Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko ve spárech hazardu?

Jako zemi ve spárech hazardu vykreslil prý Česko server televize Al-Džazíra. Podle článku na serveru Novinky.cz, který o tom referoval, Al-Džazíra zřejmě hodně přehání, ale pravdu má v tom, že se u nás proti hazardu nic nedělá.

Podle rčení, že „ryba smrdí od hlavy“, začnu od senátora a podnikatele Iva Valenty, majitele hazardní skupiny Synot, přezdívaného „král hazardu“, jak se o něm lze dočíst na Wikipedii. Co to, sakra, je – hazardní skupina? Hazard jako běžné podnikatelské odvětví? „Podnikání“ v hazardu i samotný hazard stály odnepaměti na okraji společnosti a nezřídka dokonce za tím „okrajem“. Ačkoli lidé měli vždy v oblibě hazardní hry a sázky, gamblerství (i když se to tak dříve u nás nenazývalo) nebylo nikdy pro člověka ničím, čím by se mohl a chtěl chlubit. U nás je ale od roku 2014 „král hazardu“ senátorem. Je to však divné, neboť senátorem se v Česku může stát jen státní občan České republiky a Ivo Valenta je údajně od roku 1998 občanem Monaka. Tak jak to je? Buď je chybná informace o monackém občanství Iva Valenty, nebo je senátorem nezákonně. Nebo snad platí nějaká výjimka?

Před časem jsem slyšel pana Valentu v televizi říkat něco v tom smyslu, že on lidi nenutí, aby hráli na automatech, že je to svobodná volba každého. Zpočátku určitě ano. Ve chvíli ale, kdy se člověk stane patologickým (chorobným) hráčem, takzvaným gamblerem, není pro něj už hraní v žádném případě svobodnou volbou. Patologický hráč je na hraní závislý a je to závislost srovnatelná s těmi na alkoholu, tabáku nebo drogách. Kromě toho je patologické hráčství lékařská diagnóza a léčí se (velmi obtížně) ve speciálních zařízeních. Hovořit tedy v souvislosti s patologickými hráči o svobodné volbě je čirý nesmysl. Přitom závislí gambleři tvoří podstatnou část hráčů na údajně výherních (vpravdě ale proherních) automatech, v kasínech, on-line hazardních hrách na počítačích a podobně.

To ale znamená, že příjmy z hazardních her, ať už přímé nebo daňové z provozu hracích automatů a heren všech druhů, pocházejí z velké části od nemocných lidí, což lze nazvat v podstatě hyenismem. Na patologických hráčích parazitují nejen majitelé a provozovatelé hracích beden, ale i obce a stát. O tom, že se na gamblerech živí lichváři a různí vyděrači, není snad ani třeba hovořit. Není třeba příliš rozebírat ani to, že patologické hráčství ničí a devastuje rodiny, samotné gamblery, že je spojeno s majetkovou i násilnou kriminalitou a že léčení hráčů stojí zdravotnictví (stát) obrovské peníze, které jsou navíc vynakládány většinou marně, neboť léčba gamblerů je až tragicky neúčinná.

A co dělají stát a obce, když se „snaží“ řešit negativní dopady hazardu? Rvou se o peníze, totiž o drobky, co jim v podobě zdanění hazardu padají z příjmů majitelů hracích automatů, heren a vůbec všelijakých „hráčských doupat“, pardon kasín. O tom, že by tím stát a obce řešily problémy a zhoubnou podstatu hazardu, si snad nemůžeme nechat ani zdát. Česko je hernami a herna-bary stále přímo poseto a víc než hazardu se u nás vychází vstříc snad jen holdování alkoholu. Al-Džazíra podle mě přehání v líčení důsledků rozbujení hazardu a jeho sociálních dopadů. Zatím! Snad! Ale má pravdu, že se proti hazardu u nás téměř nic nedělá. Minimálně to tak „z vonku vyzerá“.

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 21.9.2016 2:17 | karma článku: 18,11 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pozor na suché haluze

Když tak člověk putuje blogovou džunglí slov a myšlenkovou pouští, je jasné, že se brzy unaví, a to pak hledá, někdy i zoufale, kde si odpočinout...

29.6.2022 v 13:12 | Karma: 10,06 | Přečteno: 343x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Příběhy surrealistického večera (s využitím genderových a jiných stereotypů)

Dětství a mládí jsem prožil v rodině, kde nebylo pochyb o tom, kdo je muž a kdo žena. Otec, jakkoli byl svobodomyslný, hrál jednoznačně mužské role a matka zase ty ženské, ačkoli ji genderové stereotypy někdy trochu (dost) štvaly.

29.6.2022 v 11:06 | Karma: 11,86 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Strach požírá duši

Zdejší debaty o tom, jestli stejnopohlavní páry budou moci uzavírat manželství, dospěly až do té absurdity, že odpůrkyně manželství pro homosexuály „radí“ aktivistům, kteří taková manželství podporují, jaké heslo mají používat.

24.6.2022 v 12:33 | Karma: 14,27 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Cicero: O dulce nomen libertatis – Ó sladké jméno svobody

Svobodu slova nyní nezřídka vzývají ti, kterým se nelíbí zákaz proruských dezinformačních webů, neboť chtějí svobodné šíření názorů typu, že by Rusko mělo vyhrát válku proti Ukrajině a ukrajinský národ by tak měl ztratit svobodu.

16.6.2022 v 15:29 | Karma: 14,26 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O rasismu s lehkým úsměvem

Zeptali se kdysi jednoho pána, zda náhodou není rasista. Odpověděl – ani náhodou, naopak, rasisty přímo nesnáším, stejně jako negry a cikány.

14.6.2022 v 12:48 | Karma: 16,78 | Přečteno: 727x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Prodej, Byty 1+kk, 60 m2 - Pardubice
Prodej, Byty 1+kk, 60 m2 - Pardubice

nábřeží Závodu míru, Pardubice - Zelené Předměstí
4 860 000 Kč

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik