Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koalice poražených?

Prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že vyšachování vítězného hnutí ANO do opozice po krajských volbách je vytvářením koalic poražených. Toto mínění však jen dokládá jeho absurdní pojetí správy veřejných záležitostí v zemi.  

Pokud by se jednalo třeba o běžecký závod, tak je na cílové pásce až na naprosté výjimky pouze jediný vítěz, který může oslavovat, ale ani ten tak nemůže činit příliš dlouho, neboť přijdou další závody a jestli náš vítěz usne na vavřínech, jak se říká, ocitne se pak v poli poražených. Jenomže volby nejsou závody. Ve volbách se rozhoduje o tom, komu a v jaké míře veřejnost svěří správu daného území.

Za absolutního vítěze voleb lze považovat toho, kdo získá 50,01 % a více hlasů, protože pak takový subjekt může vládnout sám. Avšak ani takový vítěz by si neměl dělat, co chce a na nikoho se neohlížet, jelikož v některých z dalších voleb může dopadnout hůře a zbude mu jen fňukat o spiknutí nenávisti vůči němu. V případě nižší voličské podpory než zmíněných 50,01 % jde vždy o dílčí vítězství a nastupuje vyjednávání, vytváření koalic, a potom záleží na tom, jak silnou mají jednotlivé subjekty vyjednávací pozici. Získá-li subjekt třeba 20 % hlasů a nikdo s ním nechce jít do holportu, má zkrátka smůlu a je mu jeho dílčí vítězství k ničemu.

Prezident tohle samozřejmě ví. Konečně ve své politické kariéře takové vyjednávání musel vícekrát podstoupit. Miloš Zeman, jak o tom svědčí jeho počínání v různých politických funkcích až po tu prezidentskou, rád rozhoduje a vládne a rád tak činí absolutisticky, proto mu je nejspíš blízké pojetí – vítěz bere vše. Jistě není sám, kdo měl na postu prezidenta u nás monarchistické tendence. 

Vyloučíme-li komunistické prezidenty, jejichž moc limitovala pozice, jakou měli v KSČ, kde probíhaly ustavičné boje jednotlivých klik, dále také Edvarda Beneše a Emila Háchu, kteří nemohli z různých důvodů panovnické sklony uplatňovat, pak TGM, Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman v sobě náchylnost k mocnářskému vládnutí měli a mají. Časové pořadí, v jakém tito muži prezidentovali, shodou okolností odpovídá moudrosti, s jakou své panovnické sklony zvládali, a to jednoznačně sestupně.

Miloš Zeman ve druhém prezidentském období zjevně povolil uzdu tomu nejhoršímu, co v sobě má, asi pod heslem „po mně potopa“. Navíc si všimněme, s jakou lítostí konstatoval, že strany "jeho srdce" socani a komouši u krajských voleb propadli. A když se nedostane ANO, jehož předseda Andrej Babiš se stal prezidentovým velkým kámošem, do krajských koalic, přestože v daném kraji získalo nejvíc hlasů, to bude pro momentální hlavu našeho státu moc.   

Nevím, jestli je obecně dobré vyšoupnout výhybkovou tyčí vítěznou stranu na vedlejší kolej. Záleží asi na tom, jak si v daném kraji noví zastupitelé z různých stran vzájemně rozumí. Myslím, že je zbytečné, aby jim do toho mluvil prezident. Miloš Zeman a Andrej Babiš mohou být z vývoje situace rozladění, může je to štvát, ale to je tak všechno, co s tím mohou dělat.

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 5.10.2020 15:17 | karma článku: 24,72 | přečteno: 637x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 447x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 696x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11581x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 990x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik