Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

nyny.

22. 1. 2008 19:39
já pořád nechápu

ty reakce typu stát se stará prostřednictvím důchodů. To ej stejná pitomost jako stát se stará prostřednictvím zdravotnictví.Každý důchodce má nárok na důchod prostě proto, že si na něj celý život paltil,jako pojištěnec. tedy pobírá pojistné.O jeho výši a výpočtu nemá cenu diskutovat, to je věc jiná.To, že stát-pojišťovna, s těmi penězi hospodařil tak, že je rozkulačil, použil i na jiné, nežli na důchody, je příčina toho, že fakticky jsou důchody kryty průběžně pojistným těch, kdo jsou činní.Fond na důchody by měl být uzavřený (jako byl až do doby pár let po revoluci, kdy na něm byl výrazný přebytek).Pardon, vím, že to není moc k článku, ale mne tyto reakce zlobí.Protože včetně medializací a politikaření jsou právě jedním z důvodů,proč se důchodci cítí tak špatně,místo aby to byla veselá skupina stařečků,kteří si hrdě odpočívají a užívají zasloužené penze jako třeba němečtí důchodci.

0 0
možnosti

Wolf

22. 1. 2008 22:41
Re: já pořád nechápu

Tak výrazný přebytek, jo? Před listopadem především vůbec žádný fond neexistoval. Dokonce ani odvody na důchody nebyly nijak specifikovány - prostě se platily daně a důchody se hradily ze státního rozpočtu. Že by byl státní rozpočet v roce 89 v nějakém brutálním přebytku, ze kterého by bylo možné hradit dlouhodobě důchody, to mi tedy asi nějak uniklo.

Po listopadu 89 došlo k vymezení zdrojů důchodového systému (sociální odvody) a je pravda, že z takto vybraných prostředků se financovaly i různé nesouvisející záležitosti, především různé záplatování rozpočtu, sanace krachujících podniků apod. Přesto je dobré si uvědomit, že i kdyby byly tyto přebytky poctivě uloženy, rovněž by nestačily dlouhodobě cokoliv financovat (ostatně jak by se taková rezerva mohla během těch pár let vytvořit). Nebýt např. zvýšení věku odchodu do důchodu v roce 2004, tak by ten systém byl tak jako tak v těžkém deficitu.

0 0
možnosti

Hucul

22. 1. 2008 15:12
A pece statu?

Mam nemohouci babicku. Jeste pred par lety byla ciperna, ted to s ni slo z kopce a prakticky ji nedostaneme z postele. Sice ma choditko a obcas se projde k vesaku a zpatky (asi 5 metru chuze parkrat do tydne), ale venku uz nebyla dlouho a jak to s ni vypada, tak uz ani nebude. Na mestskem urade jsme pozadali o zvyseni jejich prispevku na zaklade toho, ze je nemohouci a veskera choditka, zachodovou zidli a pleny ji platime my. Z magistratu se dostavila pipinka, ktera se chrome pani zeptala, zda se vyzna v rodnem meste. Babicka rekla "ano, ale nemuzu chodit" a slecna si snazive napsala "ano". Bylo to jak u blbych na dvorku. Pote babicce prislo doporucenym dopisem rozhodnuti.

0 0
možnosti

Hucul

22. 1. 2008 15:12
Re: A pece statu?

Babicce, ktera nejenze nevstane bez pomoci z postele, ale ani ten zvonek neslysi. Rodice pozadali nekolikrat o znovudoruceni, kdyz byli doma, ale s postou bylo tezke porizeni. Nakonec tatinek zasel za panem primatorem, vynadal mu do pitomcu a ujistil ho, ze dokud nedokaze urad pochopit potreby takto handicapovaneho, muze si tech obalek posilat tam a zpatky, kolik chce. Uz je neprijimame. Babicku sotva nekdo zavre, kdyz neotevre postacce.

0 0
možnosti

Pepan A2

22. 1. 2008 12:58
Měl bych taky pár připomínek.

Každý aspoň jednoho důchodce má ve svém nejbližším příbuzenstvu a tomu se dost často podpory dostává a co se týče té zmínky o zoologických zahradách. Vaše vize je, že zvířata jsou tam umisťována jenom pro pobavení lidí. Uvědomujete si, že leckdy tyto instituce slouží pro záchranu zvířat, pro která už v přírodě není místo a nebo by bez pomoci vyhynula. Jenom namátkou - Kůň Przewalského (chovná knika je v pražské zoo), bílý nosorožec, panda velká, lávový králík,..... Možná by stálo za to, než něco plácnete na blog, trochu více se poinformovat. Pak Vaši kolegové píší o negativních ohlasech v diskusích, ale někdy si autoři blogů o ty negativní reakce doslova říkají.

0 0
možnosti

Eva Bednářová

22. 1. 2008 13:20
Re: Měl bych taky pár připomínek.

tak tak, věrná pravdaR^

0 0
možnosti

Jarda

22. 1. 2008 12:40
Každý má své důchodce a tak

těžko "adopotovat" cizí.

To je prostě malér z nízké porodnosti - na každou rodinu připadají čtyři prarodiče a o péči o ně se čím dál častěji není s kým podělit.

Když nejsou sourozenci v dětství, nejsou ani v dospělosti.

Dva dospělí se snadno v rodině postarají o jedno dítě. Jedno dítě se ale těžko spolu s partnerem taky jedináčkem může postarat o jejich čtyři rodiče.

0 0
možnosti

Mr. Attitude

22. 1. 2008 12:12
Za to můžou levičáci!!!

To přinesli levičáci s tím svým socialismem. Místo, aby se děti starali o své rodiče, tak jsou okradeni a jejich peníze skončí zmenšené o úřednické platy v rukou naprosto cizých důchodců. Kdyby dětem ty peníze nechali, můžou rodiče a děti žít pod jednou střechou v dvojgeneračním domku, nebo bytě. Takhle se zpřetrhali vazby důchodci rodiče-děti, tak se teď nedivte. Stát se důchody stará o to, o co se mají postarat děti!

0 0
možnosti

Arsane

22. 1. 2008 12:11
Jistě..

a o děti by se měli starat rodiče a o žvířata v klecích ti, kdo je tam dostali.. takhle nějak jste to myslela,že?

0 0
možnosti

helena

22. 1. 2008 12:03
duchodci

O duchodce by se snad meli starat jejich deti, ne ?

0 0
možnosti

Arsane

22. 1. 2008 12:13
ups..

ups.. viz. výše..

0 0
možnosti

rezjir

22. 1. 2008 11:51
Svého času jsem navrhoval

v diskusích o penzijní reformě, aby existovala možnost, že by si každý vlastně platil svého důchodce a tak vlastně si kontroloval, zda ty jeho penízky dojdou těm správným lidem. Prostě počítač by ukazal, že nejprve přispíváme vlastním rodičům, pak příbuzným a pak ještě třeba někomu v tom regionu, kde bydlíme. A pokud bychom chtěli, tak bychom tyto své konkrétní důchodce mohli dále podpořit tak či onak.

0 0
možnosti
  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury