Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolem 17. listopadu se to rozsekne

ČSSD se prý bojí, aby nebyla k smíchu, kdyby pokračovala ve vládě vzdor nesplnění podmínek, které si kladla v souvislosti s odvoláním ministra kultury. Vyplynulo to z vyjádření šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky.

Socani mají však zbytečné strachy, protože už k smíchu dávno jsou, jestli tedy není spíš výstižnější slovo k pláči. Ve skutečnosti nezáleží na tom, k čemu je sociální demokracie, ač mě jedno šťavnaté vyjádření napadá. O socany totiž vůbec nejde, neboť klopýtají už delší čas po cestě do nicoty. Hlavní problém tkví v tom, v jaké zoufalé situaci se naše vrcholná politika nachází.

Nedávno Česko navštívila nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Už jen podívaná na její přijetí na Hradě českým prezidentem Milošem Zemanem naznačila beze slov, jak na tom obě země bývalého Československa jsou. V čele Slovenska stojí mladá, hezká, milá, elegantní a důstojná žena, s níž se pojí mnohé naděje, ale o moc víc o ní zatím nelze říct. V čele Česka se nachází starý, nemocný muž, o němž bylo již řečeno vše a naději už   žádnou nebudí. Zeman by při svém dýchavičném belhání vedle Čaputové po hradním nádvoří mohl vypadat směšně, kdyby nepůsobil žalostně. 

Hlava českého státu je věrným obrazem zoufalství, v jakém se ocitla země vinou hlavních politických aktérů. Přitom nejde ani tak o Zemanův vzhled a jeho fyzické zdraví. Americký prezident Franklin Delano Roosevelt byl na invalidním vozíku a nebudil smích ani smutek. Kdyby Miloš Zeman jednal aspoň trochu normálně, jeho věk a neduhy by také nevadily. 

Nabízí se další srovnání se Slovenskem. Zatímco bratrský stát má v osobě Čaputové už čtvrtého přímo voleného prezidenta a předchozí tři žádné kontroverze nevyvolávali, hned náš první přímo volený prezident odhaluje slabiny transplantace prvku prezidentského systému do systému parlamentního v obludné podobě. Pokud si náš prezident postaví hlavu jako osel a paličatě jako beran bude prosazovat své postoje jankovitého kozla, vyústí to nejspíš v ústavní krizi. 

Někdo může namítnout, že dosavadní slovenští prezidenti nebyli výraznými osobnostmi, kdežto náš současný prezident takovou osobností je. Co ale Zemanova výrazná osobnost a „osobitost“ státu přinesla? Mezinárodní ostudu, zavlékání země směrem k východním despociím, rozkol ve společnosti a nekonečnou řadu trapných kauz. Kloudného zhola nic. To bych byl stokrát radši, kdybychom měli nevýrazného, avšak slušného a kultivovaného prezidenta. Zemanovo vyčnívání nad průměr může znamenat pouze zhoršování stavu na naší politické scéně, zatímco Čaputová má šanci stát se výraznou osobností v pozitivním směru.

Politická situace v Česku má ovšem jako obvykle i absurdní rozměr. Série demonstrací hlavně proti premiérovi Andreji Babišovi, která vyústila do zatím největší demonstrace na pražské Letné, na první pohled vládou ani diumvirátem Zeman-Babiš neotřásla. Vláda vzápětí ve sněmovně ustála i hlasování o nedůvěře. Bezprostředně potom se ale fatální může stát kauza kolem odvolání relativně bezvýznamného ministra kultury. Vše je v rukou prezidenta Zemana. Kdyby udělal, co má a ministra Staňka bez průtahů odvolal, socani by dál dělali dobře placené poskoky a užitečné idioty vládě Babišova ANO s podporou KSČM a Babiš sám i Zeman by byli v relativním klidu. 

Jenže prezident se rozhodl napínat věci do krajnosti – jemu přece nikdo nebude dávat ultimáta. Teď půjde o to, zda se sociální demokracie odhodlá skonat aspoň trochu důstojně a ve smrtelné křeči se vzepře a odejde z vlády, nebo Babiš podá na Zemana kompetenční žalobu, či se bude chtít ještě více znevěrohodnit tím, že ustoupí dalšímu hloupému rozmaru prezidenta. Nejspíš ale Babiš domluví Zemanovi, aby neblbnul a kvůli kravině nezpůsobil malér, který by nemuseli nikdo z nich ustát.

Počítám, že na různé scénáře, jak to dopadne, vypisují už nyní sázkové kanceláře kurzy. Přidám také jeden svůj tip. Teď se to ještě zašolíchá, Staněk bude obětován a na jeho místo nastoupí Šmarda. Ústavní krize bude zažehnána, Zeman a Babiš budou dál páchat a prohlašovat různé nehoráznosti a někdy kolem 17. listopadu, tedy v souvislosti s 30. výročím sametové revoluce se to vše rozsekne a Zeman, Babiš a celá vláda půjdou od válu. 

Koneckonců Miloš Zeman zakončil tiskovku se Zuzanou Čaputovou slovy: „Nejkrásnější bylo tu revoluci prožít, a to je daleko silnější než vzpomínat na její 30. výročí.“ Tak třeba prožije ještě jednu revoluci – nevím, ale pokud ano, nejspíš mu to už tak krásné připadat nebude.

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 28.6.2019 14:25 | karma článku: 22,93 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Média nikdy nemohla být, nebyla a ani nejsou objektivní

Co je smyslem činnosti médií a práce novinářů? Přinášet objektivní zprávy a pohledy na skutečnost? Říkám, že ne. Smyslem novinařiny je hledat pravdu, ač celou pravdu nelézt nelze, jen částečnou, a ta pravdou vlastně není.

10.2.2023 v 12:12 | Karma: 14,19 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Prezident Zeman zůstal věrný své neomalenosti

Prezident Miloš Zeman byl na poslední zahraniční cestě ve své funkci na Slovensku a na tiskovce se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou se projevil fakt jako světový státník, když řekl, že 80 procent GDP Česka tvoří export.

8.2.2023 v 12:24 | Karma: 41,40 | Přečteno: 4317x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Jak vyčistit Augiášův chlév

Když byl českým prezidentem Václav Klaus, vyprávěl se vtip – „Jaký je rozdíl mezi Klausem a Bohem? A odpověď zněla: Bůh si nemyslí, že je Klaus.“ – Mám pocit, že Miloš Zeman by byl rád, kdyby se o něm vyprávělo něco podobného.

4.2.2023 v 12:56 | Karma: 22,48 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Bude Česko jako Uganda nebo Federace Mali?

Přijdu do volební místnosti zřízené ve školní třídě a jak čekám, až najdou mé jméno v seznamu, všimnu si, že za katedrou visí nástěnný obraz se vzorovým skloňováním mužského vlastního jména coby názorná učební pomůcka.

27.1.2023 v 17:06 | Karma: 20,86 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ad) Kdo dnes hájí Nohavicu…

Kdosi prý pronásleduje učitelku Veroniku Valíkovou za její podporu Jaromíra Nohavici, neboť o ní někdo v diskusi veřejně napsal, že by neměla učit děti, protože je prý ruský šváb, když Nohavicovy písně stále poslouchá.

5.12.2022 v 12:56 | Karma: 43,79 | Přečteno: 10754x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik