Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pálení trenýrek – proč?

Nikdo neumí zesměšnit druhého člověka tak, jako on sám sebe. Prezident Miloš Zeman obřadně spálil trenýrky, které kdysi zavlály nad Hradem místo standarty, čímž si vyrovnal účty se skupinou Ztohoven za své „ponížení“.

Prezidentův happening na Hradě v zahradě před jeho dočasným obydlím vyvolal spíš záporné reakce. Lze rozebírat, nebo se donekonečna hádat, zda bylo vhodné, co Miloš Zeman udělal. Zásadní je ale otázka – proč? Poměrně zřejmá odpověď – aby si vyrovnal účet za potupu, kterou mu způsobilo vyvěšení obrovských červených trenýrek nad Hrad místo prezidentské standarty – vyvolává další otázku. Má prezident zapotřebí vyrovnávat si účty s někým takovým, jako je diverzně-umělecká skupina Ztohoven? Musíme-li konstatovat, že náš prezident zřejmě má, pak se v tom odráží celá bída současné situace naší země.

Nemyslím si, že by prezident nemohl vystupovat neformálně, dělat vtipy a pořádat třeba i happeningy. Jenže humor hlavy státu, která se nachází ve výlučném postavení, by měl být nutně jen vlídný. Pokud je zlý a uštěpačný, pak je to špatně. Navíc prezident by měl být velkorysý, a když už není, je nechutné, když svou mstivost okázale předvádí. No a takovému prezidentovi fandí víc než polovina národa? Výmluvné je, že happeningem nepříjemně překvapil i řadu svých voličů, a to včetně těch, kteří se stále ohrazují proti „pražské kavárně“ a „elitám“, kteréžto na oplátku považují prý Zemanovy voliče za „stádo nesvéprávných idiotů“. No, tohle si prezidentovi voliči a příznivci musí v souvislosti s happeningem přebrat sami.

Četl jsem jeden blog, v němž se autor po vzoru filmu Tři veteráni snažil určovat, co vadí a co nevadí. Tak podle něj vadí vloupat se na Pražský hrad a rozstříhat prezidentskou standartu. S tím souhlasím. Prý ale nevadí spálit obří trenýrky, které údajně nejsou symbolem ničeho – je to prý velmi adekvátní humor. Samo o sobě by to jistě nevadilo, ale o tohle přece nejde. Kdyby trenýrky nic nesymbolizovaly, proč by je měl prezident oficiálně prostřednictvím kancléře pálit? A proč k tomu tajemně svolávat novináře a napřed jim opět nadávat a urážet je? To je tak bryskní a adekvátní humor, jako se posmívat někomu, kdo uklouzl a upadl na ledě.

Konečně prezidentovo počínání by mi mohlo být volné, a jeho akce by nestála ani za psí štěk, kdyby neodrážela zjištění, že významná část národa nechápe zásadní věc – když se někdo nachází ve výsostném postavení, pak některé věci, které může beztrestně dělat, zkrátka dělat nesmí. Pokud se válí na ulici ožralý popelář, ani jemu to sice neslouží příliš ke cti, ale venkoncem to nikoho moc nevzruší. Pokud by se ve stejné situaci ocitl prezident, pak je to zkrátka nonsens. Už jen proto, že je to krajně nevkusné. 

Nedávno tady byla bouře kvůli divadelní hře, která údajně urážela křesťany, haněla státní symbol a otevřela otázky po hranicích svobody a jestli taková nechutnost má právo na dotaci z veřejných peněz. Ta hra byla dozajista odporná, ale jsem jednoznačně pro svobodu, nijak jinak, než zákonem bych ji neohraničoval, ani tu prezidentovu. Vkus však nepsané hranice má. Jo, i prezidentův happening byl mimochodem dotován z peněz daňových poplatníků a šaškovali u něj lidi, kteří jsou placeni určitě za něco jiného.

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 15.6.2018 1:44 | karma článku: 29,61 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Co je dobré pro Zemana a Babiše, musí být dobré i pro Pavla (polemika s Josefem Nožičkou)

Tak, jako každý smrtelník, chyby dělá i učitel Josef Nožička. Je to sice s podivem, protože učitelé by chyby dělat neměli, ale stane se. Například vydává své dojmy za chyby prezidenta Petra Pavla.

11.3.2023 v 11:56 | Karma: 34,11 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Mluv znovu k lidu, chybíš nám...

Včera, 3. března 2023, tomu bylo 29 let, kdy umřel legendární písničkář Karel Kryl. Mnoha lidem stále chybí, obdivují jej jako básníka, který za ně, totiž za nás bojoval proti zlu, jako vizionáře, jenž přesně odhadl vývoj v zemi.

4.3.2023 v 18:57 | Karma: 26,62 | Přečteno: 682x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Co teď s tym, když zase bude jako za totáče?

Když si dáte tři týdny mediální půst, tak hned po něm s osvěženou prázdnou, respektive vyčištěnou hlavou spokojeně zjistíte, že svět sice malými krůčky ale neochvějně kráčí každý den o ždibec blíž k novému totáči.

23.2.2023 v 13:30 | Karma: 20,48 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O nonkonformních názorech, nebo snad lžích (?)

Herec Marek Vašut měl ve škole z marxismu-leninismu jedničky, jak prozradil 10. listopadu 2019 v rozhovoru na i iDNES-tv. Zároveň však řekl, že profesorovi oponoval. Z toho plyne, že si myslel něco jiného, než říkal při zkouškách.

21.2.2023 v 13:20 | Karma: 16,14 | Přečteno: 569x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Anděl, který sestoupil na zem

„...v městě Betlémě Bůh zrozen dnes, z lásky se člověkem stal...,“ zpívá v jedné české textové verzi známé vánoční písně „Tichá noc, svatá noc“ mladá operní pěvkyně Patricia Janečková. Nejde však o slova, ale jak je zpěvačka zpívá.

13.2.2023 v 18:58 | Karma: 13,20 | Přečteno: 385x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik