Zisky? Předražené!

Hyperkorektní postoj ke svobodě jedněch se někdy projevuje přezíravostí ke svobodě druhých. Jeden z příkladů je například svobodné nabízení sexuálních služeb, které je za určitých okolností obtěžující, nebo se dokonce ocitá za hranicí zákona. Jiným hyperkorektním postojem ke svobodě podnikání je absolutní tolerance v souvislosti s výherními automaty.

foto: Fojtík

Některá města a obce se pokoušejí eliminovat počet heren, zatímco jiná prosazují onen hyperkorektní postoj ke svobodě v tomto druhu podnikání. Velmi zajímavý je často se opakující argument obhajující počet existujících heren: přinášejí potřebné peníze do obecních pokladen.

Gamblerství je nejen patologickou závislostí, ale často přerůstá i v sociopalologické jednání v rodině i mimo ni. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by obce mohly mít podporou podnikání vedoucí k nárůstu počtu takto závislých vůbec nějaký zisk. Spíše by se dalo říci, že taková podpora je sama o sobě projevenou sociopatologií.

Překvapivá je i ta krátkozrakost, ne-li slepota zastupitelů, kteří argumentují tím ekonomicky pozitivním přínosem. Racionálně uvažující lidé totiž vědí, že značná část jejich příjmů se dostává do oběhu právě u obchodníků a podnikatelů na území jejich obcí.

Pokud tedy člověk nesype vydělané peníze do automatů a za zbytek si nekupuje ze zoufalství alkohol, docela určitě je utratí za smysluplnější zboží a služby. Ke spokojenosti své rodiny i svých spoluobčanů.

Je tohleto, tisíc láter pořád dokola  zatraceně u všech hluchých polen tak strašně strašidelně těžké pochopit?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Herda | úterý 21.1.2014 19:54 | karma článku: 8,10 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Jaroslav Herda

Souhvězdí malé medvědice

26.4.2024 v 11:56 | Karma: 4,04

Jaroslav Herda

Něco Bukowskému dlužím

25.4.2024 v 18:49 | Karma: 8,38