Chvála přímé volby

Už několik let slýcháme kritiku přímé volby prezidenta. Nejvíce od těch, kteří by se jí rádi znovu chopili sami, od politiků, zvláště pak poslanců a senátorů.

Za sebe mohu říci, že bylo rozkoší a politickými hody, volit letos prezidenta. Kolik lahůdek nám  nabídlo politické buffet !  Důstojného a vzdělaného akademika Drahoše. Uhlazeného konzervativního diplomata Fischera. Vždy elegantního showbyznysového selfmademana Horáčka. Mladého lékaře Hilšera. Starou strukturu a virtuozního politického špílmachra Topolánka. Národnostně zaměřeného Hanniga. Zkušené průmyslové manažery Hynka a Kulhánka. A ovšem, Zemana ! Kategorie sama o sobě.

Neumím si představit voliče, který by si nevybral.

A teď to zkusme obráceně - představte si, jakého prezidenta  by nám vybrala dnešní parlamentní squadra! Koho by nám asi vybral pan Babiš s panem Okamurou. Za přičinlivého našeptávání komunistů. Že by pana Faltýnka ? Možná, že by i čtverylka "demokratických stran" náhle prozřela a usnesla se, že Čapí hnízdo je "spiknutí mafie a účelovka". A že volbu prezidenta nelze nechat v neurvalých prackách populistů a komunistů, stůj, co stůj !

A co všechno by bylo ve hře ! Vězení pro Marka Dalíka. Milost pro Marka Dalíka. Vězení pro Davida Ratha. Milost pro Davida Ratha. Vyšetřování Čapího hnízda. Nevyšetřování Čapího hnízda. Velvyslanecký post ve Washingtonu. Nebo aspoň v Kazachstánu. Křeslo ve správní radě VZP. Nebo aspoň malé křesílko na ministerstvu zdravotnictví. Atd, atd. Kdekterý poslanec by se náhle rozpomněl, že má manželku, syna, švagra, kamaráda, jejichž služeb je českému státu naléhavě potřeba.

Nemusíte být ani pamětníky, abyste si vzpomněli na ostudné parlamentní "vyjednávání" při volbě Václava Klause. Na slavný Langerův přesvědčovací výkřik: ".....eště se budete divit, kdo všechno tady pude do tepláků !" Věru pádný argument pro volbu toho správného kandidáta !

Tvrdí se nám, že přímo volený prezident má úplně jiné pravomoci a váhu. Nikoliv ! Pravomoci prezidenta definuje Ústava ČR a zavedením přímé volby se nezměnily. A kdo nám tvrdí, že Zeman zvolený parlamentem by se choval úplně jinak, kultivovaněji, plácá nesmysly. Zeman je Zeman. A choval by se úplně stejně, ba, možná hůř. Vždyť "zvládout" a "přesvědčit" 101 poslanců je mnohem snadnější, než přesvědčit 2,5 milionu občanů.

Poděkujme osudu či Pánu Bohu, že před pár lety držel nad českým národem ochranou ruku a poslance potrestal chvilkovou slepotou, která umožnila zavedení přímé volby prezidenta. A nedopřávejme sluchu těm, kdo by si ji chtěli ukrást pro sebe .

 

Autor: Jaroslav Konáš | středa 17.1.2018 10:59 | karma článku: 34,92 | přečteno: 2656x
  • Další články autora

Jaroslav Konáš

Dynastie mužiků

24.2.2022 v 6:32 | Karma: 17,51

Jaroslav Konáš

Tma na konci tunelu

9.4.2021 v 11:18 | Karma: 24,19