Jezte české potraviny?

Čeští zemědělci varují: Spotřebitelé by si měli dávat pozor na to, aby sýr který kupují byl z mléka a masný výrobek, aby obsahovala maso. Člověk by přitom měl za to, že sýr je z mléka, kachní paštika z kachny a že v párku bude maso.

Řekové k nám dováží "sýry" z oleje a Němci zase uzeniny které obsahují až neuvěřitelných 7 procent masa. 

Některé "kachní paštiky" obsahují celá 2 % kachního, strojně odděleného masa. 

Uvedená procenta ale neznamenají, že v oné paštice jsou celá 2 procenta opravdovéhop kachního masa. Strojně oddělené maso je technický výraz pro odpad, který by jinak obvykle putoval do kafilérie - kůže, chrupavky a kosti. V kafilérii by výrobce zaplatil 7 korun za likvidaci kostí a zbytků. Místo toho jsou mnozí lidé ochotni za tenhle odpad zaplatit a ještě si na něm pochutnají.

Jaroslav Hašek v jednom fejetonu rozebral vynalezávost lidí při falšování potravin a popsal případ uzenáře, kterému v buřtech vybouchla mouka. Dnes už je i mouka příliš drahá na to, aby se s ní plýtvalo jako s náhražkou.

Nihil novum sub solum - nic nového pod sluncem - falšování potravin, šizení v kvalitě, panuje od pradávna. Je ale trochu zavádějící tvrdit, že to nekvalitní k nám přichází jen z ciziny.

Spotřebitelské testy (MFDnes, Qmagazin aj.) prokázaly, že ty nejhorší výrobky jsou od českých producentů a z českých surovin a testující odborníci prý litovali, že nejhorší známka hodnocení je pět - mnohé z výrobků byly daleko za nehorším stupněm.

Na druhou stranu - ty nejlepší výrobky bývají také z domácí produkce.

 

Zlaté české ručičky, dalo by se říct - cizinu umíme trumfnout v každém oboru a ne, že ne.

 

Jaroslav N. Večerníček

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Novák | čtvrtek 31.1.2008 16:08 | karma článku: 20,93 | přečteno: 2106x