Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Radši být živým barbarem, než mrtvým humanistou

Bloger Jiří Turner napsal článek „Blíží se další migrační krize, kterou jsme si opět sami zavinili“, v němž uvažuje o postoji „nepřipravené“ Evropy, respektive EU k případné nové masivní migrační vlně.

Takových článků, které rozebírají migrační témata, aniž by jejich autoři měli šanci cokoli v této problematice ovlivnit, je tady na blogu spousta. Kdyby Jiří Turner psal však v tom duchu, že je potřeba Evropu opevnit a nepustit sem ani migrující myš, a jestli se budou migranti vstupu na náš kontinent domáhat, musí se proti nim postupovat bez smilování a s největší razancí, sklidil by nejspíš i vysokou karmu. Jenže pan Turner se v článku snaží uvažovat v souvislostech a s vědomím složitosti a mnohoznačnosti situace, jak je jeho zvykem, a to je ve zdejším prostoru kamenem úrazu.

Nicméně Jiří Turner jedno „buď – anebo“ v textu nastolil, a sice v následující pasáži: „Pokud se dají na pochod miliony lidí, přičemž musíme počítat nejen s těmi, kteří aktuálně přežívají v Turecku, ale i s těmi, kteří budou utíkat před novou válkou, není síla, která by je zastavila, respektive bychom se museli začít chovat k válečným běžencům jako k nepříteli. To by si sice mnozí udatní bojovníci proti migraci asi přáli, ale reálně by z nás takový postoj učinil necivilizované barbary.“

Berme ale v úvahu, že citovaná pasáž je součástí delšího textu, takže jde pouze o teoretické nastínění dvou krajností a nikoli o nastavení skutečného dilematu. Jenže právě tak, jako by někdo z nás stál před skutečnou „Sophiinou volbou“, se pokusili nabořit do uvedeného úryvku i celého článku dva diskutující. Napřed Vladimír Kroupa napsal: „…a já dodávám, že máme na výběr mezi dvěma zly – buď se stát, jak píšete ´necivilizovanými barbary´, nebo se nechat necivilizovanými barbary převálcovat. Já za sebe mám jasno – nehodlám se nechat převálcovat.“ A potom Kateřina Lhotská: „…že v takto vyhroceně nastaveném dilematu budu raději živým barbarem, než mrtvým humanistou...“.

Ač je pro mě docela zábavná představa, jak se pan Kroupa „nenechává převálcovat barbary“ a jak si to paní Lhotská „barbarsky vyřizuje s migranty“, považuji jejich reakce za demagogické a podle mého byly vedeny jen snahou hodit do úvahy pana Turnera vidle a nikoli věcně oponovat jeho názorům. Jak už jsem totiž napsal, Turner žádné dilema nenastoluje, jen naznačuje dvě krajnosti. Diskusní příspěvky Vladimíra Kroupy a Kateřiny Lhotské ale nezmiňuji proto, abych ty dva kritizoval, nebo tak něco, nýbrž kvůli tomu, že symbolizují absurdní postoje poměrně značné části naší veřejnosti k válkám na Blízkém východě a migraci do Evropy.

Tato část veřejnosti se pokouší líčit situaci tak, jako by jeden každý z nás stál před jakousi zásadní a naléhavou volbou. Tak to ale není. Vliv Turnera, Kroupy, Lhotské, Kvapila a dalších občanů Česka na dění v Sýrii či Turecku, na počínání Ruska, USA nebo EU, na situaci na turecko-řeckých a turecko-bulharských hranicích je nulový. Pokud se tedy někdo z nich nerozhodne věci řešit přímo v některém centru událostí, pak by jeho podíl krapet vzrostl, třeba na 0,00001. Ostatně vliv celé České republiky je minimální. Ta by však mohla na postoje a konání EU v rámci jejích orgánů a institucí působit výrazněji. Když ale máme pro Evropu čím dál méně věrohodné představitele zejména na postech premiéra a prezidenta…

Odkaz na článek Jiřího Turnera: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=746637

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 6.3.2020 11:22 | karma článku: 18,25 | přečteno: 1693x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 695x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik