Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyšli jsme z cesty konfrontace na cestu dohody?

Okolnosti, které u nás provázejí vývoj po senátních volbách, odhalují hloubku devastace politického myšlení v Česku, míru degradace kulturního chování, až z toho mrazí. Zasvítila však také jiskřička naděje.

Včera jsem si přečetl jedno vyjádření, které názorně charakterizuje velmi rozšířenou snahu všechno zpochybňovat, spekulovat o temném zákulisí událostí, předpovídat neúspěch a zmar, a ještě z toho mít škodolibou radost. Jako by mnozí lidé byli stiženi těžkou deziluzí, takže nevěří ničemu a nikomu. Ono vyjádření uvádím v malinko parafrázované podobě, aby dávalo smysl na první dobrou: „Fialovci se již těší, jak v pátek převezmou moc. Jenže prezident veřejně neřekl, že vládu jmenuje. A co když nejmenuje? Uřehtal bych se k smrti. Když jmenuje, jen dobře. Čím dříve, tím dříve se budoucí vláda rozhádá.“

Jak někoho může vůbec napadnout, že prezident neudělá to, na čem se s designovaným premiérem dohodl, a to jen proto, že sám onu dohodu veřejně nepotvrdil? Jak někoho může napadnout, že prezident chystá na premiéra podraz? A jak se někdo může takové představě smát? Takového prezidenta by někdo opravdu chtěl? Někomu se vážně líbí žít ve společnosti, kde není možné ani v nejmenším se spolehnout na její představitele, jak tomu bylo dosud? A proto si přeje, aby se nová vláda, která může mít šanci vyvést zemi z hluboké krize, rozhádala a neuspěla?

Petr Fiala byl donedávna, a občas stále je, hodnocen jako matný, nevýrazný, a tudíž slabý politik. Ten přece nemůže vyhrát volby, mínili mnozí a předvolební koalice Spolu vedená Fialou jim byla k smíchu, nebo dokonce označována jako podvod na voličích. Spolu však zvítězilo a dalo se dohromady i s druhou předvolební koalicí tvořenou pirátskou stranou a stranou starostů a nezávislých. Tím získala nově vzniklá pětikoalice přesvědčivou většinu v Poslanecké sněmovně a mohla deklarovat schopnost vládnout a začít vládu sestavovat.

Ovšem okamžitě potom začali ti samí škarohlídové věštit, že takový slepenec nemůže vydržet a na sociálních sítích vyvinuli a stále vyvíjejí úpornou snahu za vydatné podpory některých senzacechtivých médií pětikoalici rozeštvat, nebo aspoň znejistět, rozkolísat a stavět proti sobě jednotlivé členy stran pětikoalice se zaměřením především na piráty, protože v nich spatřují nejslabší článek. Jenže toto úsilí nepočítá s tím, na čem se nejdřív Spolu a Pirstan, a potom pětikoalice vytvořily, a sice na schopnosti překonávat rozdílné názory a představy a následně se domluvit. 

Dalším výrazným jevem v postupu pětikoalice reprezentované Petrem Fialou je odklon od konfrontační až „válečnické“ politiky, jejímž cílem je „protivníka“ porazit a „zadupat“ do země, ve prospěch slušného jednání a dohody. Jak to funguje, názorně předvedl Petr Fiala při jednání s prezidentem Milošem Zemanem o jmenování nové vlády. Prezident odmítal jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského a budoucí premiér konstatoval, že v takovém případě podá kompetenční žalobu, aby se jednou provždy vyjasnily premiérovy a prezidentovy kompetence při sestavování vlády. A ejhle, prezident bude jmenovat celou vládu, jak mu ji designovaný premiér navrhl, a to k údivu mnohých. 

A začaly spekulace – co za tím je? Co slíbil Fiala Zemanovi výměnou za Lipavského? Čím Zeman svůj ústupek podmínil? Bez podmínek by to přece nešlo. Reál-politika je něco za něco a jinak to nemůže být. Nebo je to tak, že Zeman myslí dva tři tahy dopředu, naoko se vzdal, bude situaci jen zpovzdálí sledovat a v pravou chvíli se do ní vloží? A co když je to tak, že Zeman, který rozhodně není hloupý, pochopil, že nejmenováním ministra zahraničí by bojoval za ztracenou vartu, a Fiala prezidentovi nabídl důstojnost tím, že označí jeho krok za státnický (jímž také je), a že nebude tančit vítězné tance nad Zemanovou porážkou.

A právě v tom, že s Petrem Fialou a pětikoalicí snad přichází věcná politika čestných jednání, dohod a konkrétních činů, namísto uřvané konfrontační politiky lídrů s přebujelými egy a ústy plnými planých slibů, jaké jsme byli svědky doposud, lze spatřovat jiskřičku naděje. Chtít, aby Petr Fiala a spol., kteří to budou mít nesmírně těžké, neuspěli, je jako podřezávat si pod sebou už tak nalomenou větev. Pokud naopak uspějí, bude nakonec u nás dobře nejen pro stoupence pětikoalice, ale i pro zemanovce, babišovce, okamurovce, socialisty i komunisty a všechny další. Není pochyb o tom, že nové koalici a vládě budou mnozí házet klacky pod nohy a mydlit jim schody, pokud však pětikoalice bude držet při sobě, může to překonat.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 15.12.2021 12:48 | karma článku: 11,53 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik