nad tím nezamýšlel, kdybych si z rautu po vyhlášení výsledků neodnesl poličské Hradební - to je také výčepní pivo, Z lednice jinak plné dvanáctek jsem proto po ránu vytáhl tuhle desítku. Výrazná chuť sladu i chmele. Pivo dokonce po obojím voní Nebudu opakovat marketingové tlachy o vyvážené chuti - tohle pivo prostě mělo nádhernou, výraznou chut - nebyla to žádná hořká voda hluboko prokvašené devítky. Byla to skutečně desítka - Hradní má dokonce stupňovitost cca 10,6 procent původního extraktu, což ji přibližuje ležákům. Proto lok a šok.

Jak je možné, že nevyhrála tahle lahůdka? Anebo jiná skvělá poctivé desítka ze desítkek pivovarů? Z těch 121pivovarů u nás, jich stále dost vaří velmi exceletní výčepní i ostatní piva.

Hodnotila se jen piva 29 pivovarů přihlášených, nikoli všechna. Co je příčinou nezájmu ostatních nevím - poplatky? Administrativa?

Hodnotitelé byli v prvé řadě sládci a zaměstnanci hodnocených pivovarů - tedy pivovarů, které se přihlásili.

Hledat u nich objektivitu je nesmysl. Každý firemní degustátor (omlouvám se výjimkám) usilovně hledal chuť svého piva. Většina piv byla z továrních velkopivovarů jejichž piva - hlavně výčepní - prostě chuť nemají. Logicky sítem neprošla piva, která vybočila výraznou chutí. Každá je poznal a vyřadil. Ze soutěže o nejlepší pivo se tak stala soutěž o dobrý nejprůměrnější výrobek.

Není to pohana - včechna vyhodnocená piva jsou dobrá a kvalitní. Vítězná brněnská jedenáctka či druhý Kozel jedenáct jsou dokonce velmi dobré.

Tvrdit ale, že Starobrno Medium anebo Braník jsou letos nejlepší piva v zemi je do očí bijící nesmysl. Takový, že tuhle nahlas vyřčenou pravdu mi snad pivovarští ze zmíněných pivovarů odpustí.

Pivo je je subjektivní zážitek - nikdo nemlžeme říct, které je nejlepší, stejně jako neexistuje nejlepší obraz nebo písnička. jsou ovšem obrazy, skladby a knihy které nejsou jen dočasně módní - nejsou nejčtenější, nejhranější ale mají velkou hloubku - je v nich něco sakra víc než jen dobře odvedené řemeslo.

Takové umí být i pivo - takové ale nikdy stávající soutěže nevyhraje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Novák | úterý 22.1.2008 19:36 | karma článku: 20,84 | přečteno: 3924x