Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K nezávislosti médií, úskokům a cti

Přečetl jsem si zde článek »Hra na „svobodná“ média« Mariána Javorského a skoro až do závěru jsem s ním souhlasil v hodnocení, jak v praxi funguje nezávislost a svoboda médií. V jednom místě jsem ale pochopil, že jde o demagogii.

Nezávislost, kterou prakticky všechna česká média deklarovala po listopadu 1989, nikdy nemůže být absolutní. Jakákoli vydavatelská činnost je totiž podnikáním, jehož cílem vždy bylo, je a bude dosahování zisku, a ten dokáže médium generovat jen tehdy, jestli je bude veřejnost sledovat, což vyvolá zájem zadavatelů reklamy, kteří si v něm zaplatí místo nebo čas pro svou anonci. V tom smyslu jistě musí redaktoři, zaměstnaní v tom kterém médiu, psát v souladu s tím, jak a na koho je orientováno. S Mariánem Javorským souhlasím i v tom, že vlastníci médií, politici a byznysmeni vždy měli a stále mají snahu využít mediální prostor k prosazování vlastních politických, ekonomických a dalších zájmů.

O tom si můžete přečíst v článku Mariána Javorského sami, vylíčil to dobře. Ostatně to každý ví, nebo aspoň tuší. Potíž v Javorského článku nastane ve chvíli, kdy přejde plynule od popisu závislosti novinářů na majitelích médií k apologetice Andreje Babiše. Ten je nyní kritizován za to, že se domlouval s novinářem Markem Přibilem na postupu a načasování kompromitace jeho různých politických protivníků. Pan Javorský se pokouší naznačovat, že něco takového, jako nyní Andrej Babiš, dělají vlastně všichni mediální oligarchové. Rozdíl je údajně jen v tom, že „porušil pravidla hry“ a vešel sám do kontaktu přímo s redaktorem. Jako příklad uvedl mediálního magnáta Ruperta Murdocha, co ovlivňuje výsledky britských voleb prostřednictvím svých bulvárních deníků. Marián Javorský doslova napsal: „Vědomí, že volby v Británii vyhraje nejspíš ta politická strana, kterou předem favorizuje Murdochův deník The Sun, patří již k tradici moderní britské politiky.“

Možná, ale tento příklad je na hony vzdálen tomu, co nyní vyšlo najevo o Andreji Babišovi a čemu čelí. Pokud třeba redaktoři The Sun dostanou od šéfredaktora v předvolebním období pokyn, aby prezentovali některou stranu v pozitivním světle a u jiných akcentovali naopak negativa, bývá ponecháno na redaktorech samotných, jak to budou realizovat. A jestliže zveřejní například rozhovor s uznávaným politologem, který vyjádří názor, že volby vyhraje ta či oba strana, a tím ji představí jako favorita, není to už vůbec nic proti ničemu.

Nejsem tak naivní, abych se domníval, že v Murdochových médiích, když už jsme u něho, nemůže dojít k něčemu podobnému, jako v případě zveřejněných nahrávek telefonických debat mezi Andrejem Babišem a Markem Přibilem. Pokud by ale záznamy takových telefonátů unikly na veřejnost, nějak si nedovedu představit, že by nejen onen redaktor, ale také dotyčný šéfredaktor nadále obstál na svém postu. No a když se instruktáže v našem případě ujal sám Andrej Babiš... 

Andrej Babiš se ani zdaleka neprovinil jenom tím, že se „prostě neřídí pravidly“, a že „rád ovlivňuje věci sám, bez prostředníků“, jak soudí Marián Javorský. A „pohoršení novinářské obce, s kterou pokrytecky souzní i političtí konkurenti hnutí Ano“, jak dále Marián Javorský píše, nepramení z toho, že se Andrej Babiš neřídí nějakými pravidly hry, nýbrž z toho, že toto jeho počínání zkrátka pohoršující je. Takové věci se prostě nedělají. A když se dělají, musí je jejich aktéři utajovat (právě z toho důvodu je utajují, protože vědí, že se dopustili nepravosti). Když se ale něco takového už dostane na světlo boží, měli by mít dotyční lidé aspoň tolik cti v těle, aby to uznali a vyvodili z toho pro sebe důsledky.

Asi takhle. I ten nejčestnější člověk se někdy dopustí něčeho nečestného. Když se o tom ovšem nikdo nedoví, má dotyčný problém jen se svým svědomím. Jestli se ale jeho nečestný čin vyjeví, měl by mít aspoň takovou úroveň a morálku, aby se k tomu postavil čelem a jako chlap, jak se říká. Mám však obavu, že něco takového se už dávno, a nejen u nás, nenosí.

Odkaz na článek Mariána Javorského: http://marianjavorsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=602748

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 6.5.2017 16:47 | karma článku: 16,85 | přečteno: 549x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 637x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik