Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Palacha a Husa spojovaly pouze plameny

Několik dní po 47. výročí sebeupálení Jana Palacha 16. ledna 1969 (zemřel 19. ledna 1969) se k němu vracím úvahou nad srovnáváním jeho smrti v plamenech a mučednickou smrtí Jana Husa.

     Každé další výročí sebeupálení Jana Palacha zavdává vždy podnět k řadě zamyšlení nad tímto v našich končinách naprosto mimořádným projevem odporu proti brutální moci. V úvahách nechybějí různá srovnání s mučednickou smrtí Jana Husa. Svádí k tomu podobný konec života v plamenech a snad i to, že oba nesli jméno Jan. Přesto mi to přijde zcela absurdní. Palach má s Husem společné právě jen to, že jejich životy ukončily plameny. Hus byl mezinárodně známou osobností, církevní autoritou, Mistrem pražské univerzity, proslulým kazatelem, filozofem, tribunem lidu. Pro moc světskou i církevní nebylo snadné se ho zbavit, i když byl nakonec odsouzen a popraven. Jeho poprava pak odpovídala době i způsobu, jakým tehdejší moc trestala provinění, které přiřkla Husovi. Každopádně nebylo kazatelovým záměrem zemřít na hranici.
     Naproti tomu dvacetiletý Jan Palach byl obecně zcela neznámým člověkem, jeho život do té doby veřejnost nezajímal a troufám si říct, že ani dnes příliš nezajímá a nedá se hovořit ani o jeho díle. Na Palachovi je mimořádná právě a pouze jeho vrcholná oběť. Byla v době a místě, kdy a kde ji podstoupil, činem šokujícím a s ničím nesrovnatelným. Palach byl lidskou pochodní, za kterou se také sám označil. Hodnota jeho oběti je tudíž veskrze symbolická, svým způsobem nezměrná, a proto nemá smysl posuzovat její morální význam a váhu.
     Podle některých však Husa s Palachem pojí nejen smrt v ohni, ale i skutečnost, že oba bojovali za pravdu a svobodu a byli ochotni pro tyto vznešené cíle obětovat své životy. Ale i to je dle mého názoru omyl. Jan Hus bojoval za nápravu církve a za čistotu víry a jelikož se tenkrát moc církevní kryla do značné míry s mocí světskou, tedy i za nápravu pořádků světa. Kdybychom zkoumali, za co Hus bojoval ve všech jednotlivostech, asi mnohému z toho dnes nebudeme vůbec rozumět, pokud ovšem nepřijímáme obrozeneckou a komunistickou interpretaci kazatelova usilování.
     Palach ale nebojoval vůbec. On, přesně jako svítí opravdová pochodeň na cestu, posvítil do tmy bloudění duší lidí a doufal, že je tím činem probudí z letargie. Hus se i za cenu života odmítl vzdát svého poznání, své pravdy, pokud jej nikdo nedokázal přesvědčit, že se mýlí. Byl tak svým způsobem přístupný diskuzi, pochyboval. Palach nepochyboval a žádnou diskusi nepřipustil. On zazářil v patetické a tragické velikosti svého činu. Prostě miloval lidi, a tak jim daroval za cenu svého života světlo. Neptal se, jestli ti obdarovaní o to stojí a zda za to stojí. Husa můžeme posuzovat, lze s ním i přes propast staletí souhlasit či polemizovat. Palachův čin stojí mimo veškerá hodnocení. Hus a Palach byli svými životy i smrtí naprosto rozdílní lidé, ač o obou stojí za to přemýšlet. To jen nám, kteří myslíme v kategoriích – od kdy, do kdy a za kolik, mohou splývat v jedno jako stejně bláhoví idealisté.

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 25.1.2016 1:04 | karma článku: 12,90 | přečteno: 355x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Mé dojmy z absence na koncertu Jaromíra Nohavici

Nebyl jsem v pátek 12. srpna v zámeckém amfiteátru ve Strážnici na koncertu známého folkového písničkáře Jarka Nohavici, ač bych o něm mohl napsal, že je to z minulosti přímo můj známý. Jenže já znám osobně lidí, až hanba.

15.8.2022 v 12:15 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1497x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Svět podle Waterse a jiných lidí s podivnými mozky

Dvakrát jsem napsal sem na blog o skrývání lží, dezinformací a zhůvěřilostí za formulku – je to můj názor. Asi je skutečně něco mezi nebem a zemí, neboť den na to mi poskytl „vesmír“ názorný příklad, co ony zhůvěřilosti jsou.

8.8.2022 v 10:22 | Karma: 25,77 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Prostá duše může nějakému tomu nesmyslu uvěřit

Napsal jsem textík s názvem „Je to můj názor...“, který pojednával o zneužívání legitimního práva každého člověka ve svobodné společnosti prezentovat bez obav své názory – k záměrnému šíření lží, dezinformací a nehorázností.

7.8.2022 v 15:06 | Karma: 16,13 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

„Je to můj názor…“

Slovo názor je mnohoznačné, a hlavně mimořádně kluzké. Názor je vyjádřením jakkoli vytvořených pocitů ohledně čehokoli. Avšak za formulku „je to můj názor“ se může skrýt i kdejaká záměrně šířená lež a odporné stanovisko.

6.8.2022 v 13:01 | Karma: 21,09 | Přečteno: 733x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Manželé malíři a povodeň na Moravě

Letos uplyne 25 let, kdy mimořádné povodně, způsobené neobyčejně intenzivními a dlouhotrvajícími srážkami na moravsko-slezském pomezí, ničivě zasáhly hlavně Česko a Polsko, značně také Slovensko a okrajově i Německo a Rakousko.

3.7.2022 v 20:16 | Karma: 11,82 | Přečteno: 286x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik