Tisíc znaků na talíři (19) Zprávy jsou »prima«

Server HlídacíPes.org měl zjistit, že vedení televize Prima nařídilo redaktorům, aby zobrazovali uprchlíky výhradně jako riziko, hrozbu a předzvěst apokalypsy. Aspoň tak uvedl svůj komentář Petr Honzejk z Hospodářských novin.

Podle Honzejka a HlídacíhoPsa se tak stalo zpravodajství, které má být podkladem pro vytváření názoru, jen ilustrací předem připraveného obrazu světa. Někdo to naopak vidí jako masivní útok aktivistů HateFree na Primu, která chce zveřejňovat pravdu. Jak to tedy je? Zpravodajství, ať ho přináší kdokoli, by mělo být objektivní. Co to však znamená? U jednotlivé zprávy lze snad zjistit, jestli se její podstata kryje se skutečností a s fakty. Pokud jde ale o výběr událostí, o nichž se to které médium rozhodne informovat, tak ten je výhradně právě na onom médiu. To se však už bavíme vyváženosti či tendenčnosti zpravodajství. A na recipientech záleží, zda budou či nebudou takové zpravodajství za prvé sledovat a za druhé akceptovat. Jestli Prima nutí redaktory, aby nespravovali veřejnost o událostech, které se vedení televize nehodí »do krámu«, pak je dobré, že teď už to víme, a navíc to zpravodajství Primy znevěrohodňuje. Lidé, co chtějí uprchlíky vidět jen jako hrozbu, to ale nejspíš vítají.

Mimo znaky uvádím odkazy na zdroje, z kterých jsem čerpal: 
http://nazory.ihned.cz/komentare/c1-65313200-manipulace-zpravodajstvi-na-tv-prima-je-katastrofou-pro-ceskou-zurnalistiku
http://hlidacipes.org/nahravka-z-porady-zpravodajstvi-tv-prima/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 31.5.2016 20:46 | karma článku: 19,72 | přečteno: 639x