EU - cestovní kancelář afrických migrantů

Právě skončila zase jedna konference EU k ochraně středomořského pobřeží před migranty. Nepřinesla nic, ani se už nesnažila něco slibovat. Stručně řečeno: hloupost a lenost zase zvítězila

Diskuse o možnostech, jak zabránit africké invazi přes Středozemní moře vždy končí na námitce: „Podle mezinárodního námořního práva jsme povinni zachraňovat trosečníky.“ A když je nikdo nechce, musíme si je nechat. Avšak: podíval se někdo z politiků pořádně na předmětné trosečníky? Věnujme se jim trochu:

Z libyjského pobřeží vyrážejí čluny nacpané lidmi na sever. I laik odkázaný na televizní obrazovku snadno pozná, že čluny nemají motor, který by takovou cestu zvládl dříve než za několik dní a na tu dobu nemá ani palivo ani jídlo ani vodu. Cílem tedy není evropské pobřeží, ale jakákoliv loď, která pod záminkou záchrany trosečníků migranty nabere a odveze do bezpečí některého evropského přístavu. Jde o nestoudné zneužití námořního práva. To je těm, kteří vidět chtějí, jasné už dávno. Troufnu si tvrdit, že zatím ani jeden z pašeráckých člunů z Lybie nedosáhl vlastní silou evropského pobřeží.

Dovedu si představit, že evropské hlídkové lodě, namísto aby „zachraňovaly“, oznámí člunu s migranty, že jediné co mohou, je otočit se a vrátit se zpět. Upozorní je, že ve vodě jsou žraloci a pokud i přesto chytráci naskáčou do moře, aby se stali skutečnými trosečníky, loď je naskládá do připravené uzavřené kocábky a pošle zpátky na jih. Lodě tzv. neziskovek, které by se pokusily tento režim narušit, budou zabaveny a posádka stíhána podle trestního práva.

Spuštění takové drsnější metody musí samozřejmě předcházet důkladná osvětová kampaň, aby se nikdo nevymlouval, že nevěděl.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Jirát | pátek 31.8.2018 20:21 | karma článku: 41,90 | přečteno: 1850x
  • Další články autora

Jaroslav Jirát

Obraná aliance pro kočku

2.3.2022 v 12:47 | Karma: 0

Jaroslav Jirát

Rusko chrání klima. Vymírá.

2.12.2019 v 8:42 | Karma: 12,84