Neslavné husitské prohry IV. - Chrastava 1428

Jen málokterá epizoda husitských válek trvá v českém povědomí tak mocně, jako tzv. spanilé jízdy - výpady kališnických vojsk za hranice Čech.

Historik Jiří Kejř uvádí čtyři důvody k výpravám husitů do sousedních zemí:

1. znemožnit nepřátelské útoky

2. odveta za škody napáchané v Čechách

3. politický prospěch z povolnosti protivníků

4. podpora silám nakloněným husitskému hnutí.

Při vší úctě k velkému dílu pana profesora musím říct, že jeden důvod opomněl.  A to ten nejzákladnější - kořistnictví. Ať už čteme dobové kroniky nebo práce historiků, popis těchto tažení je stále stejný - oblehli, zapálili, vyplenili, pobili, srovnali se zemí, vyrabovali atd. Žádné šíření kalicha nebo snaha o nápravu církve.

Už od prvních týdnů po vypuknutí revoluce v r.1419 se husitské zbrojné houfce rychle rozrůstaly o živly, pro které byla náprava církve jen vítanou zástěrkou pro bezuzdné obohacování. Je hezké číst o tom, jak Jan Žižka nabírá do svého vojska ubohé nevolníky a cvičí z nich uvědomělé vojáky revoluce, ale důsledky podobných "náborů" byly brzy zřejmé - nekázeň, porušování subordinace, odstředivé směřování pragmaticky zaměřených skupin.

Důsledkem těchto neblahých tendencí byla i porážka kališnického vojska u Chrastavy v listopadu 1428. Cílem sirotčí výpravy bylo zcela otevřeně vyřešit nedostatek zásob při obléhání severočeského hradu Lichnice. Oddíly, vedené hejtmanem Janem Královcem, se proto vydaly do sousední Lužice a příkladně vyplenily lužické příhraničí. Po pouhých pěti dnech se bojovníci vraceli s plně naloženými vozy zpět, když na ně zaútočila městská hotovost  Zhořelce a Žitavy, vedená zkušenými válečníky Albrechtem z Koldic a Hanušem z Polenska. Ustupující husité stačili spořádaně sestavit vozovou hradbu a útok odrazit, ale veškeré vozy s kořistí byly ztraceny. Ještě horší byly ztráty mimo vozovou hradbu. Jinak než pleněním nelze vysvětlit velké rozptýlení kališnických vojáků po okolí. Jejich kolegové mohli z vozové hradby jen bezmocně přihlížet masakrování svých méně šťastných kolegů lužickou jízdou. Výsledkem jinak nepříliš významného střetnutí bylo 500 mrtvých, z nichž však jen malá část zahynula v boji. Většina se dílem utopila v řece Nise,  část byla nepřítelem upálena ve stodolách.

Přes tyto kruté ztráty nebyl pro Sirotky problém doplnit řady čerstvými nováčky. Už o šest týdnů později nacházíme Jana Královce a jeho oddíly při úspěšných bojových akcích v Kladsku a ve Slezsku.

Autor: Jaroslav Konáš | úterý 3.4.2018 11:21 | karma článku: 25,32 | přečteno: 1307x
  • Další články autora

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

24.2.2022 v 6:32 | Karma: 17,51

Jaroslav Konáš

Tma na konci tunelu

9.4.2021 v 11:18 | Karma: 24,19