Langerova Potěmkinova vesnice

Jak  vypadá reforma policie v praxi? Nové ošklivější uniformy a předražená propagační brožura oslavující Langera jsou jen špičkou ledovce. Když přijdete na dnes modernizovanou služebnu, nevyjdete z údivu - moderní recepce - nabláskaná dlažba, sklo a kov, na stěně plazmová televize a desítka kliprámů s obrázky statečných policistů. To je hezký začátek i smutný konec. Za nově nalakovanými dveřmi jsou už jen smutné špinavé a oprýskané chodby. 

"Vy jste se zbláznil," říkl mi včera komisař, když ho prosím, ať mi napíše mail.

Na celém oddělení od stovce lidech je jediný počítač připojený na internet. 

Nebylo by lepší místo zbytečné plazmové obrazovky koupit pár počítačů a zaplatit připojení? Nová recepce stála 3 000 000 korun.

Komisař si klepe na čelo. "To je vidět, že neznáte ty nahoře". Já sem rád, že mám v nádrží benzín.

To je fakt - pamatuju časy, kdy limit na den pro motorizovanou policejní hlídku a den, bylo deci benzínu. Ten limit nebyl daný zákonem. Prostě svrchu se nařídilo šetřit benzín a tak velitel oddělení zastavil všechna svoje auta. Bez ohledu na to zda byla v ulicích potřebná či ne. Za úspory byly totiž prémie. A tak to, co se ušetřilo na bezínu si vedení rozdělilo na prémiích za úspěšné úspory. Jak vypadala praxe na ulici nikdo neřešil. Pamatuju když o povodních v Praze policisté čekali na zbytky jídla po městkých strážnících. Policajtům, co byli týden bez pauzy ve službě, nikdo nepřivezl ani rohlík. Když byla pohotovost kvůli zasedání WTO, tak někdo z vedení ty rohlíky přivezl - s miniaturním řízkem a policisté si ho za 40 korun směli koupit. 

Faktem je, že u policie se něco změnilo. Za Grosse i Bublana - ač byli profesně  neschopní jako Langer, byli policisté naštvani, ale loajální. 

Dusili se vztekem, ale mlčeli. Dnes zažívám nepoznané. Dosud mlčící policisté se stále hlasitěji ozývají. Plukovníci degradovaní na praporčíky odmítají demonstrativně nosit uniformu a o každou ukradenou korunu se soudí. 

Neznám policistu, který by nebyl s vedením v nějakém sporu. Všichni - od rotmistra až po plukovníka se ovšem shodují v jednom - těší se, až z Langera bude zase civil. 

Langrovy policejní reformy na jedné straně berou policistům peníze za práci a na straně druhé se neuvěřitelně plýtvá za zbytečné vizuální efekty. Langr chce být vidět - spřátelené firmy zase  potřebují vydělat. Obojí se daří. Co se nedaří je skutečná reforma - oddělení inspekce MV od policie, stabbilizace složek bojujících s hospodářskou kriminalitou a organizovaným zločinem. Nedaří se modernizovat polici v opravdovém slova smyslu - od prastarých nefunkčních vysílaček až k počítačovému vybavení. Co je nejsmutnější - nikdo se o to ani nepokouší. Asi by to nebylo tolik vidět, jako ta pěkná plazma na stěně s infantilní televizní smyčkou oslavující pana ministra.

Jaroslav N.Večerníček

Autor: Jaroslav Novák | čtvrtek 13.3.2008 10:19 | karma článku: 29,36 | přečteno: 2535x