Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pokládáte správné otázky, na které asi nikdo nedokáže věcně a rozumně odpovědět bez toho, že by to vyvolávalo další nejasnosti a otázky.

Já se na každý plošný zákaz, nebo regulaci dívám skrze vládnutí a zvyšování moci těch co vládnou.

Na vztah mezi současnou epidemií chřipky a vládnutím lze rovněž nahlížet optikou konceptu výjimečného stavu, jehož kritický rozbor předkládá italský filozof Giorgio Agamben v díle o stejném názvu. Tento koncept definuje stav, ve kterém je právní řád ve skutečnosti pozastaven z důvodu údajně vážné krize ohrožující stát. V takové situaci výkonná moc není omezovaná právním řádem nebo právy jedinců a vládnutí se realizuje pomocí dekretů a nařízení. Ve své knize Agamben upozorňuje, že výjimečný stav se stává dominantním paradigmatem vládnutí. Jeho politická užitečnost spočívá v konstrukci stavu ohrožení, který mimo jiné zvyšuje ochotu obyvatel souhlasit s omezováním vlastních (nebo něčích) svobod. Agambenův argument je samozřejmě mnohem komplexnější, nicméně, některá opatření evropských zemí v reakci na terorismus (dlouho přetrvávající výjimečný stav ve Francii), migraci (nedávné faktické odmítnutí práva na právní ochranu v Řecku osobám prchajícím ze Sýrie), tak rovněž nařízení karantény v reakci na současnou epidemii chřipky, zdají se Agambenovu tezi potvrzovat nebo ji přinejmenším ilustrují.

Anglický překlad článku otištěného 26. února v il manifesto, ve kterém Giorgio Agamben aplikuje koncept výjimečného stavu na současnou epidemii chřipky najdete zde:

http://positionswebsite.org/giorgio-agamben-the-state-of-exception-provoked-by-an-unmotivated-emergency/

3 0
možnosti
Foto

I25v89o 28C83i21l97i58c31h

13. 9. 2020 19:13

Také by mne velice zajímalo proč má tahle viróza takové výsadní postavení. Možná něco málo napoví tahle část na Wikipedii věnovaná pandemii prasečí chřipky:

"Podle šéfa zdravotní sekce Rady Evropy Wolfganga Wodarga bylo vyhlášení pandemie prasečí chřipky Světovou zdravotnickou organizací falešné. Podle něj za ním stály farmaceutické firmy, které díky tomu vydělaly obří sumy na prodeji léků a vakcín proti prasečí chřipce"

5 0
možnosti
Foto

,,Jisté je jenom jedno – nikdy v dějinách nebyli lidé takto masivně o žádné nemoci či nákaze informováni. Víte někdo, proč tomu tak je nyní?

Zdroj: https://jaroslavkvapil.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=757187

A co je na tom divného. Techn. pokrok je to, co dnes umožní šířit jakékoli info i ,,info" o čemkoli v reálném čase. Bez netu, ,,chytrých" MOBILŮ A BEZPOČTU TV stanic by i dnes většina lidí věděla asi ,,kulové", natož, aby cokoli ,,řešili" TŘEBA NA SOCIÁL.SÍTÍCH, POTAŽMO NA BLOGU;-)

2 0
možnosti

Divného je na tom to, že technický pokrok už tady zuří delší dobu, a například o epidemii chřipky jsme tak dopodrobna nikdy informováni nebyli.:-)

7 0
možnosti
MK

M80i22l66a49n 27K37e16s25l

13. 9. 2020 17:52

Mnoho nakažených nemá žádné příznaky.Nakažení jsou tady nyní a byli zde i před týdnem,měsícem a zaručeně i dříve.Málo testů málo zjištěných případů ,více testů více nakažených.Počet nakažených je úměrný počtu testů.O čem vypovídají zjištěné hodnoty?K čemu bude když zvýšíme jejich počet?Jak to tak vypadá z epidemie se udělala velká věda,kterou nezvládneme bez matematických znalostí.A nakonec je všechno jinak než odborníci předvídají.Holt jsme v obraně a musíme jen reagovat na nepředvídaného soupeře.Zlom v utkání můžeme očekávat po nasazení vakcíny.Nám všem se kolem toho dobře prndá,ale co chudák náš premiér.Ví toho o tom asi tolik ,co my.A odborníci jeden čehý,druhý hot.

0 1
možnosti
Foto

Na chřipku také nejsou léky.

0 0
možnosti
Foto

R^ Pana profesora nutím svými příspěvky ke konfrontaci. A jednoznačně chci, aby jí alespon trochu musel čelit. Z prostého důvodu...bylo by jich víc.

