- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Řekové k nám dováží "sýry" z oleje a Němci zase uzeniny které obsahují až neuvěřitelných 7 procent masa.
Některé "kachní paštiky" obsahují celá 2 % kachního, strojně odděleného masa.
Uvedená procenta ale neznamenají, že v oné paštice jsou celá 2 procenta opravdovéhop kachního masa. Strojně oddělené maso je technický výraz pro odpad, který by jinak obvykle putoval do kafilérie - kůže, chrupavky a kosti. V kafilérii by výrobce zaplatil 7 korun za likvidaci kostí a zbytků. Místo toho jsou mnozí lidé ochotni za tenhle odpad zaplatit a ještě si na něm pochutnají.
Jaroslav Hašek v jednom fejetonu rozebral vynalezávost lidí při falšování potravin a popsal případ uzenáře, kterému v buřtech vybouchla mouka. Dnes už je i mouka příliš drahá na to, aby se s ní plýtvalo jako s náhražkou.
Nihil novum sub solum - nic nového pod sluncem - falšování potravin, šizení v kvalitě, panuje od pradávna. Je ale trochu zavádějící tvrdit, že to nekvalitní k nám přichází jen z ciziny.
Spotřebitelské testy (MFDnes, Qmagazin aj.) prokázaly, že ty nejhorší výrobky jsou od českých producentů a z českých surovin a testující odborníci prý litovali, že nejhorší známka hodnocení je pět - mnohé z výrobků byly daleko za nehorším stupněm.
Na druhou stranu - ty nejlepší výrobky bývají také z domácí produkce.
Zlaté české ručičky, dalo by se říct - cizinu umíme trumfnout v každém oboru a ne, že ne.
Jaroslav N. Večerníček
Další články autora |
ZOLLER CZECH s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat:
50 000 - 55 000 Kč