Proč se uvádějí počty „nakažených“ koronavirem?

Právě jsem se dočetl, že v sobotu 12. září 2020 přibylo v Česku 1541 nakažených koronavirem, což je prý rekordní počet. A mě by zajímalo, co přesně toto číslo znamená. Představuje snad počet nově nemocných na Covid-19?  

Totiž, kdykoli se dříve (co pamatuji za svůj relativně už dlouhý život) mluvilo o nějaké epidemii (například chřipkové), uváděl se počet nemocných, tedy těch, kterým byla nemoc diagnostikována a dostali od lékaře neschopenku, případně byli hospitalizováni. Také pod tímto heslem najdeme ve slovnících nebo na Wikipedii, že epidemie (epidemický výskyt choroby) představuje větší nahromadění výskytů onemocnění v časových a místních souvislostech a že epidemie extrémně velkého rozsahu zahrnující většinu světa se nazývá pandemie. Tedy nikoli výskyt těch, kteří v sobě nějaký virus či bakterii mají, ale pokaždé se v případě jakékoli nákazy sledoval až počet skutečně nemocných.

Proč je tomu u koronaviru, který způsobuje nemoc Covid-19, najednou jinak? A to už od počátku, kdy se rozšířil a WHO znenadání vyhlásila světovou pandemii. Hledal jsem na internetu údaje o různých nemocech z minulosti, ale nikdy jsem nenarazil na to, že by se někdy veřejně sledoval počet lidí, u kterých byla objevena přítomnost bakterií či virů, jež mohou způsobovat rozličné nemoci.

Ví někdo, u kolika lidí byla letos v Česku zjištěna v těle přítomnost viru chřipky? Nejspíš ne, protože na virus chřipky se běžně a pravidelně, pokud vím, netestuje, ani u nás ani ve světě, natož aby takové údaje každodenně plnily všechna média na celém světě. Proč je tomu tak v případě koronaviru, a to už od samého počátku?

Za takových okolností člověka musí napadnout, zda v tom je nějaký záměr? A pokud ano, proč se to děje a komu to slouží? Odpověď na tato otázky neznám, ale bezpečně vím, že podobné údaje rozšířené do laické veřejnosti vyvolávají strach, zmatek a jsou zdrojem paniky. Kdykoli se bavím s někým vystrašeným ze současné „epidemie Covidu-19“, hned mě zahrne spoustou hrůzných informací, kde viděl jakési grafy, kde si něco přečetl, co děsivého o exponenciálním vývoji této nemoci říkali odborníci X a Y… Ale pozor, o výskytu nemoci nebo o počtu „nakažených“? 

Každopádně nakonec zjistíme, že v tom máme oba zmatek a nevíme v podstatě nic. Je snad toto záměrem – vystrašit, způsobit zmatek? A když ano, proč? Abychom byli lépe manipulovatelní? 

Profesor Jaroslav Flégr včera zde na blogu napsal článek, v němž vysvětluje, co je to exponenciální růst, a to pomocí známého příkladu se šachovnicí, na kterou položíme na první políčko jedno zrnko, na druhé dvě, na třetí čtyři a na každé další vždy dvojnásobek z předchozího políčka, až na konci šachovnice dojdeme k astronomickým číslům. 

Ano, tento příklad je efektní, pan Flégr exponenciální růst vztahuje na šíření koronaviru a ospravedlňuje jím nošení roušek. Jenže exponenciální růst je jedna věc a šíření konkrétní nemoci, které ovlivňuje spousta dalších faktorů, jiná. Napadá mě, pokud by měl mít profesor Flégr s koronavirem a Covidem-19 jednoznačně pravdu, proč píše sem na blog o zrnkách na šachovnici, případně vykládá své názory kdesi na internetu a prokazatelnými fakty, které nashromáždil, se neřídí ti, kteří problém s koronavirem mohou a mají řešit?

Jisté je jenom jedno – nikdy v dějinách nebyli lidé takto masivně o žádné nemoci či nákaze informováni. Víte někdo, proč tomu tak je nyní? 

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 13.9.2020 11:23 | karma článku: 32,57 | přečteno: 1215x