Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo je a kdo není čecháček

Ptal jsem se kdysi britského dlouholetého úředníka z Bruselu, zda je napřed Evropanem, pak Britem a nakonec Skotem nebo naopak a on odpověděl, že platí to naopak. To je ale jeho věc. Mně štve spíš český provincionalismus!

     Vždycky mě »bavilo«, jak se někteří lidé potřebují přimknout k věhlasným osobnostem (filozofie, vědy, literatury...) jako k »nezpochybnitelným« autoritám, aby dodali vlastním myšlenkám a názorům váhu. Nemám na mysli citace, jež se běžně užívají v textech coby postuláty a svého druhu axiomy, pregnatní vyjádření dotvářející text, v kterém spočívá tíha argumentace a dokazování jednoznačně na jeho autorovi. Jde mi o ty případy, kdy autor něco tvrdí a hodnotí a aby doložil, že má pravdu, uvede – vždyť přece profesor »Tenaten« řekl »to a to« a já si myslím totéž, takže bacha, zpochybňuješ-li mé výroky, zároveň tím relativizuješ a znevažuješ profesora Tenatena a kdo jsi ty, abys Tenatena urážel.
     Říkám si, proč to někteří lidé dělají, že se »přitovaryší« k jasu myšlenek jiného? Inu proto, aby jeho odlesk dopadl i na ně.
     Tohle mě napadlo, když jsem na blogu četl jakýsi text o čecháčkovství. Podle autora »Iksypsilona« čecháčkovství nejlépe popsal literární vědec, spisovatel a filozof profesor Václav Černý. Iksypsilon doslova napsal »...protože na tohle téma snad v dějinách české kultury nikdo lépe a umělecky než právě profesor Černý ono čecháčkovství nepopsal«. (Cituji, neboť jsem se s uvedenou formulací trochu mordoval, tak ať na to nejsem sám.)
     Iksypsilon, aby ozřejmil, o co mu jde při kritice čecháčkovství, čili oné »neuvěřitelné směsi intelektuální nedochůdnosti a mravní či charakterové slabosti«, jak ten jev profesor Černý také charakterizoval, si vzal na pomoc i Václava Havla a monsignore Prof. PhDr. Tomáše Halíka, Th.D se všemi jeho tituly, kteří rovněž čecháčkovství odsuzovali. 
     A co má být, že Černý, Havel a Halík kritizovali čecháčkovství a varovali před ním? Co má být, že vystupovali proti českému provincionalismu? Co chce Iksypsilon vyjádřit tím, že tyto osobnosti věděly, co pojem čecháčkovství obnáší? Hodlá tím snad tvrdit, že i on dokáže v současné situaci rozpoznat a vyhodnotit, co je čecháčkovství a kdo je čecháček a kdo naopak není, když se k těm osobnostem »přilísal«?
     Co je čecháčkovství a kdo je čecháček, ví každý aspoň v obrysech a kdekdo se proti němu vymezuje, ačkoli je třeba i on čecháček jako poleno. Přiznávám, sám jsem někdy také čecháček, totiž jsem někdy provincionální a neuvěřitelně intelektuálně nedochůdný a mravně i charakterově slabý. A jindy zase ne. Už jsem se naučil prát se s tou nedozírnou a děsivou propastí mezi tím, kým bych chtěl být a kým opravdu jsem. A celé to je navíc ještě v pohybu a ve vývoji. Mění se to každým krokem a každým nepatrným činem, každou reakcí na každý konkrétní jev a na každou situaci.
     Všichni tušíme, co je čecháčkovství, ale přesto si ten pojem žádá stále nové objasňování, protože znamená vždy trochu něco jiného a pro každého trochu něco jiného. Není to, jako když na něco ukážu a řeknu – to je černé. Druhý na to pohlédne a vidí hned, zda mám pravdu nebo ne. Ačkoli jsem kdesi četl, že i barvy vnímají jednotliví lidé poněkud jinak a prý určitou barvu nikdo jiný nevidí stejně jako já. Takže řeknu – je to černé, a druhý řekne – máš pravdu, je to černé, a oba tím myslíme něco malinko odlišného. Ale to mi tak nevadí. Jde o to, když je něco opravdu černé a já to řeknu, aby druhý nenamítal – je to bílé, možná trochu tmavě bílé, ale on si přečetl, že profesor Tenaten říkal, že je to bílé, tak je to především bílé, protože profesor Tenaten je někdo a ty mu nesaháš ani po kotníky a já pana profesora uznávám, takže když já teď říkám, že je to bílé, tak to bílé je a pokud tomu nevěříš, tak jsi čecháček! Je to jasný!?

Autor: Jaroslav Kvapil | čtvrtek 3.9.2015 12:26 | karma článku: 17,51 | přečteno: 1347x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pozor na suché haluze

Když tak člověk putuje blogovou džunglí slov a myšlenkovou pouští, je jasné, že se brzy unaví, a to pak hledá, někdy i zoufale, kde si odpočinout...

29.6.2022 v 13:12 | Karma: 10,06 | Přečteno: 343x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Příběhy surrealistického večera (s využitím genderových a jiných stereotypů)

Dětství a mládí jsem prožil v rodině, kde nebylo pochyb o tom, kdo je muž a kdo žena. Otec, jakkoli byl svobodomyslný, hrál jednoznačně mužské role a matka zase ty ženské, ačkoli ji genderové stereotypy někdy trochu (dost) štvaly.

29.6.2022 v 11:06 | Karma: 11,86 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Strach požírá duši

Zdejší debaty o tom, jestli stejnopohlavní páry budou moci uzavírat manželství, dospěly až do té absurdity, že odpůrkyně manželství pro homosexuály „radí“ aktivistům, kteří taková manželství podporují, jaké heslo mají používat.

24.6.2022 v 12:33 | Karma: 14,27 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Cicero: O dulce nomen libertatis – Ó sladké jméno svobody

Svobodu slova nyní nezřídka vzývají ti, kterým se nelíbí zákaz proruských dezinformačních webů, neboť chtějí svobodné šíření názorů typu, že by Rusko mělo vyhrát válku proti Ukrajině a ukrajinský národ by tak měl ztratit svobodu.

16.6.2022 v 15:29 | Karma: 14,26 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O rasismu s lehkým úsměvem

Zeptali se kdysi jednoho pána, zda náhodou není rasista. Odpověděl – ani náhodou, naopak, rasisty přímo nesnáším, stejně jako negry a cikány.

14.6.2022 v 12:48 | Karma: 16,78 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik