Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Naivní volič

2. 10. 2010 15:42
Někteří...

... diskutující, včetně autora, by měli více číst a studovat. Bez elementárních znalostí pojmů a jejich významu v souvislostech se raději do takovýchto úvah nepouštějte. Dopouštíte se tím buďto mystifikace a lži, nebo hrubých a primitivních poznámek. Na celém blogu se řada autorů i diskutujících kategoricky vyjadřuje k věcem, kterým evidentně nerozumí. Proto jsou tu k přečtení vedle solidních názorů i skutečné bláboly sjetých pomatenců. Ale co, stojí to tu za prd, tak se alespoň vykecáme a pobavíme...:-(:-)

0 0
možnosti

pavel 99

2. 10. 2010 9:28
Nejlépe je srovnávat "kapitalismus" a "komismus"

když člověk pořádně nechápe princip ani jednoho.

0 0
možnosti

pavel 99

2. 10. 2010 9:29
Re: Nejlépe je srovnávat "kapitalismus" a "komismus"

"komismus" má být "komunismus" - kouzlo nechtěného.;-D

0 0
možnosti

wiki5

2. 10. 2010 3:21
autore

tohle myslite vazne?

"Za dob komunismu jsme byli v zadnici SSSR, teď v USA. Kde je rozdíl?"

0 0
možnosti

Lesní sběř

2. 10. 2010 8:15
Re: autore

Nikde. Klíčové slovo je stále "zadnice." :-P

0 0
možnosti

valissen

1. 10. 2010 22:13
Možná škoda

Sakra chlape - pokud se mi to nevleze na obrazovku, tak to nečtu.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

1. 10. 2010 21:45
Za vlády velké strany

se nám pokušeli někteří tvrdit totéž - kapitalizmus a socializmus jsou v podstatě stejné, jenom s opačným znaménkem. Bylo to takové hezké vysvětlení, ale mělo jednu zásadní vadu. Nedokázalo vysvětlit ten neustálý, jednosměrný proud utečenců. Hádejte odkud kam.

0 0
možnosti

kaktusak

2. 10. 2010 0:57
Re: Za vlády velké strany

Z chudších zemí do bohatších. Např. z demokratické Indie do totalitní Saúdské Arábie.

0 0
možnosti

BlueSmile

1. 10. 2010 21:40
Sakra chlape,

četl už jsem několik Vašich příspěvků a musím říct, že pokud by byla dnešní mladá generace jako Vy, tak se nemusím o své děti bát. Líbí se mi Váš střízlivý a čistý pohled na věc. Přesně tak to vidím i já. R^

0 0
možnosti

Vrah

1. 10. 2010 22:17
Re: Sakra chlape,

K tomu mohu za sebe dodat, že se taky nemusím o své děti bát – ale kdybych nějaké děti měl, tak by mě ten článek docela dost vyděsil.

0 0
možnosti

Barry Goldwater

1. 10. 2010 21:32
Srovnáváte nesrovnatelné

Komunismus je umělá ideologie, vycházející z nesmyslné premisi přirozené rovnosti lidí. Vpraxi vyžaduje diktaturu, která tuto "rovnost" zavádí násilím.

Kapitalizmus není ideologie, jde o přirozený řád věcí, reflektující přirozenou nerovnost lidí.  Aby mohl fungovat, potřebuje svodnou společnost a právní stát.

Soukromé vlastnictví ještě samo o sobě neznamená kapitalizmus (Rusko má velké soukromé vlastníky, ale není kapitalistickou zemí, jde o zemi s vládou finanční oligarchie). 

Byl to právě kapitalizmus, který poprvé v historii přerušil nepřetržitý koloběh hladomorů (v zemích, které kapitalizmus zavedli). Komunisté se tento koloběh bídy snaží obnovit.

0 0
možnosti

kaktusak

2. 10. 2010 1:05
Re: Srovnáváte nesrovnatelné

Kapitalismus má taky své ideologie a taky předpokládá a násilím vynucuje rovnost lidí - rovnost občanskou. Řeči o svobodné společnosti a právním řádu jsou také výplodem oněch ideologií a omezují "přirozený řád věcí". Bez nich by ale šlo o feudalismus nebo otrokářství.

