Zlo fanatismu – k článku „Návod na zotročení lidí“

Markéta Šichtařová napsala populistický článek „Návod na zotročení lidí“ a hned v první větě pod perexem uvádí: „Připomeňme, že George Floyd zemřel poté, co se pod vlivem alkoholu a drog vzpouzel zatčení.“

To by autorka mohla ale klidně napsat, že Floyd zemřel poté, co se narodil a bylo by to stejně relevantní. On totiž nezemřel na následky vzpouzení se, a dokonce ani na následky požití alkoholu a drog, ale vlivem zásahu souzeného policisty. Jistě, může se říct, že kdyby se nevzpouzel, neměl policista důvod proti němu fyzicky zasahovat a Floyd by nezemřel. Lze však akceptovat, že když se někdo podle mínění policisty vzpouzí, má strážce zákona právo dotyčného zabít? (Je zajímavé, že když u nás policisté zaklekávali lidi, kteří si odmítali nasadit roušky, bylo veřejné mínění proti policii, byť by byl dotyčný třeba zfetovaný.) 

Nicméně Šichtařová dále píše (zde): Soud se týkal toho, zda vůči němu bylo použito přiměřené násilí, anebo zda zasahující policista použil násilí nepřiměřené, čímž Floyda „v nedbalosti“ zabil či dokonce zákeřně zavraždil. Či zda jej dokonce zavraždil z rasistických pohnutek, jak tvrdí příznivci hnutí Black lives matter. 

No a co? chtělo by se říct. Nezávislý soud v USA rozhodl, že šlo o nepřiměřené násilí a že policista Floyda zavraždil. Proč by se k tomu měla nějaká Šichtařová z druhé polokoule vyjadřovat? Inu, ona se ani tak nevyjadřuje v soudu, jako k tomu, co se před ním a po něm dělo ve veřejném a zejména mediálním prostoru, přičemž se ostře staví proti hnutí Black lives matter a jeho stoupencům. Dokonce jde tak daleko, že dává do souvislosti Floydův případ se vznikem hnutí, i když to existovalo už o několik let dříve.

Pozoruhodné pak bylo, co se dělo v diskusi pod článkem Markéty Šichtařové. Odpůrců hnutí Black lives matter, potažmo protěžování či adorace černochů je u nás z nějakého důvodu zřejmě dost a dost, takže Šichtařové horlivě přikyvují. Podle mého jsou ovlivněni různými mediálními komentáři a zkazkami, ale to je jedno. Paradoxní na tom je, že ve svém fanatickém zaujetí jsou tito lidé ochotni do krve hájit autoritu amerických policistů a jedním dechem popírat autoritu a nezávislost amerických soudu.

Na základě svých dojmů a spekulací jsou tito lidé schopni tvrdit, že porota u soudu s policistou, který způsobil smrt George Floyda, nebyla nestranná, nýbrž ovlivněná bulvární propagandou v neprospěch nyní už odsouzeného policisty. Z toho je patné, že jakýkoli fanatismus vede ke zkratkovitému myšlení a někdy i jednání. Lze se pak divit, že se v USA zdvihl fanatický odpor proti policistovi, který usmrtil George Floyda, když se přes oceán v naší zemi okamžitě aktivizovali fanatici v opačném gardu?

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 29.4.2021 13:13 | karma článku: 13,63 | přečteno: 663x