Blog. A co my s tím? Takové varování, velice vážné výpočty, kdy by ho, jak vidno, kdosi predhodil stíhání za šíření paniky a ono to je tedy jen pro blog? Jako kdekterý článek o bábovce a Novotném? No tak buď jsem vědec, kterému jde o osobní věhlas a zábavu, nebo ...a já vím, ze je to badatel skvělý, vezmu roli alarmisty na téch co možná nejfundovanějších místech vlády, kde se nenechám obejít a ve jménu lidstva svou vědu napřímím směrem, který svými alarmy vyhlašuji na skle jako boží cíl našich snažení přijmout opatření a zachránit, co se dá. Já si nepomůžu. Buď se stanu mužem akce s výsledkem, nebo to sám beru zlehka...? protože pro mne je çlánek s Mickou a skleněnou koulí zkrátka málo... pokud vyhlašuji stav katastrofy a jsem prední vědec.

A ponechávám ve slušivějším obalu pocit, jaký nebudu mít asi jen já, kdy je vědec trochu jako tvůrce nového do nového natolik zamilován, až se odsouvá onou fascinací podstata a jásá se nad potvrzením teorie. To je ode mne sice silné hodně, ale ten pocit by zmizel právě v momentě páně profesorovy reálné akce...Omlouvám se moc.

Jinak píšete v podobných úvahách jako paní doktorka epidemioložka Vaclava Adámková. Pred 5 lety naprosto o překot změnena čísla pro vyhlášení pandemie, kolem nás viry rúzné, otevřené tuberkulozy neřešíme, smutně se raději neptat, kdy jsme si vsimli hrůzných čísel obětí dětí ve světě na všechna téméř neléčitelná onemocnění, kdy nas ta čísla z židlí zvedla. I jí zaráží podivné schéma výpočtů a znepokojuje ji jistý punc VIP viru, když nas doteď nikdy tolik oběti chřipek zvlášté u seniorů nijak citelně nezajímaly. Karma, Jaroslave.

3 1
možnosti
Foto

Radko a co by měl podle Vás tak asi víc dělat než to že burcuje v televizi, rádiu, na sociálních sítích, přesvědčuje... On nepůsobí jen "tady" na blogu, celé by to bylo úsměvné, kdyby nešlo o docela vážnou věc. Co schytává urážek a nadávek od lidí, kteří jsou svým vzděláním spíš negramotní proti němu pominu... Ten svět , který ignorujete a já Vám to přeji, má velkou váhu, velkou. Rozhodně větší, než kdyby číhal na parkovišti na Babiše.

Pokud mu někteří vyčítají politiku, musím se smát i přes vážnost situace, hodinu starý příspěvek, končí slovy Doufám, že to pánům soudy jednou spočítají.

Nepřeceňujme tady naše blogopískoviště :)

Pěknou neděli.

4 0
možnosti
JV

J66i41r22i 89V87r29a73b82e57c

13. 9. 2020 13:52

Pro mne je to jednoduche. Nakazeny i kdyz "nic" nema a neciti, nakazi jine a ti moho jit pod drn nebo maji nasledky az do smrti.

4 0
možnosti
Foto

To ale platí u každé nakažlivé nemoci. I u té každoročně sezónní chřipky.

2 0
možnosti
MV

Souhrn zmatku a nařízení, které se navíc často mění, vyvolává u skupin lidí chaos. A v chaosu jsou lidé lépe ovladatelni. O tom žádná. Komu to slouží... dokážeme odhadnout. Vám za blog karma.

7 1
možnosti
LH

Komu to slouží že jsem tak smělý a nemyslím jen u nás?

2 0
možnosti
Foto

Dal jsem to k jinému příspěvku , takže to dávám i sem. Vláda v době stavu nouze nakoupila z Číny testy na coronavir a zjistila, že mají 80 procentní chybovost. Takže do května se na covid testovalo minimálně a vláda nevěděla, kolik lidí je ve skutečnosti nemocných na covid. Prsila se, jak covid zvládla za cenu, že ekonomika padla na samé dno. Přitom nevěděla kolik lidí ve skutečnosti má covid a do dnes neví, jak se covid šíří. Nakoupila testy v cizině a začala od července testovat lidí na covid. Musí. Nakoupila jich mnoho a někdo ten nákup musí zaplatit. Při testování neřekne kolik lidí s covidem nemá žádné příznaky a kolik lidí má covid mrtvý. Prostě se musí strašit, aby víc lidí postoupilo testování. Prymula je zaháčkovaný ve výrobě respirátoru a roušek. Lidi je musí kupovat. Tady jde jenom o kšeft a ne o naše zdraví.

10 0
možnosti
JK

Určitě to tak vypadá.

2 0
možnosti
KS

Těch důvodů, proč je situace taková, jaká je, bude mnoho.Od ukázek, jak politici umí zvládnout krizi, přes příplatky za riziková pracoviště po přirozený instinkt lidí vyhledávat přiměřené nebezpečí a bát se.

2 0
možnosti