Konec ČSSD a co bude pak

Volební fiasko socialistů je smutné, ale zasloužené. Stěží dnes najdeme v české politice stranu tak intelektuálně neplodnou, jako ČSSD.

Před parlamentními volbami v roce 2017 si komentátor Lidových novin při hodnocení programu ČSSD povzdechl:" Zvyšování dávek, zvyšování dávek, zvyšování dávek.....To není program politické strany, ale drogového dealera."

Intelektuální a programová beznadějnost ČSSD je dána beznadějností kádrovou. Jak mdlé musí být stranické členstvo, když jsou pro ně dodnes autoritou postavy jako pánové Foldyna, Hašek, Škromach, Kraus, Dolínek, Poche, Zaorálek aj. Co je to asi za skupinu lidí, když u nich uspěje a do vedení se dostane Bc. Onderka, v Brně vyhozený dveřmi, do Lidového domu se vedravší oknem.

"Na analýzu příčin je ještě brzy", říká předseda Hamáček. Špatně, Hamáčku, na analýzu už je pozdě. Nejméně tři poslední volební období.

Bývá dnes obvyklé posmívat se Bohuslavu Sobotkovi. Sluší se tedy připomenout, že to byl právě on, kdo se po svém nástupu do vedení strany pokusil prosadit modernizaci ČSSD, odklon od zpuchřelých ideálů marxismu-leninismu a třídního boje, a navrhoval ucházet se o mladé městské liberály a vůbec vzdělanější vrstvy. Byl odmítnut a vysmíván. Neprávem.

Neboť tak, jako kdysi Miloš Zeman vyhlašoval Sládkovy Republikány /dnes bychom řekli extrémisty/ za zdivočelé sociální demokraty, tak může dnes Ivan Bartoš vyhlásit sociální demokraty za zaostalé Piráty. Ačkoliv se obvykle tvrdí, že voliče ČSSD odlákalo ANO a SPD, pravda je složitější. Ve skutečnosti se právě Pirátům podařilo aktivizovat mladé levičáky, pro něž byla TOP 09 příliš pravicová a KSČM příliš zatuchlá.

Jsou to přesně ti voliči, kteří mohli dorůst k podpoře ČSSD, pokud by jim měla /a uměla/, co nabídnout.

Nelitujme ČSSD. Byly doby, kdy ona sama zašlapala do země podobně starobylou a úctyhodnou stranu agrární. A chybí dnes někomu ? A přijměme prostě skutečnost, že ČSSD nepatří do 21. století. Od toho jsou tu dnes jiní.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Konáš | úterý 28.5.2019 11:33 | karma článku: 42,07 | přečteno: 4872x
  • Další články autora

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

24.2.2022 v 6:32 | Karma: 17,51

Jaroslav Konáš

Tma na konci tunelu

9.4.2021 v 11:18 | Karma: 24,19