17. listopad 1989

Pár vzpomínek na Sametovou revoluci

Nebyl jsem tenkrát v centru dění v Praze. I když vlastně tak trochu ano. Byli jsme na výletě v Praze se ženou a dětmi v sobotu 18. listopadu. Dokonce jsme i šli po Národní třídě a všimli jsme si svíček na chodníku. Bylo nám to divné, ale o zásahu STB a policejních jednotek předchozí den jsme neměli ani tušení. Večer však už nějaké informace byly v televizi a druhý den, když jsme byli na chalupě bylo rádio plné zpráv o údajně zabitém studentovi. Události dostávaly rychlý spád. Všechno si už dopodrobna nepamatuju, ale vím, že jsme se  několik rán budili se strachem, že v ulicích budou tanky. Zážitky z osmašedesátého v nás byly stále živé. Pamatuju si jak Štěpán naštval dělníky, myslím v Lokomotivce, když řekl, že "přece malé děti nebudou rozhodovat o politice". Pamatuju se jak komunisti, v podniku kde jsem pracoval, horečně po nocích schůzovali. Jak předseda podnikové KSČ začal najednou sám od sebe všechny lidi co potkal zdravit, když před tím o ně nezavadil ani pohledem. Vím, že jsme chodili v Hradci na Velké náměstí na demonstrace a počasí nebylo nic moc. Podzim byl tenkrát dost mrazivý. Pamatuju se také na demonstraci vůle lidí, kdy se vytvořil živý řetěz lidí držících se za ruce z Hradce až do Pardubic. A přitom bylo deset stupňů pod nulou. 

Ta pospolitost lidí a jejich nadšení je to tam. Je mě jasné, že všichni nemohli zcela porozumět těm změnám, které po revoluci nastaly. Jenom někteří se hladově vrhli do knihoven a hlavně na západ, internet tehdy ještě nebyl, a začali studovat ekonomiku kapitalismu, zákony, informace o podnikání a cizí jazyky. Ti nejodvážnejší začli hned podnikat. Většina však jen pasvině čekala co jim nová doba přinese. Přesně jak nás to komunisti naučili, pracuj a o nic se nestarej, my za tebe všechno zařídíme. A ti jsou dnes nespokojení. Nechápou, že bez statečné podpory obyčejných lidí se prosperující ekonomika nedá vybudovat. Každý má dnes možnost založit si živnost, nebo malý podnik.

A vy co podnikáte a stěžujete si na pravicovou vládu, že dělá kompromisy ? S levicí, s EU a kdoví s kým ještě....  Ale vy jste ji svou nepodporou ve volbách do toho úzkého prostoru vmanévrovali. To by jste koukali jakou pravicovou politiku by ODS dělala, kdyby měla vaši podporu ! A když vám ODS nevyhovovala, proč jste si už dávno nevybudovali pravicovou stranu podle vašeho gusta ? Rozumný člověk se nezajímá o excesy jednotlivých, třeba i pravicových, politiků. Lumpové se najdou všude, ale sleduje trendy a nosné myšlenky, kterým pak dá podporu. Taky je ve vás kus socialismu a čekáte, že to  za vás někdo zařídí.

Autor: Jaroslav Martínek | sobota 15.11.2008 21:07 | karma článku: 20,80 | přečteno: 1328x
  • Další články autora

Jaroslav Martínek

Hoří má Putěnko!

4.12.2014 v 13:40 | Karma: 24,70

Jaroslav Martínek

Anketa

24.7.2014 v 8:50 | Karma: 7,50

Jaroslav Martínek

Co je to za divnou armádu?

13.4.2014 v 19:48 | Karma: 10,70

Jaroslav Martínek

Život tropí hlouposti

9.4.2014 v 10:19 | Karma: 10,41