0 0
možnosti

Matthias

1. 10. 2010 21:20
KARMA! JEDNOZNAČNĚ

O socialismus se říká, že je to utopie, že to nefunguje, že je to proti přirozenosti. Já nevím, já v socialismu nežil, je mi teprve 20 let. Avšak já mám stejný pocity právě z dnešního kapitalismu, je to utopie, už je celý systém dost vzdálený původnímu konceptu (který zněl hezky... stejně jako původní koncept socialismu), moc to nefunguje (jen některým to funguje, ale né celé společnosti) a naopak to podporuje přirozenost až příliš, že to nedělá dobrotu :) Proto s váma souhlasím a dávám karmu. Jinak doporučuju knížku "Hrozny Hněvu" od Johna Steinbecka, je tam hezky vidět, jak kapitalismus dovede zničit životy obyčejným lidem :-) Hezký den

0 0
možnosti

Edmund Černá Zmije

1. 10. 2010 21:52
Re: KARMA! JEDNOZNAČNĚ

Poněkud tápete, takže drobné vysvětlení: Socialismus nevznikl jako nějaký původní koncept, ten koncept se jmenoval komunismus, byl utopistický, protože počítal s vlastnostmi lidí, které lidi obvykle nemají. Socialismus byl vydáván jako přechodový stupeň na cestě ke komunismu, jenže byl to model nefunkční, protože likvidací regulačních prvků ekonomiky - trhu a nezaměstnanosti - potlačil soutěživost a demotivoval lidi. Umělá centrálně řízená ekonomika bez konkurence a bez tlaku na ekonomické subjekty nedokázala produkovat kvalitně ani dostatečně, zaostávala technologicky.

-

Kapitalismus neměl žádný koncept, vyvinul se přirozeným způsobem s rozvojem výroby. Možná sám zanikne opět přirozeně, pokud technologie výroby vytvoří podmínky, ve kterých principy kapitalismu nebudou efektivní.

0 0
možnosti

Majkyho_pupik

1. 10. 2010 20:40
nemyslim, ze by byl kapitalismus

dokonaly, nicmene narozdil od komunismu ma jednu velkou vyhodu: funguje. Komunisticka ekonomika byla, je a bude nefunkcni ve vsech zemich ktere lide potrestali tim, ze tam tenhle nesymysl zavedli...Kapitlaismus uspesne funguje od Ameriky az po Australii, takze nemuzu souhlasit s autorem blogu

0 0
možnosti

Matthias

1. 10. 2010 21:21
Re: nemyslim, ze by byl kapitalismus

definuj "funguje" ? Já teda vidím každej den, že evidentně nefunguje. Možná že spoustu firem bohatne, za to lidi chudnou a chudnou a stále mají větší problém vyjít... Tohle že je funkční systém?

0 0
možnosti

slakuc

1. 10. 2010 20:40
Ještě doplním

Že všechno zdražuje je vina centrálního bankovníctví - cílování inflace (tisknutí peněz) - což s volným trhem nemá nic společného - stačí si dohledat vývoj cen v době historické, moderní v době zlatého standardu a pak po zavedení nekrytých měn.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:USACPI1800.png

pozn: zlatý standard byl opuštěn 1933

Zadlužení ČSSR nemůžete srovnávat s ČR - za prvé kvůli hodnotě tehdejší měny a dnešní měny - a předevšim kvůli faktu, že dluh se párkrát vyřešil "měnovou reformou" - tj. "oddlužení" formou inflace - svým způsobem by toto řešení bylo možné i dnes, ale pak by se zřejmě opravdu zaplnily ulice nejen odboráři.

Průměrná mzda - když bude mít 100000 lidí příjem 10 a jeden bude mít příjem 1000000, tak průměr je přibližně 20 a věřte, že v této ekonomice ti "chudí" opravdu nemusí být chudí, přestože drtivá většina má silně podprůměrný příjem. Můžete si to představit jako stát vybírající z "hrubé mzdy" 20 daň ve výši 50%.

0 0
možnosti

hafusak2

1. 10. 2010 21:12
Re: Ještě doplním

Schválně si svůj příspěvek uložte a vytáhněte ho až se budou měnit Kč za eura /doufám jen, že se toho nedožiju/, myslím, že to bude měnová reforma, že ta z r. 1953 byla proti ní čajíček.Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Je mi 23 let, zajímám se o řadu věcí od vědy až po duchovno, snažím se na každou věc udělat svůj názor.