Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bouře, povodně, kalamity, extrémy - celý rok a bez konce

Dnes ráno jsem šel nakrátko ven, abych vyzkoušel, jaký je to pocit šlapat velkými závějemi v relativně nížinaté oblasti. Tu procházku sněhem jsem si užíval, protože jsem milovník extrémů počasí, ale na druhou stranu jsem si říkal, jak je těch všech extrémů letos hodně. U nás takový příval sněhu jako tu byl před čtrnácti dny a teď znovu, už hodně dluho nebyl. Za svůj dvacetiletý život osobně tolik sněhu nepamatuji - a teď to přišlo dvakrát za čtrnáct dnů...

Letos celý rok počasí pořád kolísá od povodním k suchu a od suchu znovu k povodním a kalamitám. Od jara se takřka neobjevil měsíc, kdy by Českou republiku potažmo střední Evropu nezasáhla nějaká katastrofa nebo významnější klimatická odchylka. Stejně tak to bylo v podstatě v celém světě.

Pamatujete na rekordní povodně v Pákistánu, které předčily všechny rekordy a OSN je vyhodnotila jako vůbec největší katastrofu v novodobé historii? Na ty čtyřicítky v Rusku, které se tam držely po celé léto, společně s požáry, které spálily tolik pšenice, že ruská vláda zakázala její export? V Americe si loni v zimě užili nevídaných přívalů sněhu, na jaře bezprecedentní povodně, v říjnu se prakticky přes všechny pevninské americké státy přehnala extratropická bouře s bouřemi, tornády, silným vichrem i vydatným sněžením. Rok 2010 také přepisuje rekordy v Amazonii, kde je nejhorší sucho v historii měření (viz. graf). To všechno a ještě mnohem víc se děje letos. Současně. Rekordní katastrofa střídá druhou. Člověk, který má oči k vidění a mozek k přemýšlení, by se tedy už vážně měl zabývat otázkou, co se vlastně nejen s tím počasím děje.

Ke grafu: Výška hladiny Rio Niegro ve vybraných extrémnějších letech. Rok 2010 znázorňuje světle zelená křivka...

Nebo myslíte si, že je vše v pořádku a pokud to takto půjde dál, vše bude v naprostém pořádku?

Klima Země je v jistém smyslu slova provázaný systém a vše se v něm vzájemně ovlivňuje. Když se objeví hodně velkých odchylek během krátké doby, může se stát, že se nám ten systém zhroutí jako třeba počítač, když vám ho napadne vir. Nepředstavitelné množství věcí je v něm provázaných. Jestli k tomu dojde, je otázka, ale kam to asi povede, když ty extrémní projevy neustoupí ani v dalších měsících?

Letošní rok je také příkladem, jak je náš umělý systém křehký a my jsme jen nicotné bytosti o velikosti buněk proti síle přírody. Ale tváříme se vždycky jako machři.

Jen výkyvy počasí ve světě během letošního roku způsobily na mnohých místech velmi slabou úrodu. Je nedostatek ořechů a pšenice, to, co se urodilo, má většinou bídnou kvalitu. Pokud extrémy počasí budou dál pokračovat, naše bažení po kvalitě a dostupnosti běžně sehnatelných věcí značně utrpí. Už teď je situace dost nahnutá. Skoro se mi chce říct "nešilte už z nákupů, obraťte se konečně k lásce, brzy vám třeba hodně věcí bude k ničemu - a berte život takový, jaký je."

Spekulace o problémech nejen s počasím jsem představil v březnu

Asi to působí trochu zvláštním dojmem, když se objeví nějaký 20-ti letý "skrček" a začne představovat jakési teorie, ale přesto... Nějak mě baví soustavně hledat pravdu a smysl všeho kolem. A nejenom o roce 2012... Žiju prostě jiným životem.

"Už na jaře - s tím, jak se oteplí a množství energie v atmosféře se ještě navýší - se začneme potýkat s častými výkyvy teplot a srážek. Teplá a suchá období se budou běžně střídat s extrémně deštivými a chladnými obdobími. Mohl by stoupnout i počet větrných dnů a hlubokých tlakových níží. Změny se naplno projeví od léta 2010, kdy bude nejtepleji (více horka - více energie pro silné bouře)."

To jsem například napsal 15.3.2010 do svého článku Světové změny a katastrofy v souvislosti s rokem 2012 se mohou významně urychlit už letos na jaře . Článek jsem sestavil jednak na základě nepřímých indicií, které se mi jevily z do té doby zveřejněných vědeckých měření a místy jsem použil vlastní důvtip a smysl pro hledání a hádání. Netrvalo dlouho a našel jsem článek, kde už se představovaly spekulace NASA, že rok 2010 bude rekordně teplý (http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2010030015). V květnu se objevily první velké povodně u nás, o čtrnáct dní později další. V červenci jsme si stěžovali na sucho, vedra a silné bouřky. V srpnu zase povodně. A takovou štafetu si počasí drží dodnes...

"Ekonomický supersystém by se mohl začít potýkat s problémy. Mohla by se vrátit finanční krize v plné síle a peníze by mohly začít ztrácet na své hodnotě."

Další příklad z článku - a v dubnu začaly nové problémy v Řecku, v květnu na Wall streetu a teď už krachují znovu některé státy v Evropě. EU se opět bojí o své euro.

Změny se sice asi dějí trochu pomaleji než jak jsem si troufl napsat v březnu, ale větší část z těch mých osobních nevýznamných předpokladů se naplnila zcela anebo částečně - a k úplnému naplnění většiny bodů zatím svět jako by směřoval. Bod, který se jistě nenaplnil a už se ani naplnit nemůže, ovšem v rámci nekonformity cituji taky. Dnes už se mi tento bod jeví k smíchu:

"Volby a tahanice o politickou moc nad ČR na konci května vidím z důvodu pokročilosti změn jako velmi nejistou záležitost."

Volby, ty už byly dvoje. Mocní se svého korýtka zjevně tak snadno nepustí. :-)

Co bych ale dnes z článku skutečně vyhodil, jsou ty osobní výpady, ke kterým jsem se místy uchýlil... Hm...

Závěr

Rozloučím se konstatací, že pokud máte sami v sobě pocit, že se něco děje, nemá cenu se tvářit, že si myslíte opak. A z vlastní zkušenosti vím, ž takoví lidé jsou. Je to slyšet, o čem si lidé stále častěji povídají a jak se po diskusi na to téma tváří... Hledejte pravdu, nebojte se jí. Není ani v širším kontextu čeho, i když se třeba ty vize k roku 2012, o kterém píšu tak často, až možná některým lezu na nervy :-), bude zakládat na pravdě. Pak vás možná další změny překvapí méně a třeba zjistíte spoustu nových věcí, které vás přesvědčí, že vlastně pro jakýkoliv pesimisumus v širším kontextu vlastně ani není důvod. Osvoboďte se - co na srdci, to na jazyku.

Fenoménem roku 2012 se zabývám již několik let, hledám souvislosti mezi proroctvími, aktuálním děním, vědou a duchovnem a na Internet také zveřejňuji články, které vydávám na svém webu http://fenomen2012.ic.cz. Dále pak spolupracuji se serverem http://gnosis9.net

Autor: Jaroslav Krejčí | středa 15.12.2010 9:57 | karma článku: 7,95 | přečteno: 1213x
  • Další články autora

Jaroslav Krejčí

Alergie, alergici a jejich jarní (nebo celoroční) problémy

Když zrovna nemám lék proti alergii, a chci být "obrněn" tímto lékem, zcela výjimečně to řeším tímto nouzovým způsobem - ke kterému jsem se musel uchýlit jen jednou za svůj dosavadní život.

26.4.2014 v 18:38 | Karma: 7,02 | Přečteno: 605x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Malost, velikost, výsledek, příčina, životní příznaky a materiály..

Zrovna nevím, jak jinak nadepsat tento článek. Nějak se stalo, že mne védský Šrímad Bhágavatam, s tím, jak jej dál a dál studuji, začal automaticky poutat k dalšímu studiu. Proto nyní nadepisuji článek takovým poněkud neurčitým nadpisem. Šrímad Bhágavatam je natolik silná kniha, že obsahuje vysvětlení duchovních principů a zákonů - vytvořených Nejvyšším Bohem - do takové míry, že vlastně shrnuje všechny oblasti našeho života do takové jakoby "kostky" a dává tomu různá pojmenování a přirovnání. To je také jeden z důvodů, proč mne Šrímad Bhágavatam tak upoutal.

16.4.2014 v 22:39 | Karma: 5,93 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Krejčí

Spletitá krize na Ukrajině

Na jedné straně je plyn, za který nebylo zaplaceno. Na straně druhé extremisté, kteří používají mnoho násilí i tehdy, když byli varováni. Pak je tu určitě i ten aspekt, že státy, které jsou v krizi jakkoliv zúčastněné, hledají určité záminky, jak z krize vytěžit něco pro svůj mocenský prospěch.

15.4.2014 v 15:46 | Karma: 9,05 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Krejčí

Světové elity vytvářejí mlhavo

Když politik dělá špatné věci, které jsou někdy i proti lidskosti (anebo celému lidstvu), dělá všechno proto, aby pravda o jeho zvěrstvech nikdy nevyšla na povrch. Ale jak může kdo očekávat, že velké zločiny budou nějakým zázračným způsobem (nebo činnostmi coby výtvory jejich vlastních myslí) omilostněny? Ublížil-li politik coby vůdce společnosti nevinným lidem, jak může očekávat, že jeho činnosti zůstanou navždy neodhalené?

12.4.2014 v 22:22 | Karma: 9,49 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politika

Jaroslav Krejčí

Ne, že bychom žili jen jednou. Rodíme se znovu a znovu.

Proč se celý život strašit, že existuje jen jeden život, po kterém nic není, když autoritativní Védy to nepotvrzují? Proč se těmito otázkami vážně nezabývat, když i kvantoví fyzici se existencí Boha a existencí paralelních vesmírů také vážně zabývají - a dochází k zajímavým výsledkům?

12.4.2014 v 14:08 | Karma: 8,39 | Přečteno: 703x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Je mi 23 let, zajímám se o řadu věcí od vědy až po duchovno, snažím se na každou věc udělat svůj názor.